Comerç

José Maria Chavarria no optarà a la reelecció com a president de la Cambra de Comerç de Tortosa

L'ens cameral pressiona Territori i Foment perquè es desdoble l'N-420 i l'Eix de l'Ebre i acceptaria la vinyeta si s'aplica a tot l'Estat

per Redacció , Tortosa, 6 de març de 2019 a les 18:35 |
El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Maria Chavarria, i el gerent Francesc Miguell. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Maria Chavarria, no optarà a la reelecció en el procés d'eleccions camerals que s'ha iniciat. A Tortosa, s'han tancat per consens els grups d'empreses, de la patronal i l'empresariat que formaran la Junta i al maig s'escolliran les cinc empreses de major aportació voluntària. L'elecció de president i el comitè executiu es farà a final de juny. La Cambra de Tortosa seguix pressionant, juntament amb la de Terol, pel desdoblament de l'N-420 i demana al Govern el de l'Eix de l'Ebre, la C-12. L'ens cameral veu bé l'aplicació d'un imposti vinyeta quan s'alliberi l'AP-7 si es paga a tot l'estat espanyol.

En els propers mesos es definirà la nova junta directiva a la Cambra de Comerç de Tortosa, on s'han tancat, per consens, les empreses representatives dels cinc grups que la conformen, amb la renovació de deu de les catorze companyies, i dos nous representants de l'empresariat, de Foment de Treball i Pimec. L'actual president, José Maria Chavarria, escollit l'any 2010, ha celebrat que hi haja una renovació d'aquests òrgans camerals, sobretot amb persones que "vulguin treballar pel territori". Pràcticament la meitat de les representants seran dones. 


Chavarria ha confirmat que no optarà a la reelecció després de catorze anys com a vicepresident, primer, i com a president, després, de l'ens cameral de Tortosa. El president de la Cambra de Comerç de Tortosa ha apuntat que no s'ha consensuat el nom del futur president i que serà la junta qui l'esculli a final de juny o principis de juliol. "Demano, i estic segur que passarà, que es vingui a treballar amb il·lusió per un territori fantàstic, que té empreses de primera, professionals de gran qualitat, que aporten innovació. Hem de creure que tenim un territori molt definit en sectors que té empreses de primera línia", ha insistit Chavarria. 

"La renovació de càrrecs ha de ser normal i lògic. Hi ha empreses preparades per treballar pel territori. Sóc conseller delegat d'una empresa que requereix moltes hores i tinc altres projectes interessants que són bons per al territori en què estic treballant", ha explicat Chavarria per argumentar la seua decisió. El president ha recordat les etapes difícils que ha superat la Cambra en els últims anys, com la crisis econòmica o el recurs cameral permanent que va canviar el sistema de finançament d'aquests ens. "La Cambra ha fet un gir i no té res a veure amb la de 2008. Ens hem hagut de reinventar i l'important és que segueix treballant en números positius i amb un model de negoci productiu i bo per al territori", ha afegit.


Infraestructures per al territori 
Representants de la Cambra de Comerç de Tortosa i el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, visitaran este dilluns, 11 de març, el secretari d'Estat d'Infraestructures, Pedro Saura, per entregar-li la seixantena de firmes que han recollit dels ajuntaments, consells comarcals i altres administracions públiques de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i de Terol, per insistir en el desdoblament de l'N-420. Les Cambres de Tortosa i Terol han promogut fins a tres trobades de representants polítics i econòmics per insistir en esta obra. 

A la vegada, representants de l'ens cameral de Tortosa es van reunir este dimarts amb el conseller de Territori, Damià Calvet, perquè el Govern fixi com a "prioritat" el desdoblament de la C-12, des de Lleida a Tortosa, el conegut com Eix de l'Ebre, que hauria d'enllaçar amb la desdoblada N-420 a través de la C-43 entre Gandesa i Benifallet, que també s'hauria d'ampliar. Chavarria s'oposa a què les obres a les carreteres catalanes hagin d'estar supeditades a la decisió ministerial de l'N-420. "Territori té l'obligació de desdoblar l'Eix de l'Ebre sí o sí perquè des de Lleida ala Ràpita és una carretera perillosa, d'un carril per sentit, amb molt de trànsit, i serviria per anar per creuar els Pirineus sense passar per l'àrea metropolitana de Barcelona a l'hora d'anar cap a Europa", ha apuntat.

La vinyeta després dels peatges 
Mentre s'aproxima la data de finalització de la concessió de l'AP-7, a finals d0este any, la Cambra té coneixement del projecte que estudia el Govern per implantar un impost d'ús de carreteres, conegut com la vinyeta. "L'AP-7 és la carretera més llarga d'Espanya, des de Portbou fins a Cadis, i si ha d'haver una vinyeta catalana ha d'estar d'acord amb altres vinyetes d'altres comunitats autònomes. S'ha de parlar amb el Ministeri de Foment per posar d'acord a totes les autonomies per on passa aquesta carretera", ha defensat Chavarria. "Si la vinyeta és per ús,no ho veiem malament perquè és equiparar-te al que fan altres països europeus. El que no és normal és que Catalunya pagui autopistes mentre altres regions d'Espanya només tenen autovies. Entenem que la vinyeta és per pagar per ús a tota Espanya, no només a Catalunya. S'ha de repartir el cost de les autovies a tot l'Estat i que qui la utilitzi, la pagui, sigui d'on sigui", ha afegit. 

L'ens cameral de Tortosa també adverteix que l'AP-7 no està preparada per convertir-se en l'única via ràpida del territori i menys amb una N-340 amb quilòmetres de doble línia continua i rotondes. "Ha quedat desfasada i com si fos un bulevard", ha lamentat. Demanen que s'executi la prolongació de l'A-7 des de la Jana i que l'AP-7 es desdobli. "Si ara l'autopista ja està col·lapsada, no ens atrevim a pensar com estarà amb les barreres aixecades. Demanem una ràpida solució", ha reivindicat el president de la Cambra de Tortosa.

Projectes per 2019 
La Cambra de Tortosa, en el seu esmorzar informatiu anual amb la premsa, ha repassat també els projectes que se seguiran portant a terme este any. Destaquen els plans d'ocupació per a joves, amb els qual s'ha fomentat la inserció laboral a més de 350 nois i noies els últims anys, i també les fires ocupacionals, com la que s'estrena a Sant Carles de la Ràpita este dijous –centrada en l'hostaleria, el turisme i els serveis-, i també les que promocionen junt amb la URV o amb l'Ajuntament d'Amposta – especialitzada en el sector industrial-. 

A més a més, es mantindran els networkings per a empresaris, les missions a Marroc, Guinea Equatorial, Guinea Bissau i Camerun, els ajuts TIC Cámaras que subvencionen amb un 40% els projectes de transformació digital de els empreses i que ja han servit per desenvolupar projectes per valor de 250.000 euros, o l'impuls de la navegabilitat de l'Ebre i dels negocis vinculats a través de la taula sectorial en què participa l'ens cameral, entre d'altres. 

 

Participació