El jutjat d'Amposta arxiva per tercera vegada el cas de l'accident de Freginals

L'Audiència de Tarragona va reobrir la instrucció fa gairebé un any per demanar nous peritatges

L'accident va tenir lloc el 20 de març de 2016
L'accident va tenir lloc el 20 de març de 2016 | ACN
Sofia Cabanes
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:56h
Tres anys després del tràgic accident de Freginals en què van morir 13 estudiants d'Erasmus i després d'un llarg periple judicial en què el cas ja havia estat arxivat dues vegades, el jutjat de instrucció 3 d'Amposta ha decidit, novament, tancar provisionalment la investigació.

Segons consta en l'acte emès per la jutgessa del jutjat d'instrucció 3 d'Amposta, Glòria Granell, després d'haver practicat "totes les diligències s'han estimat convenients", no pot atribuir-se a la conducta del conductor "una gravetat de tal entitat com la que s'exigeix ​​pel codi penal com per considerar els fets típics, sense perjudici de les responsabilitats civils en què haguessa incorregut ".

La instrucció del cas arriba a la conclusió, en primer lloc, que "no s'aprecien errors en l'electrònica de control dels sistemes de fre o sistema de gestió del motor del vehicle amb anterioritat a l'accident, no es pot demostrar tècnicament que el sistema de frenada retarder estava connectat en el moment de l'accident i si aquest va poder ser activat, i no és significatiu que aquest sistema, per si sol, fos capaç d'aturar completament el vehicle ". Per la qual cosa, no s'ha pogut acreditar que l'accident puga "atribuir-se a la imprudència en el grau que és exigida pel codi penal per a la constitució d'un il·lícit penal".

L'esmentada resolució també recull que en el moment de l'accident el conductor de l'autobús "conduïa a la velocitat màxima permesa per la llei (100 km / h) i ho feia sense la influència de begudes alcohòliques que haguessin minvat la seva capacitat per a la conducció" i que "no hi va haver cap distracció de l'investigat en no haver utilitzat els telèfons mòbils de què disposava".

Finalment, la jutge instructora també subratlla que "la causa de l'accident ja va venir determinada per l'informe pericial subscrit per Mossos d'Esquadra del qual es desprèn que va ser el cansament de l'investigat. Si bé el dia dels fets es van respectar els temps de conducció i descans diari que s'estableix normativament ".

Per tot això, el jutjat d'instrucció 3 d'Amposta acorda l'arxivament provisional, decisió que es pot recórrer tant davant del mateix jutjat com davant l'Audiència provincial de Tarragona.

El cas ja va ser arxivat 6 mesos després de l'accident del 20 de març de 2016. Després d'un canvi de jutge al jutjat d'Instrucció número 3 d'Amposta, el cas es va reobrir l'estiu de 2017 i es va prendre declaració al conductor. El mateix jutge va arxivar novament el cas, però l'Audiència de Tarragona va acceptar reobrir després que Fiscalia i advocats de les víctimes presentessin recurs. L'Audiència va requerir revisar l'expedient sancionador d'Inspecció del Treball contra el propietari del vehicle per manca d'informació i formació del conductor en riscos laborals i per deficiències en la vigilància de la salut del conductor. També va reclamar un nou peritatge del sistema de frens.