L'exalcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, absolt del delicte contra la salut pública per conrear marihuana

La jutgessa de Tortosa assumix que la plantació trobada a la seua finca era per consum propi i per tractar la malaltia de la seua dona

L'exalcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, des de el faristol del Parlament.
L'exalcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, des de el faristol del Parlament. | Parlament
Redacció
15 de març del 2019
Actualitzat a les 19:46h
L'exalcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha estat absolt del delicte contra la salut pública per conrear marihuana en una finca de la seua propietat. La sentència, ja ferma, de la jutgessa del Penal número 1 de Tortosa, a la qual ha tingut accés l'ACN, entén que les tretze plantes de marihuana que li van decomissar els Mossos d'Esquadra l'any 2016 no anaven en cap cas destinades a la venda sinó a l'autoconsum i al tractament dels efectes de la malaltia que patia la seua dona. Com a alcalde, Pellisa va promoure un projecte per conrear marihuana destinada a l'autoconsum al terme municipal que, tot i no prosperar finalment després de no rebre el suport veïnal esperat, va aconseguir obrir un ampli debat sobre les seues implicacions recreatives, econòmiques i terapèutiques. Tant ell com el seu advocat, Martí Cànaves, sostenen que la denúncia tenia motivacions polítiques.

El 23 de setembre de 2016 els Mossos d'Esquadra van desplegar un important operatiu al terme de Rasquera, incloent la participació d'un helicòpter, que va acabar amb la localització de diverses plantacions i la intervenció de 200 plantes de marihuana en diverses finques. En total, set persones van resultar investigades per un presumpte delicte contra la salut pública, entre les quals, Pellisa per tindre plantes –en menor o major quantitat- a les seues parcel·les.

El cas concret de l'exalcalde va acabar arribant a judici al Penal número 1 de Tortosa el passat mes de juliol. La sentència del passat mes de desembre, que ha esdevingut ferma ara després que haja transcorregut el marge de temps estipulat sense que Fiscalia haja presentat cap recurs, l'absol dels càrrecs. La jutgessa considera que "no es pot concloure que concorren els elements propis del tipus delictiu".

Així, tot i acceptar que a Pellisa se li va decomissar una quantitat "elevada" de substància –tretze plantes que pesaven 28 quilos en brut- la determinació del pes net de 4,2 quilos no es va fer a partir d'una mostra determinada per l'Institut Nacional de Toxicologia sinó que es va obtindre aplicant un percentatge del 15% sense cap justificació. Tampoc va quedar demostrat que la mostra tingués un mínim percentatge de component actiu –THC- per considerar-la legalment marihuana.

Cap indici de cultiu industrial
Més enllà d'estes qüestions tècniques, la sentència assumix de forma clara els arguments que la defensa de l'exalcalde va plantejar durant el judici: principalment, que les tretze plantes que li van trobar a la seua finca eren per a consum propi i que també les utilitzava per elaborar oli amb el qual ajudar a tractar alguns efectes de la malaltia de la seua dona, tal i com va corroborar un informe mèdic i la declaració d'una doctora durant la vista. Reforça esta tesi el fet que els agents dels Mossos que van participar en el decomís no van trobar elements o instruments que fessen pensar que la marihuana havia de ser destinada a la venda, així com tampoc indicis per fer incrementar el rendiment del conreu i aconseguir una producció industrial.

Durant el judici va quedar també demostrat que en el moment de rebre la visita dels Mossos a la seua finca Pellissa els va acompanyar i mostrar on es trobaven les plantes perquè se les enduguessen. La jutgessa entén que, després d'adonar-se que un helicòpter estava sobrevolant la seua finca, podia haver intentat desfer-se de les plantes –van transcórrer tres hores fins que van arribar els agents per terra-, però no ho va fer i va assumir la seua responsabilitat, creient que li podia caure una multa administrativa per autoconsum. La investigació judicial va descartar també que l'exalcalde i la seua dona tinguessen ingressos per una suposada activitat de venda.

"Motivació política"
Tant Pellisa com el seu advocat, Martí Cànaves, han celebrat la notícia amb la publicació de diversos tuits reivindicant l'honorabilitat de l'exalcalde i amb diversos agraïments. "Volem destacar també que els Mossos d'Esquadra van tindre una actuació exemplar i que van descartar al judici que hi hagués cap indici de que Bernat formés part de cap banda de traficants ni que el cànnabis fos destinat al tràfic", ha explicat Cànaves. Malgrat la satisfacció, tots dos han volgut lamentar que alguns mitjans li atribuïssen "falsament" la pertinença a una banda dedicada al tràfic de drogues i sostenen que la denúncia que va posar en marxa l'operatiu policial va ser motivada per "raons polítiques". Segons han afegit, bona part de les set persones investigades per tràfic de drogues arran d'estos decomisos han estat absoltes o han vist com s'arxivava el cas.

Reconegut defensor de la legalitat del consum de cànnabis i del seu conreu, durant el seu mandat Pellisa -que , a més d'alcalde, va ser president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre- va impulsar un projecte de plantació de cànnabis amb l'objectiu de reactivar l'economia del poble i obrir el debat sobre la legalització. Després d'una consulta popular que no va aconseguir l'àmplia majoria esperada, qüestionada per diverses administracions i estaments judicials, la idea de la plantació de marihuana –impulsada juntament amb una associació cannàbica barcelonina- es va acabar desestimant. Apartat actualment de la vida política institucional, Pellisa continua però compromès amb la batalla jurídica i política per aconseguir la legalització i regularització del consum de marihuana. De fet, va ser l'encarregat de defensar des de la tribuna del Parlament la ILP que obre la regulació d'associacions de consumidors de cànnabis.