Roigé torna a «estendre la mà» a ERC per tenir «el govern ampli i fort que mereixeria Tortosa»

L'alcaldessa de Tortosa no tem que l'oposició "bloquegi" l'acció de govern i defensa el bagatge per governar en minoria

Meritxell Roigé recull la vara d'alcaldessa de mans del president de la mesa d'edat.
Meritxell Roigé recull la vara d'alcaldessa de mans del president de la mesa d'edat. | Cedida
Redacció
21 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:11h
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, insistix en "estendre la mà" a ERC per donar continuïtat al pacte i "enfortir" l'equip de govern que ha posat a treballar, de moment, amb una minoria simple de regidors. "La ciutat mereixeria un pacte més ampli", ha defensat. L'alcaldessa retreu que els republicans hagin renegat de l'acció de govern de l'anterior mandat. "Ha estat positiu per la ciutat i no ha estat el motius pel qual no han obtingut els resultats que esperaven", ha valorat. Si l'acord no arriba, Roigé veu el seu equip "preparat i il·lusionat" per tirar endavant la ciutat i descarta que hi hagi "voluntat de bloqueig" per part de la majoria de grups de l'oposició.

"En cap moment vaig veure que perillés l'alcaldia". Així de contundent s'ha mostrat Meritxell Roigé, en una entrevista este divendres a l'ACN, amb la perspectiva d'haver concretat la investidura ara fa gairebé una setmana. Segons l'alcaldessa de Tortosa, la possibilitat que revalidés el càrrec amb una minoria simple, de set de vint-i-un regidors, es veia "més complicat des de fora que des de dins". "Confiava amb allò que m'havien dit els grups. No tenia cap indici que em fes dubtar. Vaig esta molt tranquil·la", ha assegurat. 

ERC va dir que es quedaria a l'oposició i que tampoc se sumaria a un acord de canvi amb Movem i el PSC però l'alcaldessa no desisteix i seguirà "estenent la mà" als republicans per reeditar el pacte dels últims tres anys. Roigé discrepa de la valoració negativa del balanç de govern conjunt que han fet des del grup municipal d'ERC i considera que "han caigut en l'error" de creure que l'acció de govern els penalitzaria electoralment. "El pacte va ser positiu per a la ciutat i no ha estat el motiu pel qual no han crescut o no han obtingut els resultats que esperaven", ha dit. "Penso que és millor explicar què has fet quan estàs al govern que des de l'oposició. Haurien pogut treure més pit del que es va fer", ha afegit. L'alcaldessa considera que cal donar temps als nous regidors republicans –s'estrenen tres dels quatre edils, entre ells el cap de llista, Xavier Faura- perquè "puguin fer valoracions que puguin canviar al llarg del mandat". 

Si el pacte no arriba, també defensa la "legitimitat" per governar en minoria com a força política més votada a la ciutat. Roigé veu possible fer-ho a partir de consensos, argumentant que en els últims anys la major part dels acords no s'han pres exclusivament amb els vots de Junts i ERC. "Moltes discrepàncies les tenim en les mocions més polítiques però els acords reals que es porten al plenari reben pocs vots en contra. Caldrà arribar a consensos i parlar dels temes de ciutat i penso que no faran col·lapsar la gestió de govern municipal perquè significa col·lapsar la ciutat", ha apuntat l'alcaldessa. 

Un nou PAM i la promoció de Tortosa
L'alcaldessa de Tortosa ha explicat que en els propers mesos presentaran un nou Pla d'Acció Municipal (PAM) per als propers quatre anys però ja ha avançat que d'entrada no es preveuen grans projectes d'inversions milionàries com va ser, per exemple, el Complex Esportiu. Hi ha reptes pendents com finalitzar la urbanització de l'espai de la Catedral, la millora de barri del Castell, el balneari del Porcar o els terrenys de Renfe, entre d'altres que es materialitzaran aquest mandat. "No són projectes tan grans però també canviaran la fisonomia de la ciutat", ha defensat. 

De moment, el primer gran repte del mandat és la celebració dels World Sports Games, la primera setmana de juliol. "És una oportunitat més gran del que ens imaginem", ha defensat Roigé. De fet, Tortosa i altres municipis ebrencs, com a subseus, acolliran a més de 3.000 esportistes de 42 països de tot el món que venen a fer esport però que, com ha apuntat Roigé, es convertiran en "ambaixadors" de les Terres de l'Ebre. "És una oportunitat de generar negoci i mostrar el nostre patrimoni cultural i natural", ha dit l'alcaldessa. 

El 2021 Tortosa serà també Capital de Cultura Catalana i ja hi treballa, sobretot en la millora dels equipaments culturals com serà l'ampliació del Museu i de l'Auditori Felip Pedrell, dos projectes que "ja estan en marxa". La capital ebrenca s'ha presentat per ser Ciutat Gegantera també d'aquí a dos anys per complementar la fita de ser capital cultural del país.