«A les fosques» i «Experimento Stuka»: dos documentals mostren els bombardejos sobre Tortosa i el Maestrat

Juntament amb una visita guiada, les projeccions tenen l'objectiu d'incentivar el debat sobre la memòria de la Guerra Civil al territori

Les activitats seran de l'11 al 13 d'abril a Tortosa.
Les activitats seran de l'11 al 13 d'abril a Tortosa. | Cedida
Redacció
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:49h
Coincidint amb la data dels bombardejos sobre Tortosa durant la Guerra Civil, les entitats Amics i Amigues de l'Ebre i l'empresa Terra Enllà han programat una ruta guiada per la Tortosa de la Guerra Civil i la projecció dels documentals 'A les fosques', amb entrevistes als supervivents del conflicte a la capital del Baix Ebre i 'Experimento Stuka', sobre el bombardeig de diversos pobles del nord del País Valencià en el marc d'un experiment militar per preparar la Segona Guerra Mundial.

El documental 'A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada', un recull de 12 testimonis supervivents que van viure els atacs aeris entre el febrer del 1937 i el desembre de 1938, es projectarà l'11 d'abril a les 20 h a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa. L'entrada serà gratuïta. El dissabte 13 d'abril es durà a terme la ruta de memòria històrica "La Tortosa de la Guerra Civil", un viatge a peu pels dramàtics i extraordinaris fets viscuts a la ciutat entre 1936 i 1939 centrat en el relat dels seus protagonistes i de la població civil. Serà també el dissabte, i amb entrada gratuïta, la projecció del documental 'Experimento Stuka', un bombardeig de quatre pobles de Castelló que temps després uns arxius militars van afirmar que completaven uns experiments nazis. La projecció es podrà veure a l'Auditori Felip Pedrell a les 19 h.

Estos actes pretenen donar continuïtat a l'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil que es va iniciar l'any passat. El 15 d'abril del 2018, coincidint amb el vuitantè aniversari exacte d'un dels bombardejos més sagnants sobre la ciutat Tortosa durant la Guerra Civil, les entitats Amics i Amigues de l'Ebre i l'empresa Terra Enllà van promoure un homenatge a les víctimes del conflicte. Es van llegir textos de diversos autors relacionats amb els bombardejos, es va convidar als testimonis directes d'aquell episodi i es van llançar clavells al riu Ebre, en el seu pas per la ciutat.