Salut

Noves protestes laborals a l'Hospital de Móra d'Ebre per l'impagament d'una paga variable

Els treballadors i l'Ajuntament exigeixen de nou al Departament de Salut que desconnecte el centre de la gestió de l'Ajuntament de Reus

per Redacció , Móra d'Ebre, 1 d'abril de 2019 a les 17:24 |
Imatge d'arxiu de l'hospital de Móra d'Ebre. | S.B.
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Entre 70 i 80 treballadors de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre s'han concentrat este dilluns al migdia per protestar en contra del que consideren un nou "maltractament" per part de l'Ajuntament de Reus –que gestiona el centre a través de l'empresa municipal Gecohsa-. La plantilla, formada per unes 350 persones, encara no ha cobrat la paga variable d'uns 1.300 euros de mitjana amb la qual l'empresa premia els empleats de centres que tanquen l'exercici amb números positius. Tampoc l'increment salarial previst al conveni. Una paradoxa, denuncien els treballadors, perquè la situació sanejada ha permès, precisament, el consistori reusenc "espoliar" vuit milions d'euros del centre morenc per eixugar els deutes del nou Hospital de Sant Joan. Tant els treballadors com l'Ajuntament de Móra d'Ebre exigeixen al Departament de Salut que desconnecte la gestió de Reus i execute les inversions promeses.

El traspàs de fons destinats al centre morenc per intentar aturar la sagnia financera del de Reus encara estan ben presents en la memòria dels treballadors. "És curiós que ens tinguin així quan l'Ajuntament de Reus, gràcies al fet que li hem resultat beneficiosos any rere any, s'ha pogut emportar vuit milions i que ara ens estiguin regatejant pagar una cosa que tocava", ha denunciat el portaveu del comitè d'empresa del centre, José Manuel Domínguez. 


Segons ha comunicat l'empresa Gecohsa al comitè d'empresa, el consell d'administració ha aprovat el pagament pendent i la intenció és abonar-lo durant el més d'abril. Però ningú ja se'n refia d'estos anuncis i la indignació dels treballadors ha arribat fins al punt que han decidit repetir la protesta este dimarts al migdia a les portes de l'hospital morenc.

L'enèsim greuge per part del consistori reusenc, "espoli" com qualifiquen sense embuts els treballadors, reobre així la caixa dels trons d'un problema que s'ha enquistat en el temps malgrat les paraules i anuncis de bona voluntat arribats de totes les administracions. "Ja hem dit prou", ha clamat Domínguez. "És hora d'acabar-ho. Instem a l'Ajuntament de Reus que aturi aquestes mesures i tingui aquesta actitud cap als treballadors. I al CatSalut, que munti l'empresa que ha de gestionar l'Hospital de Móra", ha exigit Domínguez.


Una demanda que secunda també l'Ajuntament de Móra d'Ebre. Coneixedor de les protestes dels treballadors, l'alcalde, Joan Piñol, ha decidit enviar una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, reclamant-li que compleixi els compromisos d'inversors, faci de mediadora entre la plantilla i l'Hospital de Reus i, al mateix temps, acceleri al màxim la desconnexió del centre morenc de Gecohsa. 

"S'ha solucionar la situació de forma immediata i no es pot demorar més. El canvi de gestió és absolutament necessari", ha declarat Piñol, qualificant de "comportament censurable" la gestió del centre hospitalari des de Reus. Considera que els seus responsables intenten "exprimir al màxim" l'hospital morenc per apaivagar el deute de Sant Joan. 

Piñol, a més, ha exigit a la consellera disposar formalment per escrit del pla d'inversions de 5 milions d'euros i el cronograma que va anunciar el passat 25 de gener en una visita al centre. "És un cúmul de circumstàncies. He demanat un parell de cops el pla inversió de la consellera i no se m'ha lliurat. Ara ho faig de forma oficial. Al final, potser és l'única forma que entenen", ha tancat.

 

Participació