FOTOS I VÍDEOS La «violència legítima» que ha defensat el capità de la Guàrdia Civil a la Ràpita l'1-O

El cap de l'operatiu policial diu al Suprem que no va observar excessos policials i justifica els cops amb la culata dels fusells als votants

Un ferit l'1-O a Sant Carles de la Ràpita.
Un ferit l'1-O a Sant Carles de la Ràpita. | Cedida
NacióDigital
04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:59h

El cap de l'operatiu policial de la Ràpita l'1-O ha explicat que la gent els va insultar i assegura que van posar "gent vulnerable" davant i la gent més corpulenta darrere. "L'actitud era d'exaltació i, entre els insults, ens deien que érem els culpables dels atemptats de Barcelona i Cambrils", ha dit, i ha assegurat que ell va rebre una bufetada i que un agent va quedar lesionat. En este context, ha dit que la violència que van utilitzar és "legítima". 

L'agent ha dit que van demanar als votants que col·laboressen però que quan s'hi van acotar van començar a empènyer i a donar puntades de peu. "Ens van llançar un casc ampolles d'aigua plenes... I la persona lesionada va ser per impacte d'una moneda", ha assegurat a preguntes de la Fiscalia. Tot i així, ha explicat que van poder entrar al centre de votació i requisar urnes. 

"A un dels meus subordinats, a l'inici de l'operació, li van intentar prendre l'arma -ha afegit-. Hi hava amenaces de mort constants, punyades, patades i es van tirar cascos de moto. Cada cop que anàvem a treure algú dels del darrere ens pegaven patades o ens tiraven coses". A la pregunta de si va veure gent amb les mans alçades ha respost que "entre cop i cop aixecaven les mans".

Sant Carles de la Ràpita va ser un dels llocs on més violència van exercir les forces i cossos de seguretat de l'Estat. De fet, l'agent ha admès que, dies més tard, va veure imatges de manifestants amb ferides al cap, tot i que ha explicat que el dia 1-O no va veure ferits. També ha confirmat que van donar cops amb la culata del fusell als votants. Preguntat per va intentar atropellar manifestants, ha dit que van fer cops de volant perquè la gent els bloquejava la via de sortida. 

Podeu veure la violència policial en aquestes fotos (i aquí teniu una galeria de l'actuació policial a la Ràpita):  
 

Càrrega dels antidisturbis davant del pavelló firal de la Ràpita. Foto: Sofia Cabanes
 

En Tomàs, a la dreta de la foto, en el moment en què va rebre l'impacte d'una porra. Foto: Sofia Cabanes

 

Agents de l'ARS de la Guàrdia Civil durant les càrregues de l'1 d'octubre a la Ràpita. Foto: Sofia Cabanes

 

Un home gran a terra colpejat pels agents durant l'1 d'octubre a la Ràpita. Foto: Sofia Cabanes

 

Un ferit l'1-O a Sant Carles de la Ràpita Foto: Cedida

Un ferit l'1-O a Sant Carles de la Ràpita Foto: Cedida