ERC amplia el seu domini a les Terres de l'Ebre a costa de JuntsxCat

Els republicans s'imposen en 24 municipis, mentre que el partit de Puigdemont ho ha fet en 15

Mapa municipal, segons el primer partit a cada ajuntament.
Mapa municipal, segons el primer partit a cada ajuntament.
Sofia Cabanes / Roger Tugas
27 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:22h
ERC ha consolidat el domini municipal que ja va vaticinar fa 4 anys i que ha anat confirmant en les successives conteses electorals. Els republicans són els clars guanyadors de les eleccions municipals al conjunt de es 4 comarques ebrenques amb un 35,5% dels vots (un total de 33.421). Ho fa a restant poder a qui havia dominat el territori durant l'era pujolista, l'antiga CiU (JuntsxCat). Els vasos comunicats de l'independentisme han incrementat la fuita de vots de Junts per Catalunya cap als republicans i es queden amb un percentatge de vot del 26,75% (22.204 vots), quan fa 4 anys el seu suports ascendien al 32,4%.

Esquerra Republicana ha guanyat en 3 de les 4 comarques (Montsià, Baix Ebre i Ribera d'Ebre). JuntsxCat només ha pogut resistir l'embat a la Terra Alta, on ha aconseguit un 37,89% dels sufragis).

Qui manté la compustura és el tercer en discòrdia, el PSC. Els socialistes han perdut un miler de vots a les Terres de l'Ebre (ara n'han aconseguit 11.553) però es mantenen com a tercera força i lideren les forces constitucionalistes.

Tot i perdre representativitat i una de les places importants, com és Deltebre, la CUP manté la seua força intacta al territori respecte fa 4 anys, amb 2.200 vots.

Qui veu reforçada la seua trajectòria són les candidatures lligades als Comuns, que gaunyen gairebé 1.800 vots respecte fa 4 anys.

La caiguda en picat la protagonitza el PP, un partit gairebé en extinció al territori. Ara es queden amb una quarta part dels vots aconseguits fa 4 anys. 



Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el partit que hi ha guanyat el 2019, amb quin percentatge de vot i quants vots absoluts, els regidors assolits i la participació al municipi. En alguns casos, hi pot haver algun error, en cas que s'hagi produït un empat. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.


Pel que fa al nombre de pobles, ERC ha estat la força més votada en 24 municipis ebrencs, 4 més que en els anteriors comicis. JuntsxCat ho ha estat en 15 (4 menys que ara fa 4 anys)  els socialistes en 5 (2 menys que al 2015), els Comuns en 3 i les candidatures independents en 5.

La dinàmica ebrenca contrasta amb els resultats al conjunt del país. Els resultats discrets de JxCat a les eleccions municipals no han impedit que hagi tornat a ser el partit que s'ha imposat a més ajuntaments al conjunt de Catalunya. com ja va fer CiU el 2015. La formació de Carles Puigdemont ha estat primera força a 376 municipis, sobretot de petits, per bé que la federació nacionalista va ser-ho a 453, fa quatre anys.

ERC, en canvi, va ser la força més votada en 257 ocasions, en les anteriors municipals, i en estes ho ha estat en 343, incloent Barcelona i Lleida. La diferència entre els dos espais, per tant, s'ha reduït de 196 primers llocs a tan sols 33.
 
El PSC guanya a menys llocs

Igualment, tot i millorar resultats a les grans ciutats, el PSC s'ha imposat a només 96 municipis este diumenge, mentre que el 2015 ho va fer en 133. La pèrdua de prop de la meitat dels vots de la CUP no ha evitat que, com llavors, haja estat la força més votada a 17 municipis, a deu dels quals amb majoria absoluta.

Els comuns han caigut de les 21 victòries d'ICV-EUiA del 2015 a sols 13, mentre que el PP ha estat el partit amb més suports a quatre municipis -incloent Badalona-, un més que fa quatre anys. En 97 municipis, han guanyat altres formacions, entre les quals Primàries, a Alcoletge (Segrià). En canvi, com fa quatre anys, Cs no ha guanyat enlloc.


Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el partit que va guanyar-hi el 2015 i amb quin percentatge de vot. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.