Municipal

Tortosa obre la campanya d'ajuts per rehabilitar edificis als barris històrics

En els últims deu anys s'han destinat més de 350.000 euros a la rehabilitació d'immobles

per Redacció , Tortosa, 19 de febrer de 2019 a les 16:18 |
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Tortosa ha obert una nova convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d'edificis als barris del centre històric de la ciutat. La nova campanya d'ajuts té una dotació de 60.000 euros i és la dotzena que es convoca des de 2008. Els primers quatre anys es va atorgar amb la col·laboració financera de la Generalitat i després amb el finançament íntegre de consistori. En l'última dècada s'han destinat més de 350.000 euros de fons públics a la rehabilitació d'immobles i s'han acollit als ajuts 76 propietaris d'edificis, la majoria d'expedients per rehabilitar façanes. 

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que la convocatòria ja està vigent i està oberta a persones físiques, persones jurídiques, entitats sense ànims de lucre, promotors i comunitats de veïns que tinguen propietats als barris del centre històric de la ciutat - Centre, Nucli Antic, Rastre, Santa Clara i Remolins-. El termini acaba el 30 de setembre i Roigé ha destacat que enguany s'ha doblat la consignació de 30.000 a 60.000 euros. 


L'alcaldessa ha remarcat que des de l’any 2008 estes convocatòries han estat "un èxit" i que "han ajudat molt a la feina feta per part de les administracions al centre històric". "Nosaltres hem de fer una tasca important d'urbanitzar carrers i places, i això està fet o en tràmit", ha apuntat Roigé. Els últims espais pendents per urbanitzar són el Barri del Castell, el carrer de la Mercè, la plaça dels Estudis, el carrer Sant Felip Neri i la plaça de la Catedral que ja estan adjudicats. 

Roigé ha assenyalat que un "segon puntal" per millorar els barris històrics ha estat ubicar-hi serveis, com les delegacions del Govern, "que han suposat un abans i un després", o el nou edifici judicial que estarà llest "en poques setmanes". "La tercera pota és la part privada que volem incentivar amb els ajuts. Que la gent arregli els seus immobles, que posi les propietats boniques i hi pugui actuar", ha destacat Roigé. 


La convocatòria preveu ajuts de fins a 4.000 euros per rehabilitar les façanes, que sol ser la més demandada, fins a 3.500 euros per a cobertes, fins a 1.500 euros per a instal·lacions comuns, i 3.000 euros per millorar els accessos i la mobilitat i reduir les barreres arquitectòniques. 

Inspeccions tècniques 
Després de l'esfondrament de diverses cases en mal estat al casc històric, l'Ajuntament i la Generalitat, a través de la secretaria general d'Habitatge, s'han reunit en tres ocasions per valorar la possibilitat que el Govern puga complementar estes subvencions a la rehabilitació o fer-ne una convocatòria pròpia i avaluar conjuntament els immobles que estan en "pitjor estat" per requerir millores amb ajut del servei d'inspecció. 

Roigé ha recordat que el consistori només pot actuar si "existeix perill a la via pública". Amb l'ajut de les inspeccions tècniques d'Habitatge es pot fer abans els requeriments als propietaris que no mantinguen en òptimes condicions les seues propietats.
 

 

Participació