El Museu de les Terres de l'Ebre es convertix en una eina de suport territorial

L'entitat passa a convertir-se en Museu de Suport Territorial per assessorar a la resta d'equipaments patrimonials de les Terres de l'Ebre

El president del Consorci del Museu, Adam Tomàs, i la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar.
El president del Consorci del Museu, Adam Tomàs, i la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar. | Cedida
R. R.
28 de febrer del 2019
El Museu de les Terres de l'Ebre s'ha presentat com a una eina de suport dels equipaments patrimonials del territori sota el títol de Museu de Suport Territorial (MST). Una categoria que durant este primer any li permetrà actuar davant d'una vintena d'equipaments patrimonials bàsics del territori.

"Tenim un patrimoni cultural molt ric i variat, ja que podem gaudir de tot el que comporta viure al delta de l'Ebre, i donar una passa i trobar el Parc Natural dels Ports o tots els paisatges de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre", ha afirmat Adam Tomàs, alcalde d'Amposta i president del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre. Tomàs també ha afegit que des de l'Ajuntament "seguiran treballant per fer créixer el Museu".

Segons el Departament de Cultura, el Museu podrà oferir als altres equipaments serveis gratuïts d'assessorament, intercanvi d'informació, préstec d'infraestructures i utillatge, representació en plataformes, fòrums o debats, o dipòsit de materials arqueològics. El director del Museu, Àlex Fornós, també ha apuntat que "este projecte servirà per millorar els serveis dels espais patrimonials i museístics, els centres d'interpretació i de la resta d'equipaments patrimonials bàsics, alhora que serà una empenta per poder treballar en què puguin convertir-se en museus".

Per esdevenir Museu de Suport Territorial, els equipaments han d'elaborar un projecte per un període determinat en el qual han de justificar la seua vocació territorial i presentar una anàlisi de les necessitats patrimonials i socials del territori. La directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, ha afirmat que és "un pla amb una visió molt àmplia i de futur, però que alhora també és realista". Ibar ha posat en relleu l'actual situació complicada dels museus i el fet que "s'ha de deixar de veure'ls com a espais contenidor per començar a percebre'ls com a transmissors de coneixement".

El paper destacat del Museu de les Terres de l'Ebre
Des del 1984, el Museu de les Terres de l'Ebre ha estat una entitat "activa, oberta i dinàmica" en l'àmbit de la gestió patrimonial de les Terres de l'Ebre i el servei a les administracions, entitats i usuaris en general. L'any 2010, la designació del Museu com a Servei d'Atenció als Museus (SAM) del Departament de Cultura va possibilitar la consolidació del servei a favor d'altres museus i administracions, per donar suport als museus i equipaments patrimonials de les Terres de l'Ebre i millorar-ne la gestió i les prestacions.

Durant els pròxims anys està previst que hi hagi fins a sis projectes de Museu de Suport Territorial en funcionament a Catalunya.