Vaga a les escoles i instituts públics el 16-M

Els sindicats aixequen la tancada d'Educació i registren l'aturada en no arribar a cap acord amb el Departament

Imatge dels delegats sindicals tancats al Departament d'Educació aquest dijous.
Imatge dels delegats sindicals tancats al Departament d'Educació aquest dijous. | ACN
Redacció
03 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:04h
El dijous 16 de maig hi haurà vaga al sector de l'ensenyament català. Les negociacions entre el Departament d'Edudació i els sindicats, representats per sis organitzacions diferents, s'han estroncat este divendres al matí. No s'ha arribat a cap acord. Els representants dels professors reclamen la reducció d'una hora lectiva, fet que suposaria recuperar l'horari anterior a les retallades, i des de la Generalitat argumenten que este reajustament és, ara mateix, inviable perquè es troben en pròrroga pressupostària. 

La principal reivindicació dels docents és, doncs, la reducció de l'horari lectiu en una hora, tant a Primària, fins a les 23, com a Secundària, fins a les 18.Segons defensen els sindicats, aquesta mesura, per aquest 2019, implicaria un pressupost de tan sols 45 MEUR. Argumenten que s'ha de pactar en estos moments per evitar que a l'inici de curs les plantilles siguin exactament iguals que el curs passat.
 
El portaveu d'USTEC-STEs, Ramon Font, ha qualificat de ''desastre'' la darrera reunió de la mesa sectorial en què l'administració només ha ofert ampliar la plantilla amb 600 dotacions per respondre a l'increment d'escolarització, un situació que, segons Font, es va fer fins i tot amb el 155. Font ha manifestat que ''el govern efectiu, efectivament no està fent res'' i xifra amb 7.200 els docents que manquen per arribar a la ''capacitat de servei'' del 2010.

De la seua banda, el Departament insisteix que des del curs 2016-2017 s'ha fet una inversió pública en professorat amb més 5.500 docents més al sistema i ho defensa com una ''prova evident'' de la voluntat de revertir les retallades. En declaracions als mitjans, el director general de Professorat, Ignasi Garcia Plata, ha assegurat que hi ha voluntat de negociar i han mostrat el compromís de continuar amb aquestes mesures. Garcia Plata però, assegura que en un context de pròrroga pressupostària no es pot fer front a la reducció horària.

A la mesa de negociació hi havia els quatre sindicats que en formen part (USTEC-STEs, UGT, CCOO i ASPEPC) i també la Intersindical i CGT com a assessors del sindicat majoritari. La vaga, la convoquen tots els sindicats en una mostra d'unitat.
 

Concentració de docents Foto: ACN