Esquerra Republicana presenta una queixa al Síndic de Greuges per l’estat dels Plans d’Emergència Nuclear

per Redacció , 8 de maig de 2019 a les 18:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una delegació d’Esquerra Republicana de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona ha registrat este dimarts una queixa al Síndic de Greuges en què es denuncia la inacció del govern espanyol en actualitzar els Plans de Seguretat Nuclear Exterior. Quasi una trentena de càrrecs electes —entre ells, alcaldes, diputats al Parlament, diputats al Congrés i un senador—han signat este document.

A més, en el text registrat, els republicans demanen que esta institució es pronuncie sobre els mitjans, els recursos i els mecanismes que disposen els municipis en un radi de 20 quilòmetres de les centrals nuclears per poder aplicar de manera efectiva, eficient i segura els plans de seguretat vigents, així com l’adequació dels mateixos a la legalitat europea que regix en esta matèria.


Després de presentar la queixa, la delegació republicana formada pels diputats al Parlament Irene Fornós i Ferran Civit; l’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné; i l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; s’ha reunit amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El síndic s’ha compromès a fer un informe de la situació i se l’ha emplaçat a baixar al territori properament per escoltar les preocupacions de la resta d’alcaldes.

“Esperem que fruit d’este informe i de les actuacions dutes a terme per Esquerra Republicana en les diferents cambres parlamentàries, la situació es puga anar solucionant a poc a poc”, ha declarat la diputada Irene Fornós.


A més, l’alcalde de Móra la Nova ha remarcat que als alcaldes els “toca assumir la responsabilitat” dels Plans d’Emergència Nuclear als seus municipis. “Exigim a l’Estat les eines per poder assumir esta responsabilitat correctament. Són necessàries infraestructures com un pas a nivell, una línia ferroviària digna o una cobertura mòbil adequada en alguns pobles de la Ribera Nord”.

En la mateixa línia s’ha manifestat l’alcalde de l’Ametlla de Mar: “Reclamem a l'Estat les inversions necessàries per garantir la seguretat als nostres municipis o que renunciïn i traspassin aquestes competències”, ha afirmat.

Tanmateix, el grup d’Esquerra Republicana al Parlament ha entrat recentment una moció a la cambra per crear una comissió d’estudi sobre esta problemàtica.

 

Participació