Guia

Tot el que has de saber de la vaga general

Hi ha convocades concentracions al migdia davant dels ajuntaments d'arreu del territori, i manifestacions a la tarda a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa

per Antònia Crespí, 20 de febrer de 2019 a les 09:57 |
Enganxada de cartells de la vaga del 21-F | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dijous, 21 de febrer, està convocada una vaga per la Intersindical-CSC amb nombrosos suports que inclourà concentracions i manifestacions arreu del territori. El sindicat independentista ha fet una crida a tota la ciutadania perquè s'hi sume no només per a la reivindicació dels drets laborals, sinó també com una resposta al context de pèrdua de drets socials i polítics que considera que s'està produint els darrers anys.

- Per què es convoca esta vaga?


Els motius pels quals es crida la gent a no treballar i sortir al carrer són la demanda de la derogació de la reforma laboral del PP del 2012, la recuperació de les lleis catalanes vetades pel Tribunal Constitucional, la implementació d'un salari mínim català de 1.200 euros, la igualtat de gènere als centres de treball i funció pública de qualitat amb condicions laborals dignes. A més, diverses organitzacions sobiranistes també han cridat a secundar la protesta pel context de retrocés de drets socials i polítics que consideren que s'està produint a Catalunya i com a protesta pel judici de l'1-O.

-Qui la convoca i amb quins suports?

La vaga està ha estat convocada per la Intersindical-CSC i compta amb el suport de més d'una cinquantena d'organitzacions sindicals, socials i polítiques. Entre les organitzacions de treballadors hi ha la Ustec, Unió de Pagesos, CGT Ensenyament, CAU-UB (Col·lectius Assemblearis d'Universitats), CATAC-CTS (Coordinadora de Treballadors i Treballadores de la Sanitat) CGT Ensenyament, la Federació d'Estalvi de Catalunya, la Federació de Treballadors de Catalunya o el Sindicat Nacional de Seguretat de Catalunya.

Entre les organitzacions socials i polítiques destaquen Òmnium, ANC, AMI, SEPC, Universitats per la República, el Consell per la República, l'Associació d'Estudiants Progressistes, la FNEC o la Plataforma 3-O. A més, també compta amb el suport dels partits sobiranistes. 


- Em poden prohibir secundar la vaga?

No. El dret a vaga és un dret personal i, per tant, no es pot prohibir a cap treballador que la secunde i tampoc es pot prendre cap tipus de represàlia o aplicar cap sanció a qui hi haja participat. L'empresari tampoc no pot reclamar saber amb previsió qui farà vaga i qui no, i no pot demanar a un company que faça la feina d'un treballador que ha optat per secundar-la.

- I si els sindicats de la meua empresa no la convoquen? Què diuen CCOO i UGT?

CCOO i UGT no s'han adherit a la vaga, però en principi donen llibertat perquè els seus afiliats puguen decidir si fer-ne seguiment o no. De fet, com que la vaga ha estat legalment convocada, s'hi pot adherir qualsevol persona encara que no estiga afiliada a cap sindicat o que els sindicats de la seua empresa no hi donen suport.

- És obligat que em descompten el sou?

Si es participa en la vaga es descomptarà la part del salari proporcional i no es cotitzarà durant aquell dia a la Seguretat Social. El descompte concretament afecta el salari base i complements del dia de la vaga, la part proporcional dels festius d'aquella setmana i la part proporcional de les pagues extres. Per fer-ne un càlcul ràpid, la pèrdua equivaldria aproximadament a 1,4 dies de treball.

Tot i això, també es pot optar per secundar la vaga només unes hores i no tota la jornada. Llavors, es descomptaria la part proporcional del sou d'esta estona que s'haja fet vaga.

- On hi ha servei mínims i fins a on arriben?

Hi haurà serveis mínims en el sector del transport (Rodalies, Renfe, FGC, Metro de Barcelona i autobús), de sanitat (hospitals, CAP), d'ensenyament (escoles, insituts i llars d'infants), i de bombers i policia. També es garantiran en el cas dels mitjans públics i el personal de l'administració.

En general, n'hi ha als serveis públics i en alguns sectors de reconeguda necessitat. També se'n poden decretar en empreses on el manteniment de la maquinària requerisca la presència de treballadors. En tot cas, qui dictamina estos serveis mínims és l'administració i ja estan publicats, no poden ser discrecionals per part de l'empresa.

- S'han convocat manifestacions?

Al migdia estan previstes concentracions davant dels ajuntaments d'arreu del territori, encara que, en el cas de la capital catalana, l'acte tindrà lloc a plaça Universitat i seguirà amb la manifestació d'estudiants que han convocat els sindicats d'estudiants pel centre de la ciutat.

A la tarda, estan convocades manifestacions entre les sis i les set a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa (18 hores).

 

Participació