Alcanar acaba amb els contenidors d'escombraries soterrats

L'Ajuntament canareu substituirà tots els contenidors per a fer-los més accessibles

Els contenidors soterrats es segellaran per ubicar-hi contenidors a la superfície.
Els contenidors soterrats es segellaran per ubicar-hi contenidors a la superfície. | Cedida
Redacció
05 de març del 2019
Actualitzat a les 17:29h
L'Ajuntament d'Alcanar renova els més de 300 contenidors d'escombraries del municipi amb l'objectiu de millorar-ne l'accessibilitat. La renovació implicarà eliminar les illes soterrades per implementar nous espais de contenidors a peu de carrer, mesura que té com a objectiu millorar-ne la neteja i l'accés dels ciutadans. 

"En aquelles illes on hi ha incidències tindrem la flexibilitat de realitzar les modificacions necessàries", ha dit el regidor de Medi Ambient, Jordi Bort. Entre els avantatges que comporten les illes en superfície hi ha el fet de poder-les traslladar de lloc en cas de celebració d'esdeveniments festius, mentre que fins ara calia precintar-les. D'altra banda, el nou sistema de contenidors de recollida selectiva en superfície implicarà un important estalvi econòmic, aproximadament de 100.000 euros anuals, respecte del cost que suposaria adaptar a la nova normativa les illes soterrades. Pel que fa al cost de la  inversió serà de 700.000 euros en un període de deu anys.

Els primers contenidors s'instal·laran a Alcanar-Platja, on tindrà lloc l'actuació més potent, tot i que estos contenidors ja estan a la superfície, i on concretament se'n destinaran 130.

"El nou sistema de recollida i la renovació dels contenidors suposarà un abans i un després per al poble, especialment a Alcanar-Platja. I a més a més els costos finals seran menors", ha manifestat l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, que anima els canareus i canareves a reciclar més per tal de reduir el percentatge de brossa que finalment es trasllada fins a l'abocador. Pel que fa a les illes soterrades se segellaran i es restablirà la calçada on posteriorment, la previsió és ubicar les illes de contenidors en superfície.

Millora de la neteja dels contenidors
El regidor de Medi Ambient i Natural ha detallat altres millores que comporta el nou servei, com ara evitar la problemàtica dels lixiviats, flexibilitzar les freqüències que passaran a ser diürnes, augmentar la neteja interior i exterior dels contenidors, que en temporada alta es durà a terme de forma quinzenal i millorar el servei de recollida de voluminosos.

Finalment, s'inclouran rutes de recollida de fracció orgànica de grans productors, la qual cosa permetrà millorar l'encaix entre l'ús domèstic i activitats diverses, així com una ruta de repàs i manteniment dels contenidors. El servei de recollida d'escombraries continuarà sent gestionat pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate).