El conseller Buch: «El foc té potencialitat per cremar 20.000 hectàrees»

Anit, l’incendi tenia un perímetre de 128 quilòmetres, amb 14 quilòmetres de llargada, i ja havia afectat unes 3.600 hectàrees afectades

Imatge de l'incendi forestal entre Vinebre i la Torre de l'Espanyol.
Imatge de l'incendi forestal entre Vinebre i la Torre de l'Espanyol. | Bombers
Redacció
26 de juny del 2019
Actualitzat el 27 de juny a les 7:11h

ACTUALITZACIÓ 07.00 hores, dijous 27 de juny | Comença un dia clau

Els Bombers de la Generalitat han estat treballant al llarg d’aquesta matinada amb una vuitantena de dotacions terrestres en l’incendi de la Ribera d’Ebre, que continua actiu i que segons les darreres dades dels Agents Rurals del dimecres a la nit havia afectat unes 3.600 hectàrees de vegetació. A les 07.00h és prevista la incorporació d’un helicòpter de comandament, un helicòpter bombarder i 2 avions de vigilància i atac. A partir d’aleshores, i de manera progressiva, s’aniran incorporant la resta de mitjans aeris, amb 3 helicòpters bombarders més, un altre helicòpter de comandament i els 3 hidroavions del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.
 
La Unidad Militar de Emergencias ha arribat aquesta passada nit per col·laborar en les tasques d’extinció. La integren uns 120 efectius i 9 vehicles, del Batallón de Intervención amb base a Saragossa, dispositiu que podria incrementar en funció de com evolucioni l’incendi al llarg de les pròximes hores. El dispositiu d’extinció també compta, des d’ahir, amb maquinària pesada.
 
Al llarg de la matinada, l’estratègia dels Bombers ha consistit a reforçar l’atac al flanc esquerre amb l’objectiu d’ancorar l’incendi a tocar de la carretera C-12. Això permetrà poder-se centrar posteriorment en el flanc dret. S’ha treballat amb intensitat màxima aprofitant que, a partir del vespre, el vent havia amainat a la zona i que la temperatura havia començat a baixar amb l’arribada de l’ocàs. La humitat, com és habitual en horari de nit, també ha pujat fins al 62% que s’ha registrat a les 05.00h. Tot i això, i al llarg de la jornada diürna d’avui, s’espera que les temperatures es tornin a alçar; de fet, la humitat relativa ja ha començat a baixar. Per tant, la situació en general tornarà a ser de risc extrem, amb la qual cosa es manté la previsió de què el potencial de l’incendi és de 20.000 hectàrees. 
 
Des dels moments inicials, el foc es va propagar amb molta velocitat en direcció nord-oest, empès pel vent. Anit, l’incendi tenia un perímetre de 128 quilòmetres, amb 14 quilòmetres de llargada, i ja havia afectat unes 3.600 hectàrees afectades de diversos municipis: la Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre, Flix i Maials, segons la darrera estimació del Cos d’Agents Rurals. Hi ha una trentena de persones evacuades, de les masies que hi ha a la zona.
 
Hi ha també 5 carreteres tallades com a conseqüència d’aquest incendi: la C12 (entre Maials i Flix), la T703 (a la Palma d’Ebre ), la C233 (entre Bovera i Flix), la T714 (Torre de l’Espanyol) i la T2237 (entre Vinebre i la Palma d’Ebre).


ACTUALITZACIÓ 00.00 hores, dijous 27 de juny | L'infern continua a la nit

Més de 260 efectius dels diferents cossos d'emergències treballen durant la nit per controlar les flames, una fase que no es preveu que s'aconsegueixi, de moment. L'estratègia dels Bombers, que considerarien un "èxit" aconseguir aturar el foc en 5.000 hectàrees, serà intentar ancorar-lo al flanc esquerre, que corre paral·lel a la C-12, perquè aquesta carretera faci de tallafocs. Per això destinaran la major part dels esforços durant tota la nit al flanc dret.

