ERC amplia la victòria assolida el 2016 a l'Ebre i el PSC es catapulta al segon lloc

JxCat amplia la confiança respecte a fa tres anys, En Comú Podem cau en picat i Cs és un altre dels grans reforçats dels comicis al territori

Celebració dels resultats de les eleccions generals a la seu d'ERC a Tarragona.
Celebració dels resultats de les eleccions generals a la seu d'ERC a Tarragona. | ACN
Redacció
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 9:51h
Esquerra Republicana és, per tercera vegada consecutiva en unes eleccions generals, la força guanyadora a les Terres de l’Ebre. Gairebé 21.000 votants han escollit la papereta dels republicans en estos comicis. Una cita electoral que, a més, ha atret els ciutadans de forma massiva a les urnes, amb una participació que s’ha disparat arreu. Però si la formació independentista ha atret un miler d'electors més respecte el 2016, el PSC puja 6.000 votants. Amb tot, es queda a 3.000 vots de la primera força. A les Terres de l'Ebre JxCat ha ampliat la confiança assolida ara fa 3 anys i augmenta la bossa de vots en un miler. Tot i els mals pronòstics que oferien els sondejos i que situaven el cap de llista de facto de la formació, Ferran Bel, fora de la cambra baixa, el tortosí podrà mantenir l'escó si, finalment, el cap de llista real, Josep Rull, a la presó de Soto del Real, no pot fer valdre l'acta de diputat. En Comú Podem ha caigut en picat a l’Ebre fins als 9896 vots, 7.700 menys que al 2016, i passa de ser la segona força a la quarta, seguida de Ciutadans, que creix 1.500 vots per quedar-se’n 6595 i és un altre dels grans reforçats de la nit. Per contra, el PP s’enfonsa en perdre més de la meitat dels seus vots fa quatre anys, pasant de 10.100 a 4.200. Tot i haver-se quedat fora de la pugna pels escons, una de les dades de la jornada és la irrupció de VOX, que al territori ha obtingut 2.800 vots, una mica més de la meitat de les paperetes dipositades per al PP 4.276.




Per comarques, Esquerra ha estat també guanyadora. En el cas del Baix Ebre, la segona força ha estat el PSC, i Junts per Catalunya tercera. Al Montsià també s’han repetit les dos primeres posicions, però en este cas En Comú Podem s’ha endut el tercer lloc, mentre que a la Terra Alta ha estat Junts per Catalunya el partit que s’erigeix segons força per damunt del PSC. Igualment a la Ribera d'Ebre els clars guanyadors també han sigut Esquerra Republicana. Tot i això, en molts municipis s'han alternat les segones i terceres posicions de JuntsxCatalunya i el Partit Socialista, que s'han repartit majoritàriament els llocs. D'altra banda però, a Riba-roja d'Ebre i Tivissa el bronze ha estat per a En comú Podem, mentre que a la resta de la majoria de municipis riberencs els lila han ocupat el quart lloc.
 

Ferrant Bel amb semblant seriós durant la valoració de la nit electoral Foto: ACN


Els resultats a la demarcació

Al conjunt de la demarcació, ERC ha aconseguit, per primer cop, guanyar unes eleccions generals. Obtenen dos diputats (una és la flixanca Norma Pujol) i més d'un 27% dels vots, i trenquen així l'empat múltiple de sis partits amb un escó sorgit dels comicis de 2016. Per darrere dels republicans s’ha situat el PSC que, malgrat incrementar el nombre i el percentatge de vot, s'ha quedat amb un diputat. C's, també amb un escó, se situa com a tercera força i incrementa sensiblement el suport de fa tres anys. Tot i perdre suport respecte a la candidatura de CDC, JxCat manté un diputat. També ho fa En Comú Podem, que s'havia imposat en els últims comicis, i que ha vist com el nombre de vots rebuts s'ha reduït considerablement. Per contra, el PP ha perdut finalment la representació per Tarragona al Congrés després d'aconseguir només el 5% dels vots.