Comiat a dos de les alcaldies més veteranes de l’Ebre, a l’Aldea i Tivenys

Junts per l'Aldea assolix l'alcaldia de l'Aldea després de més de 14 anys de mandat republicà amb Dani Andreu, mentre que a Tivenys és Esquerra qui arriba i engrana desbancant la històrica Maria José Beltran

Míting final de campanya de Junts per l'Aldea.
Míting final de campanya de Junts per l'Aldea. | Cedida
Redacció
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:32h
Els més de 14 anys d’alcaldia d’Esquerra Republicana a l’Aldea, i els setze d’alcaldessa socialista a Tivenys han acabat este diumenge. Un tomb de color polític que afavorix en el primer cas a Junts per l’Aldea, amb Xavier Royo al capdavant, que obté per vegada i amb majoria absoluta una alcaldia per a Junts per l'Aldea, i en el segon a Esquerra, que tampoc havia governat mai ha Tivenys i ha estat arribar i engranar amb una jove Eva Roig que desbanca la històrica Maria José Beltran al front del consistori.

El republicà Simón Falcó, el recanvi programat per suplir la figura de Dani Andreu, no ha pogut aguantar l’embranzida amb què Junts accedix a l’alcaldia. Divuit punts percentuals d’ascens (del 31 al 49,5%), amb 400 vots més (de 646 a 1048), atorguen al partit de Xavier Royo sis regidors, la majoria absoluta, duplicant la força en regidors que tenia en l’últim mandat. La ciutadania ha optat pel canvi en no haver comprat el projecte amb què els republicans optaven a revalidar el seu llarg trajecte de govern municipal. El veïnat no ha atorgat l’aval a un govern que va premér l’accelerador en els últims mesos del mandat. La presentació de la llista de Junts, amb incorporacions destacades com el president de l’Associació de Jubilats o de l’altivista de l’ANC Irene Negre ja feia preveure un cop d’efecte que finalment s’ha confirmat.

"El poble de l'Aldea evidenciava que volia un canvi després de molts anys amb el mateix govern, i ja en la presentació de la llista vam detectar que hi havia la sensació que la gent creia molt en el nostre projecte, com s'ha demostrat a les urnes", ha afirmat el futur alcalde, Xavier Royo.

Si a l’Aldea 5 mandats del mateix color han estat suficients, a Tivenys també. En este municipi del Baix Ebre és el Partit Socialista, que en tenia un bastió amb Beltran, qui diu adéu a la possibilitat d’una sisena legislatura. Eva Roig, al capdavant d'Implicats per Tivenys, en prendrà el relleu donant per primera vegada al poble una alcaldia a Esquerra, que feia 12 anys que no hi presentava candidatura. Sis vots han decantat la balança en este cas, donant un regidor més als republicans i dixant els socialistes amb tres, dos menys que fa quatre anys. Una caiguda percentual de suport d’un 16% no és plat digerible per mantindre el poder d’un municipi que ha anat en massa a les urnes del 26-M, amb una participació del 88% en estes eleccions.
 

Una imatge de campanya d'Implicats per Tivenys. Foto: Cedida



Ebre avall i a l’altra riba, a Aldover, Esquerra ha repetit la jugada del sorpasso als socialistes. Era la primera vegada, des de la recuperació de la democràcia, que es presentava una candidatura republicana a unes eleccions municipals La irrupció de Rosalia Pegueroles s’ha endut el 57,5% dels sufragis i 4 regidors, un més que el PSC de Teresa Forés, que fa 4 anys va rellevar a l’alcaldia un longeu Joan Ferré.