Dos femelles d'àguila calçada arriben al niu dels Ports

L'activitat dels animals ja es pot seguir a través de les retransmissions en directe del niu

La nova femella i el mascle d'àguila calçada, arranjant el niu dels Ports.
La nova femella i el mascle d'àguila calçada, arranjant el niu dels Ports. | YouTube
R.Regolf
01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:50h
L'època de cria de l'àguila calçada ha arribat al Parc Natural dels Ports. La tarde del 28 de març, la femella resident al niu va arribar a la zona de cria després del període d'hivernada i migració. Esta femella nidifica al niu des de 2011 i fa dos anys que es pot veure el procés en directe mitjançant una càmera instal·lada al niu.

Este any però, la parella resident no està sola. Les primeres imatges que es van enregistrar van ser les d'una nova femella visitant el niu. El 23 de març, una femella de fase clara, diferent de la resident, va passar el matí pel niu, el va arranjar incorporant-hi algunes branques i fins i tot el va defensar d'una parella de gaigs (Garrulus glandarius). Uns dies després, el dia 28, va arribar-hi un mascle. Segons els experts, podria ser el mateix que el de l'any passat, ja que coincideix el patró de coloració de plomes. El mascle també es va posar a arranjar el niu i a festejar amb la nova femella, que ocupava el niu en solitari des del dia 23.

Amb l'arribada de la femella resident però, faltarà veure qui s'instal·la definitivament al niu. Gràcies a  la càmera, des de fa dos anys es poden seguir els hàbits d'estes aus rapinyaires sense causar molèsties als animals. 

Les àguiles calçades són una espècie protegida que compta amb una quinzena de parelles estables al Parc Natural dels Ports. Les poblacions de depredadors són un bon indicador de l’estat de conservació d’un espai natural. Estos es troben al capdamunt de la cadena alimentària i, si evolucionen favorablement, pot ser símptoma de la bona salut dels ecosistemes.