Músics de 5 bandes ebrenques homenatjaran el Govern a l'exili en un concert a Brussel·les

La banda de la Federacio Catalana de Societats Musicals oferirà el concert el proper 14 d'abril en el marc d'una gira europea | Lluís Puig, conseller de Cultura a l’exili, reprendrà el seu passat bandístic i tocarà algunes cançons amb la banda.

Foto de grup de la banda de la FCSM sota el monument per la Unitat de la Llengua de l'Alguer.
Foto de grup de la banda de la FCSM sota el monument per la Unitat de la Llengua de l'Alguer. | Aguaita.cat
Redacció
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:05h
La banda de la Federació Catalana de Societats Musicals actuarà el proper diumenge 14 d’abril a Brussel·les en un concert per la internacionalització de la cultura popular catalana en que s’homenatjarà el Govern a l’exili i els presos polítics, en el marc una gira per Europa de la banda de la Federació.

“Ho fem per convicció i perquè les nostres entitats s’han manifestat clarament en defensa dels drets i les llibertats i per dignitat i respecte de les nostres institucions”, exposa Josep Parés, president de la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM).

La Federació Catalana de Societats Musicals aixopluga més de 50 bandes de música i per al concert a Brussel·les comptarà amb una setantena de músics provinents, entre d’altres, de les bandes ebrenques de Sant Llorenç de La Galera, Agrupació Musical Rapitenca de Sant Carles de la Ràpita, La Cala de l’Ametlla de Mar, l’Emburgada d’El Perelló, i la Banda Municipal de Benissanet. A més de dues bandes del Camp de Tarragona, la Clau de Vent de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i la Banda Unió Musical de Tarragona (BUMT).

Els directors Emilio Cabello (director de les bandes de l’Ametlla i l’Hospitalet) i  Oriol Navarro Valls (director a la Galera) dirigiran el concert, que també ha comptat amb la direcció artística d'Antoni Alburquerque (director de la banda de la Ràpita). El concert que tindrà lloc a l’església de Sant Joan Baptista el diumenge 14 d’abril a les 18 hores, obert a tot el públic de la ciutat belga.
 

El conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig, en una concentració a Brussel·les el 17 de febrer passat. Foto: Blanca Blay/ACN

 
El conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, un músic més

El conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, que va ser Director general de Cultura popular dins del Departament de Cultura des del 2011 fins al juliol del 2017 (quan va ser nomenat conseller de Cultura) i actualment director del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional, serà, en esta ocasió, un dels músics que participarà en el concert, interpretant algunes peces amb la banda formada per a l’ocasió. A més també s’ha convidat als membres del Govern a l’exili residents a Bèlgica, entre ells el president Carles Puigdemont, i a la comunitat catalana de Brussel·les.

“Dins l’aposta per la internacionalització de les bandes de música catalanes, era una obligació moral realitzar este concert que tindrà una significació especial, ja que serà un homenatge per al Govern a l’exili i les persones que estan privades de llibertat per defensar el seu pensament polític i el mandat del poble”, exposa Parés, president de la FCSM.
 
Un concert amb sonoritats populars, sardanes, jotes i òpera  

El concert a l’església de Sant Joan Baptista, dividit en dues parts, comptarà amb peces tan representatives de les bandes com el pasdoble “Sara” de José Rafael Vilaplana o la Suite catalana de Jordi Bonilla Julià, així com sardanes com “La sardana de les monges”, amb música d’Enric Morera i lletra d’Àngel Guimerà. El banda interpretarà ta,bé algunes de les àries més significatives del repertori de Puccini, per fer-ho, comptarà amb el tenor Jesús Piñeiro.

El concert sumarà la cultura popular ebrenca a través de la “Jota foguejada”  i la “Jota de Vilalba- La dansada”. La interpretació de les danses comptarà amb les balladores terraltines Aina Alabart i Fontcalda Pallarés. El tenor Jesús Piñeiro, acompanyat per la banda, interpretarà, entre d’altres, sardanes com ara “L’Empordà”, amb música d’Enric Morera i lletra de Joan Maragall, i la cançó popular “El cant de la senyera”, amb música de Lluís Millet i lletra de Joan Maragall. L’eclosió final del concert serà amb l’himne nacional de Catalunya, “Els segadors”.

Al llarg del concert, la FCSM oferirà una placa commemorativa al Casal Català de Brussel·les, per la seua col·laboració.
 

La banda de la FCSM en una cercavila a l'Alguer el passat mes de febrer. Foto: Aguaita.cat



Cercavila pels carrers de la capital europea

Abans del concert a l’església de Sant Joan Baptista, els músics traslladats a Brussel·les oferiran una cercavila a les 10.30 hores pels carrers de la ciutat belga.

Amb la jornada del diumenge 14 d’abril, la Federació Catalana de Societats Musicals (FCSM),vol mostrar el potencial de la cultura popular catalana al cor d'Europa i, al mateix temps, denunciar la situació dels presos polítics i exiliats. 

En acabar l’estada a Brussel·les, els membres, músics, monitors i personal de suport de la FCSM realitzaran una parada a Estrasburg per visitar la seu del Parlament i la Cort internacional dels drets humans.

Propera parada: Copenhagen

El concert a l’església de Sant Joan Baptista del diumenge 14 d’abril a les 18 hores es duu a terme després d’una estada a l’Alguer del 9 al 13 de febrer, en la qual es van estrènyer llaços amb la ciutat, l’entitat Obra Cultural de l’Alguer i la banda local Associazione Musicale Antonio Dalerci.

A més, del 25 al 29 d’abril la banda de la FCSM, representada pels músics de l’Agrupació Musical de Camarles i el seu director Eric Fuster, formarà part del 32è Aplec Internacional que organitza Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore) i que tindrà lloc a Copenhaguen, on desfilarà una mostra representativa de les diferents manifestacions de la cultura popular catalana. En este cas, oferirà un concert amb obres com el pasdoble “A calaix” de Lionel Beltrán-Cecilia, una obra que s’estrenarà enguany, així com una selecció de l’obra “El rei lleó” de Hans Zimmer, fins a una mostra de danses com ara la jota d’Ulldecona.