Meritxell Roigé, investida alcaldessa de Tortosa amb els únics vots del seu partit

La candidata de Junts governarà en minoria i estén la mà a ampliar el govern municipal

Meritxell Roigé recull la vara d'alcaldessa de mans del president de la mesa d'edat.
Meritxell Roigé recull la vara d'alcaldessa de mans del president de la mesa d'edat. | Cedida
Redacció
15 de juny del 2019
Actualitzat a les 19:14h
La candidata de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha estat investida alcaldessa de Tortosa amb els únics set vots dels regidors de la seua formació en el ple d'investidura celebrat este dissabte al migdia a l'Ajuntament. La tortosina inicia el mandat governant en solitari atès que finalment no s'ha reeditat el pacte amb ERC i tampoc ha prosperat el pacte alternatiu entre Movem Tortosa, ERC i el PSC. En la seua intervenció, la nova batllessa ha assegurat que tenen "forces, la capacitat i il·lusió per conduir endavant la ciutat" però, la vegada ha estès la mà a la resta de partits per fer formar un govern més "ampli".

A la votació, cada formació ha votat el seu cap de llista i per tant ha prevalgut la força més votada a les eleccions municipals. El ple ha servit perquè els 21 regidors i regidores hagen promès o jurat el seu càrrec. D'aquests, la majoria inicien la seua etapa al consistori ja que hi ha 12 noves incorporacions. Amb la proclamació de Roigé novament com a alcaldessa, el govern municipal començarà el mandat en minoria, amb set regidors a l'equip de govern.

De fet, aquest ha sigut un dels punts que Meritxell Roigé ha explicat en el seu discurs d'investidura, on ha recordat que fa quatre anys l'anterior equip de govern també va haver d'iniciar el mandat sense la majoria del ple. Per això ha assenyalat que estendrà la mà a la resta de forces polítiques del consistori per arribar "als màxims consensos" que servisquen per tirar endavant els projectes que Tortosa necessita per seguir millorant. 

Roigé ha expressat que vol ser l'alcaldessa de tots els tortosins i ha encoratjat als regidors a treballar per la ciutat. Tot i que no ha volgut respondre els retrets dels portaveus de la resta de grups municipals, ha defensat que Junts per Tortosa és la força més votada en els comicis de 26-M. A banda, la nova alcaldessa ha assegurat que es veu amb "forces" per gestionar el municipi en solitari però, a la vegada, ha demanat un govern "estable". "M'ofereixo de nou per construir una ciutat millor, perquè estic convençuda que tots ens l'estimem i en volem el millor, independentment de les nostres idees polítiques", ha defensat.

A més, l'alcaldessa ha recordat que l'equip de govern anterior també va haver d'iniciar el mandat sense la majoria del ple. Durant la seua intervenció també ha repassat els projectes i les prioritats de la legislatura. En este sentit, ha subratllat que treballaran per seguir impulsant Tortosa en l'àmbit social, econòmic, cultural i esportiu. "Seguirem fent de Tortosa una ciutat referent del país, amb més accions pels col·lectius dels més necessitats, amb polítiques per a la gent gran i els joves i treballarem per als aturats i els emprenedors", ha dit.

L'oposició entre la crítica i la voluntat de ser constructius

El portaveu de la CUP, Xavier Rodríguez, ha retret al PSC i ERC que no hagen salvat les discrepàncies ni dixat a banda els interessos partidistes per impedir la investidura de Roigé." Ho tindrà fàcil- dirigint-se a l'alcaldessa- perquè davant té una esquerra covarda i que ha estat incapaç d'escoltar el mandat popular que demanava un canvi de polítiques a la ciutat", ha etzibat el cupaire que també ha responsabilitzat als socialistes que Tortosa torne a ser "governada per un partit de dretes".

En la mateixa línia, s'ha manifestat el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, que ha criticat el "partidisme i la falta de generositat" dels republicans i socialistes. "No és un dia alegre pels que volien un canvi a Tortosa, mai hi havia hagut tants regidors d'esquerres", ha reblat. Jordan també ha assegurat que estan oberts a un possible canvi de govern progressista. Per la seua banda, els portaveus de Ciutadans, Miquel Àngel Albacar, ha criticat les fórmules de jurament dels càrrecs d'alguns dels regidors i ha afirmat que faran una oposició constructiva.

Així mateix, el portaveu del PSC, Enric Roig, ha apel·lat al diàleg i als consensos per millorar la ciutat. "No som bous i no acotxarem el cap, tornarem a ser lleons i donarem la cara per Tortosa per damunt d'ideologies. Treballarem per la convivència, som els de la mà estesa i el diàleg i no acceptem més línies roges d'aquells que representen els xenòfobs", ha assenyalat el socialista durant el seu discurs.

ERC no formarà part del govern

A banda, els republicans han reiterat que no entraran a formar part del nou govern municipal perquè asseguren que l'acció de govern de Junts per Tortosa dels últims quatre anys no ha fet avançar la localitat "adequadament". El seu portaveu, Xavier Faura, ha explicat que han estat "incapaços de modificar l'acció de govern", la qual no ha respost a les seues expectatives. Davant d'això, també ha destacat que l'aritmètica d'un pacte alternatiu no sumava, atès que durant la campanya van assegurar que no pactarien amb els partits del 155.
 

La nova corporació municipal de Tortosa. Foto: Cedida