La Plataforma en Defensa de l'Ebre calenta motors per a la gran festa d'este dissabte

La jornada celebra els 18 anys de la PDE i comptarà amb espectacles i actuacions per a tots els públics

La festa serà gratuïta i s'allargarà des de la tarda fins entrada la nit.
La festa serà gratuïta i s'allargarà des de la tarda fins entrada la nit. | Adrià Costa
R.Regolf
29 de març del 2019
Actualitzat a les 19:37h
La Plataforma en Defensa de l'Ebre crida a omplir Amposta de cultura i reivindicació per a celebrar els 18 anys del moviment social. El dissabte 30 de març el pavelló 1 d'octubre d'Amposta es vestirà de festa en una jornada que començarà a les 17.30 h, amb activitats destinades al públic infantil i s'allargarà fins a la matinada, amb la participació de diferents grups de música del territori.

La reivindicació en defensa de l'Ebre ha alçat més la veu encara després que el Tribunal Suprem desestimés fa uns dies el recurs en contra del Pla Hidrològic de l'Ebre, pel que des de la PDE es vol animar a tothom a mobilitzar-se. "El que ha fet el Suprem és legitimar les polítiques hidràuliques del govern, el que evidentment no trobem just. Però tampoc ens esperàvem res diferent, veient des de fa setmanes com funciona el Tribunal", ha declarat Matilde Font, portaveu de la PDE.

Des d'il·lustradors a pallassos, castellers i cantautors, entre molts altres artistes reconeguts, acudiran a l'acte amb l'objectiu de crear una gran mobilització, festiva i reivindicativa, per a celebrar els èxits assolits per la lluita en defensa de l'Ebre. "És una festa pensada per a tots els públics, perquè al final la Plataforma som xiquets, joves, gent de mitjana edat i persones grans. És una lluita que ha anat passant de pares a fills, i ja som tres o quatre generacions", ha afirmat la portaveu de la Plataforma.

El tret de sortida es donarà per la tarde, amb les actuacions dels pallassos Muniatto Show, Pallasso com tu i Salut i Clowns. A més, l'ECTA oferirà tallers de circ i hi haurà una xocolatada i inflables. Al mateix temps, també es podrà visitar la fira de plataformes i entitats del territori, així com la Fira del Llibre Ebrenc. Les actuacions musicals començaran amb l'ampostí Rampaire i seguiran les actuacions de Pili Cugat 'la jueva de Tortosa'; la Unió Filharmònica d'Amposta; Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries; les jotes de Guardet, Sílvia Ampolla, Imma de Sopa i Sofia Morales; Éric Vinaixa; Los Sirgadors; Pepet i Marieta; Xeic; Elma; Nautilus; Mascarats i la Moto del Monaguillo. Serà durant el concert de Pepet i Marieta que se sentirà per primer cop la cançó "la força de l'Ebre", el que aspira a ser el nou himne de la lluita i que compta amb la participació de músics d'arreu del país.

Però no només hi haurà activitats infantils i música, sinó que també participaran la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, els diables i tambors Lo Minotaure i la Tuna Folk; a més de les intervencions dels artistes Hernan en H, Ignasi Blanch, Núria Àrias, Assumpta Arasa i Pep Casals.

L'entrada serà gratuïta, hi haurà caravanes de menjar i servei de barra. Durant la nit es duran a terme diferents sortejos per a contribuir al finançament de la Plataforma.

La PDE, una de les associacions més actives
Els inicis de la Plataforma es remunten al 2000, fruit de l'aprovació del Pla Hidrològic Nacional que plantejava un transvasament de 1.050 hectòmetres d'aigua de l'Ebre fins a Almeria passant per València i Múrcia, però també cap a l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Abans de l'aprovació del Pla Hidrològic Nacional però, ja hi havia un grup de persones que lluitaven per protegir l'aigua. Fa 30 anys, amb el Pla Borrell, ja es tenia la intenció d'interconnectar totes les conques hidrogràfiques de l'Estat espanyol. "Llavors ja es va considerar que allò era irracional, i un grup de persones ja es van posicionar en contra. Això va seguir als 80 amb el mini transvasament que es volia fer a Tarragona... i de tot això va beure la Plataforma, que va néixer l'any 2000", explica Matilde Font.

Ara però, la lluita encara segueix ben viva. Font sentència que "tot i la desestimació del Suprem nosaltres no desistirem". Tot i haver esgotat les vies judicials espanyoles, la representant de la PDE afegeix que "la nostra relació amb Europa ja fa anys que està en marxa, i en molts informes ens donen la raó. Bé en la insuficiència dels medidors mediambientals i en la quantitat massa elevada de conreus i embassaments". Segons Font Europa ha demanat molts cops a l'Estat Espanyol que justifique aquests punts i no ho han fet, pel qual afirmen que encara queda molta lluita per salvaguardar l'aigua del territori.