Municipal

L'Església cedix els Josepets a l'Ajuntament de Tortosa

L'antic col·legi es destinarà a equipaments municipals de caràcter social, esportiu o cultural

per Redacció, Tortosa, 4 de març de 2019 a les 16:11 |
Els representants de l'Ajuntament de Tortosa i de la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans davant del col·legi dels Josepets. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans ha cedit gratuïtament a l'Ajuntament de Tortosa l'antic col·legi de Sant Josep, conegut com els Josepets i situat al barri de Rastre. L'acord de cessió s'ha signat esta setmana entre l'alcaldessa Meritxell Roigé i el director general de la Germandat, Florencio Abajo. La cessió té una vigència inicial de trenta anys i el consistori preveu, en l'acord, que l'edifici es destine a equipaments municipals de caràcter social, cultural o esportiu.

Des de la Germandat han remarcat que l'acord permetrà mantenir a Tortosa la memòria de l'entitat i el fundador, el beat Manuel Domingo i Sol i s'ha agraït "l'estima" que moltes persones de la ciutat tenen cap a l'antic col·legi, per on van passar milers d'estudiants en la seua etapa com a centre educatiu.


L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha assenyalat la importància que representa per a la ciutat la cessió del col·legi per part dels Sacerdots Operaris Diocesans que "permetrà donar un nou impuls per reactivar els barris del centre històric" i ha avançat la voluntat de destinar part de les instal·lacions del col·legi dels Josepets a construir-hi un nou equipament poliesportiu.

El fundador de l'escola, Manuel Domingo i Sol va nàixer a Tortosa el 1836, va cursar a la ciutat els estudis eclesiàstics i hi va ser ordenat sacerdot. Va ser professor de l'institut de Tortosa i l'11 d'abril del 1879, fa 140 anys, va impulsar la construcció del col·legi de Sant Josep, situat al carrer Callao del barri tortosí del Rastre. Al principi era un centre destinat a les vocacions eclesiàstiques però a partir de 1963 va convertir-se en una escola fins que es va integrar a l'actual col·legi diocesà de la Sagrada Família.

El 1883 es va fundar la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, una entitat sacerdotal que continua tenint presència a Tortosa a través del temple de la Reparació, construït l'any 1903 i on descansen les restes de mossèn Sol. El religiós va morir el 1909 i va ser beatificat al 1987 pel papa Joan Pau II.

 

Participació