Endesa s'afegirà al protocol per tancar les nuclears entre els anys 2027 i 2035

El calendari preveu la clausura d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033 i la de Vandellòs II el 2035, però la companyia interpreta que és un acord de "mínims"

La rampa de peixos per salvar l'assut d'Ascó, amb la torre de refrigeració de la nuclear al fons.
La rampa de peixos per salvar l'assut d'Ascó, amb la torre de refrigeració de la nuclear al fons. | ACN
Redacció
07 de març del 2019
Actualitzat a les 18:00h
Les companyies elèctriques Endesa i EDP Espanya subscriuran el protocol per al tancament programat de les nuclears estatals entre 2027 i el 2035. Dimecres, Iberdrola i Naturgy –antiga Gas Natural- van subscriure l'acord a la seu d'Enresa, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius. D'acord amb el calendari fet públic per diversos mitjans estatals i confirmat per fonts corporatives, la previsió del govern espanyol passa per clausurar definitivament la central d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033, mentre que a Vandellòs II li arribaria el torn al final del període establert, el 2035. Endesa —accionista majoritària de les centrals catalanes—, que aprovarà l'adhesió al pacte en el consell d'administració de dilluns, entén este calendari com una proposta "de mínims" i demana "flexibilitat" a l'hora de valorar el tancament un cop arribe esta data.

L'acord que, a priori, ha de fer possible la desaparició dels reactors nuclears del territori estatal en menys de dos dècades pot acabar sumant tots els actors implicats a partir de la setmana vinent. Queda per veure quina interpretació i efectivitat se li acabarà donant, tenint en compte les diferents lectures que efectuen les companyies elèctriques que gestionen el parc nuclear estatal, que majoritàriament aspiren a allargar la vida útil de les centrals. Per facilitar les coses, el 25 de febrer passat, Enresa, empresa que gestiona els residus radioactius, es va comprometre a no incrementar la taxa que cobra a les elèctriques més enllà d'un 20%.

Això, però, no va evitar la recança inicial d'Endesa davant la signatura havia aixecat molts de dubtes sobre la seua viabilitat. Fonts pròximes a la companyia apunten que si no s'ha rubricat fins estos moments és per qüestions operatives internes i que no existix oposició al seu contingut. Malgrat això, consideren que, més enllà d'un calendari de tancament rígid, s'ha d'entendre com una proposta de mínims i flexible. L'empresa elèctrica vol que s'aproven les pròrrogues per continuar mantenint operatives les centrals fins, almenys, les dates fixades. Considera que, en aquell coment, caldrà valorar la pertinença de tancar-les en funció de la demanda o la capacitat de les renovables per mantenir el sistema.