Tretze ajuntaments de la Ribera d'Ebre i el Segrià enllestixen un contenciós administratiu contra l'abocador de Riba-roja

Denuncien també a la CHE i a Urbanisme obres en camins sense llicència i la captació irregular d'aigua de l'Ebre

per Redacció , Móra d'Ebre, 30 d'abril de 2019 a les 16:25 |
Els alcaldes i regidors de la Ribera d'Ebre i el Segrià, concentrats al passeig de l'Ebre de Móra d'Ebre, per mostrar el rebuig a l'abocador de Riba-roja d'Ebre. | ACN/ Anna Ferràs
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Onze dels catorze ajuntaments de la Ribera d'Ebre i dos ajuntaments del Segrià, a Lleida, enllestixen un contenciós administratiu, que es presentarà la pròxima setmana, contra la llicència d'obres del dipòsit de residus industrials de Riba-roja d'Ebre. Els alcaldes també han denunciat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que l'empresa promotora de l'abocador, Lestaca, capte aigua del riu Ebre de manera irregular, i que s'hagin fet actuacions en camins i propietats privades que no estan previstos al permís d'obres. Els representants electes contraris a l'abocador insistixen que no s'oposen a la implantació d'indústria a la comarca però refusen que este projecte encaixe amb el tipus de manufactura que pot ajudar a rellevar l'activitat química i nuclear.

Joan Juncà, alcalde de la Torre de l'Espanyol i portaveu dels electes contraris al dipòsit, ha llegit un comunicat, este dimarts, on es denuncien actuacions "incorrectes i irregulars" en la construcció de la primera fase de l'abocador. Lamenten que el permís d'obres concedit per l'Ajuntament serveixi per executar "només la part que beneficia econòmicament l'empresa" i que oblide la part d'interès públic general que preveu la construcció de connexions i accessos a les carreteres. En este sentit, segons els opositors al dipòsit, el pla especial urbanístic del projecte, aprovat el 2010, no s'està complint. També perquè s'estarien permetent obres en espais no autoritzats per la llicència d'obres que han provocat danys en propietats privades.


"L'empresa està actuant com un corró. Agafa aigua del riu Ebre sense autorització i malmet propietats privades amb la tolerància de l'Ajuntament de Riba-roja, que fins i tot fa d'intermediari entre l'empresa i els afectats pels danys de les obres executades al marge de la llicència", ha criticat el portaveu dels electes contraris a l'abocador. Juncà ha acusat l'alcalde Antoni Suárez d'actuar "amb doble raser" i ha assegurat que no descarten emprendre accions penals contra el consistori.

"El Departament de Territori ha requerit una revisió de l'autorització ambiental i tot i saber que se'ls pot imposar nous requisits o impedir l'explotació de l'abocador, actuen com si res, menystenint a la comarca", ha lamentat. També han reclamat al Col·lectiu 2030, format per càrrecs electes de la comarca a favor del dipòsit de Riba-roja, "que deixin de mentir" quan els acusen de ser "la gent del No".


"És completament fals. Som favorables a la implantació d'indústria a la Ribera, però volem deixar clar que un abocador no és una indústria", ha sentenciat. Juncà ha assenyalat que refusen que enviïn les restes de la indústria que genera riquesa al centre del país. "Que deixin de mentir a la gent. El dia que vingui una indústria a implantar-se ens asseurem a parlar i a facilitar el seu accés", ha assegurat.

Els electes dels tretze ajuntaments ja han signat els poders notarials perquè la setmana vinent es presente el contenciós administratiu contra la llicència d'obres del dipòsit.

 

Participació