societat

​Les agressions a sanitaris augmenten gairebé un 30% a Tarragona i l'Ebre

L'any passat es van registrar més de 300 atacs i insults a personal mèdic

per Redacció , 14 de març de 2019 a les 09:28 |
Una ambulància aturada a Urgències de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les agressions físiques i verbals a professionals sanitaris a les comarques de les Terres de l'Ebre i de Tarragona van augmentar l'any passat un 29,5% respecte a l'any 2017. En concret, se'n van registrar 312. El 82,7% van ser agressions a dones, el 41,9% es van produir a l'estiu, entre els mesos de juny i setembre, i el 29% les va patir el personal d'infermeria.

Les agressions a metges també van augmentar un 58%, sobretot les de caràcter verbal que van ser 73 de les 79 que es van registrar. Tant als centres de l'ICS de Tarragona, amb 52 agressions, com als de l'Ebre, amb 6, la xifra s'ha duplicat respecte al 2017. El Col·legi de Metges ofereix cursos sobre com afrontar una agressió.


Durant l'any 2018 a les comarques de Tarragona i l'Ebre es van registrar 79 agressions a metges, xifra que representa un augment del 58%. El 79,75% van afectar metgesses.

Amb motiu del dia nacional contra les agressions a sanitaris que se celebra este dijous, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) ha presentat les dades de l'any passat. El 25,3% de les agressions les ha patit el personal facultatiu, un 29% el personal d'infermeria, el 20,3% els administratius, i un 10,6% els zeladors. La resta les han sofert auxiliars d'infermeria, portalliteres, personal de direcció o tècnics sanitaris.


Pel que fa als centres hospitalaris del Camp de Tarragona, el Centre d'Urgència d'Atenció Continuada de Reus és el que va recollir més agressions, en total 56. El segueixen el CAP de Constantí, amb 40, l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, amb 34, i l'Hospital de Sant Joan de Reus, amb una vintena.

Els mesos d'estiu va ser quan es van recollir més denúncies i les més comunes han estat per incompliment de les normes del centre o de la convivència o per disconformitat amb la informació rebuda.

El president del COMT, el doctor Fernando Vizcarro, assenyala que les agressions a metges "són delictes penals" i reclama aplicar "tolerància zero contra estos fets". Per això, Vizcarro anima a tots els professionals a denunciar estos episodis davant la fiscalia i recorda que rebran tot el suport de la corporació. També s'ofereixen cursos gratuïts de formació sobre com afrontar una possible agressió, a través de la Organización Médica Colegial.

El Col·legi de Metges i la Fundació Mutual Mèdica han signat un acord per donar suport als metges que pateixen agressions. Per una banda, s'incentivaran campanyes de conscienciació i es protegirà al metge agredit mitjançant una cobertura per baixa laboral.

 

Participació