Alliberades cinc tortugues marines al Delta de l'Ebre

Els exemplars havien estat capturats accidentalment per pescadors

per Redacció, La Ràpita, 31 de març de 2019 a les 21:50 |
Cinc tortugues marines (Caretta caretta) s'han alliberat este diumenge a la Punta de la Banya, al Parc Natural del Delta de l'Ebre i han tornat així al seu hàbitat. Els exemplars havien estat capturats accidentalment durant els mesos de gener i febrer en quedar atrapats per les xarxes d'arrossegament de pesca. Segons dades de la Generalitat, durant l'any 2018 s'han recuperat 67 tortugues, de les quals 66 ja han estat retornades al mar. Enguany, els animals recuperats ja sumen una trentena. Fa tres anys que el Departament de Territori i Sostenibilitat i el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van impulsar conjuntament amb la Fundació CRAM un programa per sensibilitzar i implicar els pescadors en l'atenció d'estos exemplars atrapats. Des de llavors, el nombre de tortugues trobades mortes ha disminuït.
Tres de les tortugues marines alliberades tenen pocs anys i un pes d'entre set i nou quilograms. Les altres dos són subadults i pesen uns 25 quilograms. Els alliberaments d'estos exemplars s'han fet sempre a prop d'on van ser capturats i amb la participació dels pescadors i les seues famílies.


El maig del 2017 es va activar un protocol per tal d'actuar amb rapidesa en estos casos, amb la implicació i col·laboració d'una trentena d'embarcacions de les confraries de pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i l'Ampolla, la Fundació CRAM i el Cos d'Agents Rurals. I és que segons indiquen diversos estudis científics, les tortugues patixen els efectes de la descompressió en ser arrossegades ràpidament del fons del mar fins a la superfície, de manera similar als humans, quan són capturades de forma accidental.

Així, des de la posada en marxa del programa el nombre de tortugues trobades mortes ha disminuït sensiblement i per primera vegada s'han recuperat més animals vius que morts. De fet, la majoria del centenar d'exemplars recuperats han evolucionat favorablement, excepte en dos casos, en què els animals tenien una afectació molt greu i van acabar morint abans de poder rebre l'atenció adequada. Altres ports de Catalunya que també participen de la iniciativa són l'Ametlla de Mar, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Blanes, Palamós o Llançà.

 

Participació