energia

La Generalitat negocia amb Naturgy reubicar els parcs eòlics de la Terra Alta

El Departament confirma que Copcisa vol reactivar un quart parc a la Fatarella però assegura que el projecte és embrionari

per Redacció , Gandesa, 19 de febrer de 2019 a les 10:22 |
Parc eòlic | Josep M. Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Empresa es va reunir este dilluns amb representants de Naturgy, Gas Natural Fenosa, per negociar les possibilitats de reubicar els tres parcs eòlics que l'empresa ha de construir a l'estiu a la Terra Alta.

Com ha pogut saber l'ACN, les dues part s'han emplaçat a analitzar la situació i buscar quines alternatives són viables per a les tres centrals projectades a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Des de la conselleria es confirma que Copcisa ha sol·licitat reactivar el parc 'Fatarella Nord', emparats en la sentència del TSJC que permet reobrir els expedients de les centrals eòliques previstes en la Zona de Prioritat de Desenvolupament (ZDP). L'empresa ha de presentar ara tota la documentació ambiental, urbanística i elèctrica perquè la Generalitat li doni el vistiplau o la rebutgi.


En la reunió amb Naturgy, la Generalitat i l'empresa energètica han decidit estudiar les possibilitat i la viabilitat de reubicar els nous parcs eòlics de la Terra Alta, tenint en compte els compromisos del Govern al desenvolupament d'energies renovables però també perquè els futurs projectes energètics tinguin el mínim impacte al territori. 

Des del Departament d'Empresa es confirma la reobertura de l'expedient del parc 'Fatarella Nord' i que esta s'ha fet a petició de l'empresa promotora, Copcisa. Malgrat el decret de 2009 que delimitava la implantació de parcs eòlics en les ZDP, el Govern va dictar també una ordre per anul·lar tots els projectes que no tenien en marxa la tramitació pública. Una sentència del TSJC, però, va desestimar esta resolució i va determinar que els projectes que es demanés reobrir, podien iniciar els tràmits administratius. 


Emparats en esta sentència, Copcisa ha demanat reactivar el parc eòlic de la Fatarella, reduint les dimensions de la central de 33 a 10 aerogeneradors. L'empresa elèctrica ha de presentar la documentació perquè els Departaments d'Empresa, Urbanisme i Medi Ambient resolguen a favor o en contra de la seua instal·lació. 

 

Participació