Projectes d'art sonor, videovigilància i una cúpula de vímet opten a intervenir artísticament als ullals de Baltasar

El jurat del certamen XYZ selecciona els tres finalistes d'entre una vintena de propostes presentades que seran sotmeses a una votació popular per decidir la guanyadora

Ullals de Baltasar
Ullals de Baltasar | Patronat de Turisme TE
Redacció
30 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:31h
Projectes d'art sonor, videovigilància o la instal·lació d'una cúpula de vímet opten a intervenir artísticament als ullals de Baltasar, al delta de l'Ebre, en el marc de la quarta edició de la convocatòria d'instal·lacions en espais singulars de les Terres de l'Ebre XYZ.

El jurat del certament ha seleccionat els tres finalistes i mitjançant un procés de votació popular s'escollirà el guanyador, que plasmarà el seu projecte en este indret. Es tracta de 'Gambosí', d'Albert Gusi, que vol recuperar un personatge de la mitologia ebrenca instal·lant deu videocàmeres a l'espai per captar la seua presència. 'Drenaje delta', de Míriam Isasi, que vol crear una partitura sensorial a partir dels sons extrets del submón aquàtic dels Ullals, testimonis, objectes i registres. Per últim, 'Oxímoron', d'Anaïs Faiges, Rosa Palmer i Marta Díez, que volen tapar un ullal amb una gran cúpula de vímet per conscienciar sobre la necessitat de protegir-lo.

El jurat –format per l'artista Nora Ancarola; el director del Centre d'Art i Natura d'Osca, Juan Guardiola; i el tècnic del parc natural del delta de l'Ebre, Xavi Abril- ha valorat la qualitat conceptual i artística dels projectes, la vinculació territorial i històrica del tema proposat, així com la cura amb l'espai escollit i la sostenibilitat a l'hora de seleccionar els finalistes.

El procés de votació que permetrà elegir el projecte guanyador tindrà lloc entre el 17 i el 26 de maig i es podrà fer online a través de la web de Lo Pati, així com també presencialment, als bars de la Lira Ampostina i la Unió Filharmònica, on s'instal·laran urnes i es posaran paperetes. També es podrà votar al punt d'informació de la Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta, entre el 17 i 19 de maig, així al carret itinerant d'XYZ que voltarà per diferents espais. La intervenció escollida s'instal·larà als ullals de Baltasar durant la segona quinzena de juliol i rebrà una dotació econòmica de 4.000 euros.

El projecte XYZ està impulsat per Lo Pati-Centre d'Art de les Terres de l'Ebre i codirigit per les artistes Antònia Ripoll i Eva Cajigos.