Tots els treballadors hauran de fitxar a la feina a partir de dilluns

Només el primer trimestre del 2019 s'han fet un total de 2,6 milions d'hores extres sense cobrar, segons l'INE

Un operari treballant en una xemaneia.
Un operari treballant en una xemaneia. | Albert Segura
NacióDigital
10 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:54h
A partir d'este diumenge (dilluns, per a la majoria de persones), totes les empreses estan obligades a dur a terme un registre diari de l'entrada i sortida dels treballadors a la feina, així com de les hores efectives que fan. Es tracta d'una mesura que imposa el Decret llei 8/2019 del 8 de març, que té per objectiu la protecció social i la lluita contra la precarietat laboral. La llei determina que la jornada màxima ordinària són 40 hores laborals setmanals, i que, en cas d'incomplir-se, la infracció més greu podria arribar als 6.250 euros per treballador afectat.

Les companyies seran les encarregades de registrar que es complixen els horaris. "Serà obligació de l'empresa registrar la jornada de cada treballador. Este registre de jornada serà diari i ha d'incloure l'horari concret d'entrada i sortida", assegura el nou article 34 de l'Estatut dels Treballadors.

El decret aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez recull també que "els convenis col·lectius podran establir la forma d'organització del registre de jornada i d'accés al mateix de la persona treballadora". Així mateix s'inclou en l'article 35 que "els representants dels treballadors seran informats mensualment per l'empresari sobre el compliment del que disposa este apartat". 

Segons una enquesta feta per l'empresa de comunicacions Masvoz i recollida per RAC1, gairebé el 50% dels treballadors fan hores extres. Dos de cada tres persones que fan hores extres no les cobren, i un 18% afirma que se'ls compensa amb dies lliures. Només un 15,6% reben remuneració econòmica. La mateixa enquesta apunta que un 62% dels treballadors fa entre una i cinc hores setmanals de més; un 30%, entre cinc i deu més, i un 8% en fa de deu a 15 extres. Segons l'INE, només el primer trimestre del 2019 s'han fet un total de 2,6 milions d'hores extres sense cobrar.

Tots els detalls sobre com t'afectarà esta novetat, aquí.