Una empresa de Deltebre rep la primera condemna de l'Estat espanyol per contraban d'angula

La sentència condemna als cinc acusats a penes de presó i multes d'1,5 milions d'euros

Venda d'angula en un mercat
Venda d'angula en un mercat | Wikimedia
Redacció
14 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:36h
La primera condemna de l'Estat espanyol per contraban d'angula deixa petjada al delta de l'Ebre, concretament a l'empresa Mariscos Roset. Però els de Deltebre són només una de les tres empreses implicades en l'operació "Suculenta", que han estat condemnades per un Jutjat Penal de Madrid per intentar transportar angula de forma il·legal als països asiàtics entre els anys 2011 i 2012. Així, els tribunals han condemnat a cinc persones, una d'elles de l'empresa ebrenca, a multes d'1,5 milions d'euros i penes de presó d'una mitjana de dos anys per acusat, pel que cap dels condemnats entrarà a presó.

Segons informa el diari El País, la sentència condemna els acusats per delictes de contraban d'espècies amenaçades en grau de temptativa i falsedat documental, ja que s'ha considerat que estes empreses van treure durant aquell període de temps un total de 724,38 quilos d'angula, el que suposaria un preu de mercat de gairebé 580.000 euros. La sentència també destaca que tot i que els empresaris coneixien bé la restricció de la llei —l'exportació d'angula es considera il·legal a la Unió Europea des de l'any 2010— van decidir incomplir-la utilitzant diferents mètodes per extreure l'angula del país, com per exemple fent-la passar per altres espècies no amenaçades. 

El País també recorda que Mariscos Roset també va estar implicada en l'operació policial Abaia contra el contraban d'angula, fet pel qual fa poc més de dos anys, la policia internacional va entrar a la seu de l'empresa per confiscar tones d'anguiles preparades per al comerç il·legal.

Des de la prohibició de l'extracció d'este nadó de l'anguila a països tercers, la policia europea lluita de forma aferrisada contra el contraban d'angula, que va en creixement. Un dels principals compradors és Àsia, els que denominen esta espècie com "el marfil europeu".