L'Ajuntament de Móra la Nova exigix la construcció definitiva d'un nou pou d'aigua potable

El consistori ha de fer front a un cost de 27.000 euros anual del lloguer de filtres de carbó pels nivells importants de plaguicides encara presents a l'aigua

per Redacció , Móra la Nova, 7 de març de 2019 a les 16:25 |
Un operari de la Brigada Municipal de Móra la Nova omple les garrafes d'una veïna. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Móra la Nova ha exigit a l'Agència Catalana de l'Aigua i al govern espanyol la construcció definitiva d'un nou pou d'abastament d'aigua potable per a la població. L'alcalde, Francesc Xavier Moliné, ha recordat que arran de la declaració d'alerta sanitària el mes de juny passat per la presència de plaguicides a l'actual pou, el consistori ha de fer front a un cost anual de més de 27.000 euros pel lloguer dels filtres que garanteixen la potabilitat de l'aigua. Des de llavors, però, el nivell de contaminants a l'aigua no ha baixat i això requeriria mantenir els filtres més temps. Per això, més enllà de plantejar-se adquirir estos sistemes o construir un nou pou, el consistori reclama l'execució del projecte pendent des de fa vuit anys i inclòs dins del Pla de Restitució Territorial per la descontaminació de l'embassament de Flix.

"Això s'hauria d'haver fet abans d'haver començar la descontaminació del pantà de Flix i només se'n va fer unes quantes: algunes al Baix Ebre i algunes a la Ribera, però en molts pobles no es va fer res", ha retret Moliné. Amb el projecte redactat i els terrenys expropiats per part de l'ACA, amb un conveni signat amb el Ministeri de Medi Ambient des de 2010 perquè la societat pública Acuamed executés l'obra amb un pressupost assignat d'1,37 milions d'euros, el consistori no ha deixat de reclamar, sense èxit, tant a la Generalitat com a l'Estat que materialitzen definitivament el pou promès. 


Nou anys després, i amb l'estancament produït arran de la investigació judicial per corrupció que va esquitxar Acuamed pel mig, les dos administracions "es passen la pilota" i no es posen d'acord en la concreció. El govern espanyol addueix que "s'ha de redactar de nou el projecte" perquè no s'adapta als requeriments normatius actuals. L'ACA, per contra, certifica que el document que va elaborar és plenament vigent i correcte. "Però els nostres recursos són limitats i l'Ajuntament no pot estar llogant filtres de carbó de forma permanent", adverteix Moliné.

Tot i no renunciar a les seues reclamacions, l'Ajuntament de Móra la Nova entén que no pot prolongar la provisionalitat en el temps i assumix que, si no s'acaba fent el pou compromès, hauran d'adquirir un sistema de filtratge propi, que podria tindre un cost al voltant d'un milió d'euros, o valorar la possibilitat de construir un nou pou i rehabilitar els actuals dipòsits pel seu compte. "L'hauríem d'encarar nosaltres amb els recursos que tenim els ajuntaments, que com tots sabem són molt pocs", ha assumit Moliné, que no oculta la preocupació que li genera esta situació en un consistori que treballa amb el pressupost de 2018 prorrogat.

 

Participació