Societat

Interior denega al moviment veïnal el permís per als talls setmanals de protesta de la N-340

La Generalitat addueix que s'han concentrat menys de 20 persones en les últimes protestes, mentre els veïns denuncien censura i faran marxes a velocitat moderada entre pobles

per Redacció , Amposta, 15 de març de 2019 a les 16:14 |
Imatge d'arxiu d'un dels talls de carretera del moviment veïnal AP-7 gratuïta ja. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Interior ha denegat al moviment veïnal Prou! AP-7 Gratuïta Ja el permís per poder efectuar talls setmanals de protesta de la N-340. La Generalitat argumenta que en les últimes concentracions del mes de febrer el nombre de manifestants s'ha situat per sota del mínim 20 que exigix la llei per autoritzar-les. El passat dissabte, a les Cases d'Alcanar, ja sense permís, més d'una vintena de persones es van aplegar vora la carretera per celebrar una xocolatada reivindicativa i els Mossos van aixecar un acta de la concentració perquè superava el llindar de 20 persones a partir del qual cal sol·licitar autorització. El portaveu dels veïns, Llorenç Navarro, acusa Interior de voler censurar el moviment i la seua denúncia de la implantació de la vinyeta o l'estat de la N-340. A partir d'ara, i de forma alternativa, organitzaran trobades i marxes a velocitat moderada entre els diferents pobles.

"Sempre que hi han hagut eleccions hem tingut pressions, sigui en forma de reduccions d'horaris o altres traves", lamenta Navarro. "Ara ens ho neguen amb l'excusa que som menys de 20", afegix. En l'escrit de resposta a la petició per tallar la carretera a les Cases d'Alcanar, l'Ametlla de Mar i Amposta els dies 9, 16, 23 i 30 de març, el director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, addueix que durant les concentracions del mes de febrer el nombre de participants es va situar per sota d'aquesta xifra –amb un màxim de catorze el dia 23-. Per això, i segons la Llei orgànica 9/1983 que regula el dret de reunió, els talls no poden ser autoritzats.


Davant la prohibició, el passat dissabte entre 25 i 30 veïns van optar per trobar-se vora la carretera de les Cases d'Alcanar, organitzar una xocolatada i exhibir pancartes. Tot fora de la via. Paradoxalment, però, els Mossos van aixecar acta de la concentració perquè, en esta ocasió, sí que el nombre de persones era superior a 20. Fonts policials han indicat que este procediment no pressuposa forçosament la imposició de sancions. Tot i això, la situació incomoda el moviment veïnal. "Potser algun polític vol sancionar-nos i ens volen provocar perquè fem alguna il·legalitat", abunda Navarro, qui ha retret que s'enviïn els Mossos a vigilar cada nit els jutjats en comptes de regular i permetre les accions ciutadanes. "Els interessa més quedar bé amb l'Estat espanyol, vigilant que no tirin fem als jutjats, que permetre la protesta nostra", ha afegit.

Consideren, doncs, que es tracta d'un acte de censura per la incomoditat dels arguments que planteja actualment el moviment –especialment, després de l'anunci que l'AP-7 serà gratuïta el 2020, el rebuig a la implantació de la vinyeta per la qual aposta la Generalitat o la conversió del tram ebrenc de la N-340 en un "bulevard", una via urbana amb onze rotondes en uns 60 quilòmetres-. Així les coses, els veïns han decidit transformar els talls en altres formes alternatives de protesta. Navarro ha anunciat que este dissabte es concentraran, com havien previst inicialment, a l'Ametlla de Mar per, posteriorment, traslladar-se amb els vehicles, a una velocitat baixa, "pacificadora però sense entorpir el trànsit", ha precisat, al nucli urbà d'esta població i al veí del Perelló per repartir opuscles i difondre els seus arguments contra la vinyeta i l'estat actual de l'N-340. 


"Cada setmana, com tenim ja sol·licitat, ens concentrarem a Amposta i les Cases i marxarem cap a les poblacions veïnes. Que la gent vegi que el moviment no para i no pararà. Que falten nou mesos perquè l'AP-7 sigui gratuïta i tenim molt a dir. Ens construeixen les rotondes perquè algú té interès a fer vies urbanes i comarcals, destrossar l'N-340 i que cada cop més gent marxi del territori, que això quedi obsolet", ha tancat Navarro.

 

Participació