David Borrell, cap dels Bombers a la zona, ha explicat que el foc, que ha obligat a desallotjar desenes de masies disseminades en cinc zones dels diversos municipis afectats, té un perímetre de 128 quilòmetres. De fet, a banda dels diversos municipis de la Ribera d'Ebre (la Torre de l'Espanyol, Vinebre, la Palma d'Ebre i Flix), també ha afectat Maials, al Segrià. Hi ha una trentena de persones ateses als diferents llocs d'allotjament habilitats. A més, almenys ha afectat una granja, on tot el bestiar que hi havia ha mort calcinat. Més enllà d'això, fins al moment no ha calgut lamentar ferits.

Borrell ha afegit que s'espera que durant la nit el vent, que ha esperonat el foc durant tota la tarda, doni una treva, fet que crearà una "finestra d'actuació" per intentar estabilitzar les flames. Al matí s'espera que el vent torni a bufar amb força, i l'incendi tornaria a estar "fora de la capacitat d'extinció". Per això preveu treballar "molt fort" tota la nit, això sí, sense el suport dels mitjans aeris, que no poden volar de fosc.

D'altra banda, Borrell s'ha mostrat molt preocupat pel fet que es preveu que l'onada de calor persisteixi els pròxims dies. El temor és que es pugui produir un incendi de característiques similars al de la Ribera d'Ebre. Amb els efectius que s'estan destinant a aquest, no hi ha "capacitat" per atendre un segon incendi de la mateixa magnitud, ha afirmat el cap dels Bombers.

A banda dels efectius dels Bombers, en l'incendi també hi treballen les Agrupacions de Defensa Forestal, els Mossos d'Esquadra, el SEM, Protecció Civil i les policies locals. A més, hi ha membres de l'exèrcit espanyol i del Ministeri d'Agricultura.

ACTUALITZACIÓ 22.00 hores | Declaracions del conseller Buch des de Vinebre

L’incendi forestal que crema des de primera hora de la tarda en diversos termes municipals de la Ribera d’Ebre afecta ja més de 3.500 ha i té una potencialitat per cremar unes 20.000 ha segons ha confirmat el conseller d’Interior, Miquel Buch, desplaçat fins al centre de comandament de Vinebre.  

“Ens enfrontem a un gran incendi, com els que feia anys que a Catalunya no patíem i que té una potencialitat de cremar 20.000 ha. Estem davant d’una bèstia important”, ha afirmat el conseller. Les previsions per a les properes hores no són bones “vindran temperatures molt altes. És un foc que els Bombers no preveuen controlar demà. Possiblement parlem de dies d’incendi”, ha reafirmat Buch.
 

Reunió al centre de comandament establert a Vinebre. Foto: interior


El conseller d’Interior ha explicat que els Bombers se centren en actuar sobre el flanc dret, que és que té més potencialitat. Pel que fa al flanc esquerra que crema paral·lel a la carretera C-12 es confia que la mateixa via puga actuar de tallafocs.

“Vam dir que seria una setmana molt crítica. Este foc ho demostra. Hem de ser molt conscients que estem passant per una onada de calor, baixa huminatat i vent i aquest és el combustible del foc. Qualsevol irresponsabilitat pot ser una catàstrofe”, ha conclòs el conseller.

Buch també ha confirmat que són 28 les persones que han hagut de ser reallotjades aquesta nit i que no s’han hagut de lamentar danys personals més enllà de dos ferits lleus.

ACTUALITZACIÓ 21.30 hores | L'exèrcit desplega 120 efectius i les hectàrees cremades s'eleven a 3.000

La Direcció General de Protecció Civil del Ministeri de l'Interior, en coordinació amb
el Ministeri de Defensa, ha activat la Unitat Militar d'Emergències (UME) a petició de
la Generalitat de Catalunya per a sumar els seus recursos humans i tècnics als treballs
d'extinció de l'incendi forestal que crema des de primera hora d'esta tarda entre els
municipis de la Torre de l'Espanyol i Vinebre (Tarragona). La UME té previst desplegar 120 efectius en la zona, amb sis autobombes, dos camions nodrissa i un buldòzer del Batalló d'Intervenció de Saragossa. A més estan intervenint en l'extinció quatre mitjans aeris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació: un amfibi, dos avions de càrrega en terra i un avió de comunicació.