Hisenda prohibix als seus treballadors oferir atenció telefònica en català

L’Agència Tributària espanyola recorda a la seua plantilla que "no oferirem mai" l’opció de ser atès en un idioma cooficial

Contribuents informant-se sobre la declaració de renda
Contribuents informant-se sobre la declaració de renda | Europa Press
NacióDigital
16 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:55h
Els treballadors d'atenció telefònica de l’Agència Tributària espanyola han rebut ordres directes i concretes de "no oferir mai" als usuaris l’opció de ser atesos en un idioma cooficial diferent del castellà. Així ho ha denunciat este dimarts la Plataforma per la Llengua, després que un treballador d'Hisenda els traslladés el cas. Esta denúncia arriba en el període de l'any en què Hisenda rep més consultes: en plena campanya de la Renda.

El treballador explica que l'Agència Tributària espanyol ha publicat un recordatori a la seua Intranet en què ordena a tota la plantilla que només consideren atendre una trucada en català, basc o gallec "si el contribuent insistix a utilitzar esta opció". Només si insistix, ja que esta opció "no l’oferirem mai, perquè al sol·licitar la cita no és possible escollir un idioma cooficial", precisa la comunicació interna d'Hisenda.

La Plataforma per la Llengua, a més, afegix que ha pogut comprovar que ni tan sols quan el contribuent vol ser atès en català té esta atenció garantida. "En diverses trucades de comprovació, els operadors de la campanya de la renda han dixat clar que no era possible derivar la trucada a un departament que atengués en català", explica l'entitat, que considera "discriminatori" este tractament al català.

"Governi el PP o governi el PSOE de Sánchez, sigui per la porta del davant o per la porta del darrere, l’Estat espanyol ho té clar: els catalanoparlants paguem impostos a Hisenda però som tractats com a ciutadans de segona, no tenim els mateixos drets que els castellanoparlants", ha denunciat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, que ha avançat que l'entitat denunciarà els fets davant del Comitè d’Experts del Consell d’Europa que avalua el compliment de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries.