procés català

Un 15% de la plantilla de la Guàrdia Civil ha marxat de Catalunya arran de l'1-O

L'organització Jucil reivindica una equiparació salarial "real" amb els Mossos i Ertzaintza

per Redacció , 23 d'abril de 2019 a les 21:13 |
El secretari general de Jucil, Cristian Eric Marco (dreta), atenent els mitjans davant la comandància de Tarragona. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'associació Jucil (Justícia per a la Guàrdia Civil) assegura que entre un 15 i un 20% de la plantilla d'este cos a Catalunya ha marxat cap a altres zones de l'estat espanyol per problemes de "convivència" derivats de l'1-O. Segons el secretari provincial de Jucil a Tarragona, Roberto Sánchez, esta és la tònica que s'ha donat en els moviments oficials de personal del darrer any i mig. A més, segons Jucil també "ve menys gent" de la resta de l'Estat a Catalunya i els moviments interns han fet que hi haja zones de Girona "que es queden sense cobrir". L'associació va néixer l'agost passat arran del moviment Jusapol i compartix la reivindicació d'assolir una equiparació salarial "real" amb els Mossos i Ertzaintza.

Segons el representant de Jucil a Tarragona, Roberto Sánchez, poden haver marxat de Catalunya entre un 15 i un 20% d'agents de la Guàrdia Civil. "La idea de molts és anar-se'n perquè després de l'1-O les circumstàncies familiars i de convivència als pobles és molt difícil i el primer que plantegen és marxar. Hem passat de gent que volia viure aquí tota la vida a demanar el trasllat", ha explicat.


Per la seua banda, el secretari general de Jucil, Cristian Eric Marco, ha dit que Catalunya és una zona "conflictiva" per la divisió existent "entre famílies i amics" arran del procés independentista. "Molts cops els companys volen marxar cap a altres destinacions i cal canviar-ho. Cal que se sentin a gust a la ciutat on treballen perquè així faran la feina amb total professionalitat, serà beneficiós per a la ciutadania i, a més, perquè Catalunya és Espanya", ha sentenciat.

El representant de Jucil a l'estat espanyol ha presentat el full de ruta de l'associació als mitjans este dimarts a Tarragona i, posteriorment, s'ha reunit amb diversos efectius de la comandància de la Guàrdia Civil a la ciutat. Este dimecres es presentarà a Sant Andreu de la Barca. L'organització té uns 60 associats a la demarcació de Tarragona i uns 7.600 arreu de l'Estat, on ja és la segona associació per darrere de l'AUGC (Associació Unificada de Guàrdies Civils), segons ha destacat Marco.


Jucil denuncia que l'any passat els principals sindicats de la policia espanyola i la Guàrdia Civil van signar una "falsa equiparació" salarial amb el govern del PP que exclou dels beneficis salarials a 13.481 guàrdies civils de segona activitat i reserva. A més, l'organització critica que l'acord no resolga les bretxes existents en relació a les pagues i serveis extraordinaris, les assistències a judicis, els complements i les jubilacions. Segons Jucil, mentre un mosso es jubila amb una paga d'uns 2.200 euros, un guàrdia civil només en rep 1.350.

L'organització també reclama una reestructuració dels llocs de feina, més mitjans materials i personals -com ara armilles antibales per a tots els efectius- i la derogació del codi penal militar. A més, Jucil també exigix mesures a l'administració per combatre l'elevada taxa de suïcidis entre el col·lectiu -segons l'ens, n'hi ha un cada 26 dies- i que totes les comandàncies disposen d'un armer on es puguen dipositar les pistoles reglamentàries amb seguretat.

D'altra banda, l'associació reclama "igualtat de drets" entre els guàrdies civils i els agents dels Mossos d'Esquadra. Marco ha titllat de "desproporcionat" l'expedient obert contra un Guàrdia Civil per gravar un vídeo durant el trasllat dels líders polítics empresonats de Catalunya cap a Madrid i s'ha queixat que, per contra, no hi haja hagut conseqüències per als Mossos que durant el referèndum "van estar ajudant els independentistes" i "volen trencar l'ordre constitucional".

 

Participació