La plaça de la Catedral de Tortosa pren forma amb la fonamentació de les restes arqueològiques

L'obra podria estar acabada amb la museïtzació de l'espai, al mes de juny

Redacció
26 de febrer del 2019
Actualitzat a les 16:34h
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, amb l'arquitecte Josep Camps, durant la visita a les obres.
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, amb l'arquitecte Josep Camps, durant la visita a les obres. | Cedida
La urbanització de la plaça de la Catedral de Tortosa, un dels projectes més ambiciosos de la ciutat els últims anys, comença a prendre forma amb la ubicació dels fonaments i sabates que han de fixar les restes arqueològiques trobades al solar. És la primera fase d'una obra "complexa" en la qual es crearà una plaça acotada al nivell de la basílica i que donarà continuïtat a tot l'entorn i la plaça posterior de l'Absis. Des de la plaça hi haurà accés a les restes arqueològiques que es museïtzaran en l'últim tram dels treballs, creant un recorregut a l'interior, una sala museu i unes grades per oferir una visió global del complex arqueològic on s'han trobat vestigis de totes les etapes històriques de Tortosa.

L'obra que té un pressupost d'1,9 milions d'euros acabarà, segons el primer termini previst, al mes de juny. Com ha explicat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, les excavacions seguiran durant tot el procés d'urbanització. "L'obra és molt complexa i s'anirà informant a mesura que avança, respecte a els terminis", ha assenyalat Roigé durant la visita d'obres que ha fet amb el responsable del projecte, Josep Camps.

Per a Roigé, després de dècades d'espera per poder dur a terme esta actuació, la ciutat transformarà un espai que ha de ser "el rovell de l'ou del centre històric de Tortosa". "És la cirereta del pastís de les actuacions de millora que hem fet i seguim fent per millorar els barris històrics", ha dit. "Aquí es resumeix la història de la ciutat, des de la part romana, la ciutat àrab o la medieval i ens permet descobrir bona part de la nostra història que fins ara no teníem al descobert", ha destacat l'alcaldessa.

L'arquitecte Josep Camps ha explicat que el projecte preveu resoldre l'encaix de l'espai situat entre el temple i el riu, integrar-lo en l'entorn donant continuïtat a l'actuació que es va fer a la plaça de l'Absis, i permetre la museïtzació de les restes arqueològiques. Les obres estan en la primera fase, "la més laboriosa", en la qual s'ha de treure l'entrellat del terreny i situar els fonaments de l'estructura. Després s'aixecarà l'estructura de la plaça i, finalment, s'adequarà la part museística. La visita a les restes estarà regulada i vinculada al Museu de Tortosa.

El projecte donarà accés perquè siguen visitables les importants restes arqueològiques que van aparèixer al subsol, entre els quals, un tram de quaranta metres de la muralla romana del segle IV, l'absis d'una església visigoda que podria ser el primer complex episcopal de la ciutat –probablement contemporània del Concili de Tarragona (516)-, una plaça pública que formaria del complex monumental d'un temple –el podi de la qual es va trobar sota l'Hospitalitat de Lurdes-, un complex de salaons per a peix, una llotja de l'Edat Mitjana, o una gran plataforma monumental d'època altimperial que podria pertànyer al Fòrum de la Dertosa romana. Altres troballes han estat les estructures d'èpoques posteriors com la islàmica, restes d'un antic fossat, estructures d'habitatges, monedes, ceràmiques i altres peces significatives que permeten resumir la història de la ciutat dels darrers dos mil anys.