ERC reclamarà al govern espanyol els informes que podien haver fet inviable el finançament del BEI per al Castor

El candidat al Senat, Miquel Aubà, demanarà que es restitueixin els terrenys expropiats als propietaris afectats pel gasoducte

Els candidats d'ERC Miquel Aubà i Norma Pujol, al centre, en una carpa electoral  davant del mercat d'Alcanar.
Els candidats d'ERC Miquel Aubà i Norma Pujol, al centre, en una carpa electoral davant del mercat d'Alcanar. | ACN / Jordi Marsal
Redacció
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:31h
ERC demanarà al govern espanyol que surtigue de les urnes el pròxim 28-A que faci públic els informes que podien haver fer inviable el finançament del Banc Europeu d'Inversions (BEI) al projecte Castor. El candidat republicà al Senat, Miquel Aubà, ha explicat este dijous al matí des d'Alcanar que este serà un dels objectius per abordar el problema que deixa el fracassat projecte de magatzem de gas submarí si torna a sortir elegit a la Cambra Alta. Paral·lelament, Aubà ha insistit que treballaran perquè els terrenys expropiats pels quals transcorre el gasoducte terrestre –una part del qual ha estat declarada il·legal pel Tribunal Suprem- puguin ser recuperats totalment pels seus legítims propietaris.

Escal UGS, l'empresa controlada per l'ACS de Florentino Pérez, va aconseguir un crèdit de 1.440 milions d'euros per refinançar la construcció del Castor gràcies en unes condicions altament beneficioses gràcies l'emissió de bons emprada per la institució financera pública comunitària, que hi va participar amb 300 milions d'euros directament. Tant el Parlament Europeu, que va censurar l'operació posteriorment, com el mateix BEI, amb la boca petita, van reconèixer que en cap moment es van tenir els informes tècnics que ja apuntaven un disseny erroni, que es va traduir en més d'un miler de terratrèmols a l'inici de les injeccions de gas en fase de prova.

Després de recordar l'eterna manca de transparència del govern espanyol al voltant d'este projecte, Aubà ha explicat que tenen constància de l'existència d'informes d'organismes estatals que, específicament, haurien pogut acabar frustrant esta operació financera, el primer projecte en l'àmbit europeu que el BEI finançava amb este mecanisme pel seu interès suposadament estratègic. "O bé Europa els té i no els va vincular o el govern espanyol no se'ls va fer arribar. Tenim moltes línies obertes i totes concorren en el mateix: la forma fer de l'Ibex i dels senyors que han portat al desastre", ha argumentat Aubà.

El candidat republicà al Senat ha explicat que la sentència que declarava il·legal el tram de gasoducte entre la planta terrestre i la connexió amb la xarxa general, obra no va ser sotmesa al preceptiu estudi d'impacte ambiental, és una de les parts del projecte que es pot començar a revertir davant les inconcrecions i dubtes que encara genera l'anunci de desmantellament efectuat per la Ministra per a la Transició Climàtica, Teresa Ribera. "Ens volem centrar en una de les tres parts que ja té una resolució ferma, que no té retorn", ha subratllat. "No poden afectar els pagesos", ha insistit, tot recordant que l'afectació abasta els 100 metres a banda i banda, a més de la canonada i els vials d'accés.

A partir d'este punt, el candidat planteja iniciar el desmantellament progressiu de la resta d'instal·lacions. Especialment, davant la necessitat de renovar els segells submarins dels pous, quan s'està a punt d'arribar als cinc anys de la seva vida útil, data límit per al recanvi, segons ha apuntat Enagás. "Si volen fer una cosa digna han de desmantellar-lo i segellar-lo definitivament o pot caducar segellat provisional", ha apuntat. "Quin sentit té mantenir-ho si s'ha de desmantellar? Costa diners: si no ha de funcionar s'ha de desmuntar i evitar el cost de manteniment", ha conclòs.

Per la seua banda, la candidata al Congrés, Norma Pujol, ha qualificat el projecte Castor com un dels "millor exemples de la història repetitiva de l'Estat espanyol independentment de qui estigui governant, sigui el PP o el PSOE". "És un exemple d'aeroports sense avions, autopistes sense cotxes, AVEs sense passatgers i Castor sense gas. És un cas més de malbaratament de recursos al territori i a l'Estat espanyol", ha argumentat, tot recordant que els "mateixos jutges que absolen Florentino Pérez pel Castor són els mateixos que tanquen en presó provisional durant gairebé dos anys Sandro Rosell, quan ahir l'Audiència va demostrar que s'havien equivocat".