L'artista Marta Vidal porta la seua reivindicació de la feminitat a la Ràpita

L'exposició ‘arbol-A’ , formada per 24 peces, arriba al Museu de la Mar de l'Ebre després de passar per Benicarló

Dues de les peces que conformen la mostra.
Dues de les peces que conformen la mostra. | Cedida
Redacció
07 de març del 2019
Actualitzat a les 17:23h
L’artista rapitenca Marta Vidal reivindica la dona en l’exposició árbol-A, que s’inaugurarà este divendres 8 de març (17.00 hores), precisament coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, al Museu de la Mar de l’Ebre.

Es tracta d’un conjunt de 24 peces a través de les quals Vidal exposa el seu univers creatiu, en què l’arbre, com a element creador fonamental i símbol de la fertilitat autònoma, té un paper transcendental. Un arbre blanc que representa la dona, sorgida de la terra, renovada,  alliberada de tots els condicionants socials que ha anat adquirint al llarg de la història. Una dona capaç d'erigir i construir un llenguatge nou.

“L’arbre és símbol de la dona perquè el veig com a referent màxim de creació, és a dir, és el que dona fruit, i també ha estat un símbol que s’ha utilitzat per explicar sempre els principis”, explica Vidal. “Uns principis que relaciono amb la feminitat perquè la cultura divideix en paradigmes binaris el masculí i el femení, atribueix a allò masculí la raó, l’ordre, la llum, i a allò femení, el desig, la nit, el cos... i la creació sorgeix d’això últim, per això independentment que qui exerceixi sigui dona o home, els principis que està posant en funcionament són femenins”, apunta.

La mostra porta per títol árbol-A, en castellà, perquè segons explica l’autora, el llenguatge tampoc és banal: “En castellà els masculins es creen a partir de la lletra o, i els femenins amb la a, mentre que en català, els masculins es creen amb la lletra e, i el femení amb la a, de manera que quan parlem, la e és més neutra, i per a mi, la llengua castellana dona més joc a entrar en la reivindicació de la feminitat també en el llenguatge. La llengua sol reflectir la forma d’actuar d’una societat i la nostra per desgràcia és una societat sexista. La llengua modela la forma de pensar i allò que no es nombra no existeix”, afirma Vidal.

L’exposició, amb la col·laboració de la regidoria d’Atenció a les Persones, serà presentada per l’escriptora Carme Cruelles en l’acte institucional del Dia de la Dona a la Ràpita, i es podrà visitar fins a l’1 d’abril. La mostra es va poder veure també a al Museu de la Ciutat de Benicarló entre el 26 de juliol i el 30 de setembre passats.