equilibri territorial

El Govern engegarà al juny un pla de dinamització territorial a la Terra Alta

El projecte, anomenat "país viu", s'implementarà també el mes vinent a l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà, i en una desena de comarques de Catalunya abans de la pròxima tardor

per Redacció, Barcelona, 22 de maig de 2019 a les 19:06 |
El president de la Generalitat, Quim Torra, visitant Estamariu acompanyat de diverses autoritats i saludant als veïns. | ACN
La Terra Alta, a més de les comarques pirinenques de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà, aseran les primeres que es beneficiaran d'un nou projecte de dinamització territorial impulsat pel Govern i anomenat "Un país d'oportunitats, un país viu". Així ho ha explicat este dimecres el president de la Generalitat, Quim Torra, durant una visita al municipi d'Estamariu (Alt Urgell), on ha participat al Consell d'alcaldes d'esta comarca.

L'objectiu és començar a treballar en este pla este mes de juny i estendre'l a set comarques catalanes més abans de la tardor. A través d'esta "estratègia", l'executiu pretén fer front als problemes de despoblació, envelliment i retrocés econòmic que patixen estos territoris i apostar per "equilibrar" el país.


El punt de partida del projecte es durà a terme en les pròximes setmanes, quan està previst que es constituïsca una Comissió Plenària de caràcter interdepartamental i amb la participació de les diferents administracions del territori, a més d'agents públics i privats vinculats als àmbits socials i econòmics, entre d'altres. La voluntat és la d'abordar un pla de treball articulat de manera "bilateral", per tal d'identificar, de forma conjunta, els principals reptes i solucions que contribueixin a la dinamització de cadascun dels territoris on s'implementarà el pla.

El president de la Generalitat ha destacat que esta nova eina ajudarà a definir el futur del conjunt del país en els pròxims deu anys, el qual ha de ser més "equilibrat" i on cal incidir en el desenvolupament de les comarques amb "més risc" de patir problemes de despoblament, envelliment o un retrocés econòmic. En este sentit, Quim Torra ho ha exemplificat afirmant: "No volem uns Pirineus bellíssims però buits, els volem plens de vida".

El cap de l'executiu català ha anunciat este pla als primers edils de l'Alt Urgell, reunits este dimecres a Estamariu. A banda de participar al Consell d'alcaldes d'esta comarca, també ha aprofitat la seua visita institucional per conèixer el patrimoni que hi ha a l'església de Sant Vicenç del municipi. Torra ha informat als batlles de l'aprovació, este dimarts, d'una nova convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per als anys 2020-24, la qual està dotada amb 250 milions d'euros, destinant-ne 90 a projectes que es desenvolupen en pobles de menys de 5.000 habitants.

Actualment, un 63 per cent dels municipis de Catalunya, els quals representen un 64 per cent de l'extensió territorial, tenen menys de 2.000 habitants i, entre tots ells, sumen el 4,5 per cent de la població del país.Este factor és important de cara a tenir-lo en compte per impulsar polítiques públiques de desenvolupament dels territoris i poder resoldre problemes com ara el de l'atur, la deslocalització industrial o la necessitat d'atreure noves empreses, entre d'altres.

 

Participació