La restauració del Mas de Burot d'Horta de Sant Joan guanya un premi d'arquitectura tradicional

En esta primera edició s'ha premiat la guia de conservació del patrimoni arquitectònic de Parc Natural dels Ports

Una de les façanes del Mas de Burot als Ports d'Horta de Sant Joan.
Una de les façanes del Mas de Burot als Ports d'Horta de Sant Joan. | ACN / Anna Ferràs
Redacció
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:56h
El Mas Burot d'Horta de Sant Joan ha rebut el premi d'Arquitectura Tradicional Toni Cobos per la seua restauració. El jurat ha premiat la guia de conservació del patrimoni arquitectònic del Parc Natural dels Ports i la posada en pràctica que s'ha fet amb la restauració del Mas, promoguda per l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan. El Mas de Burot no és només un exemple d'arquitectura tradicional sinó que servix de referent per este tipus d'intervencions. El jurat també ha valorat el programa de formació i difusió que es va fer a partir de la restauració del Mas de Burot d'Horta. La Guia premiada és un inventari sobre el patrimoni arquitectònic del Parc Natural dels Ports, on s'identifiquen i es geolocalitzen totes les edificacions existents.

La recerca del Parc es va iniciar el 2003 i ha culminat amb un inventari, identificació i geolocalització de totes les edificacions tradicionals que existixen. Un estudi històric posterior va descriure els assentaments humans als Ports, en va determinar l'origen i va concretar la motivació d'estes construccions. Finalment es va fer un estudi de caracterització de l'arquitectura que permetria conèixer quins són els trets arquitectònics, els materials i els sistemes constructius utilitzats. En esta primera edició dels guardons, el jurat ha premiat el programa de conservació del patrimoni arquitectònic desenvolupat pel parc, que ha comportat l'estudi i caracterització de l'arquitectura tradicional en este àmbit i que ha culminat en la publicació de la 'Guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc Natural dels Ports: Manual de bones pràctiques'.

Segons l'inventari de construccions, als Ports hi ha 1.957 edificacions, 1.024 dins del Parc Natural i 933 dins de la zona PEIN. Són masos, casetes d'eines i altres construccions d'ús específic, com corrals, molins, ermites, entre d'altres.  Es tracta d'edificacions tradicionals d'una època compresa entre el segle XVI i principis del XX, amb usos diversos.