EN DIRECTE

El judici, minut a minut

Tota la informació relacionada amb el primer dia de judici contra l'independentisme

per Joan Serra Carné / Aida Morales / Oriol March, Tribunal Suprem (Madrid) , 12 de febrer de 2019 a les 08:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 20:49 
 20:35 Marchena atorga cinc minuts a les famílies per acomiadar-se dels presos al final del judici. Els familiars asseguren haver-se quedat amb una sensació de "vertigen" després del final del procés. Per Aida Morales i Oriol March.
 20:34 
 20:32 
 20:32 
 20:32 
 20:31 
 20:30 
 20:30 OBSERVADORS INTERNACIONALS Marchena abaixa la persiana... i la premsa internacional segueix sense entendre res. Els mitjans de comunicació europeus posen en dubte els arguments sobre la violència i destaquen el contrasentit que representa el judici als líders del procés sense el seu màxim responsable: Puigdemont. Per Germà Cadpdevila. 
 19:13 VÍDEO Mundó demana al Suprem que estgui «a l'altura del moment» i reparteixi justícia; informen Aida Morales i Oriol March des de Madrid
 19:09 Les 12 frases més destacades de l'adeu dels presos al Suprem: de la crida a la mobilització permanent de Cuixart a l'advertència de Turull al tribunal, passant per les crides al diàleg i les crítiques a les acusacions. 
 19:03 VÍDEO Borràs: «A cap dels meus companys els va passar pel cap fer ús de la violència»; informen Aida Morales i Oriol March des de Madrid
 19:03 Acaba el torn de paraula dels acusats i Manuel Marchena deixa el judici vist per a sentència.
 19:01 Carles Mundó: "Estem a temps de buscar solucions. La realitat social vol una solució pactada".
 18:59 Carles Mundó: "Aquest judici és el resultat del fracàs de la política".
 18:58 Meritxell Borràs: "Vindran nous polítics i continuarà l'anhel de bona part del poble de Catalunya de decidir el seu futur".
 18:58 Meritxell Borràs assegura que tots els membres del Govern tenien clar que no "exposarien ningú" per dur a terme els objectius polítics.
 18:57 Meritxell Borràs recorda la demanda ciutadana de votar sobre la independència: "D'aquí va sortir el nostre programa de govern, que no va ser qüestionat per la Junta Electoral".
 18:55 Meritxell Borràs: "Vaig entrar en política per deixar el meu país una mica millor del que el vaig trobar".
 18:49 Meritxell Borràs comença la seva última intervenció amb paraules del seu pare i del poeta Joan Maragall. "Catalunya és una nació sense estat que reivindicat el seu dret a existir", reivindica l'exconsellera.
 18:28 Santi Vila: "Confio en la justícia i espero que amb la sentència formin part de la solució".
 18:27 Santi Vila critica els dies 6 i 7 de setembre i es pregunta per què no es va aplicar aleshores el 155. "En aquells moments ningú pensava que això acabés com va acabar", lamenta.
 18:25 Santi Vila: "No estava escrit enlloc que les coses acabessin com van acabar el 27-S. Què hauria passat si s'haguessin convocat eleccions i s'hagués respectat la legalitat?".
 18:24 Santi Vila assegura que la tardor del 2017 no es van donar les condicions de confiança. "Vaig dimitir frustrat, però no perquè creiés que els meus companys cometrien cap il·legalitat".
 18:23 Santi Vila: "No va ser una ingenuïtat pensar que era possible un diàleg amb l'Estat".
 18:21 Santi Vila: "Vam actuar sempre de bona fe. Vaig ser sempre de manera fidel i respectant la legalitat".
 18:21 Santi Vila comença la seva última intervenció: "Com hem arribat fins aquí?".
 18:21 Jordi Cuixart: "Ho tornarem a fer i ho farem com fins ara: pacíficament però amb tota la determinació del món".
 18:20 Jordi Cuixart: "Algú creu que alguna sentència farà que els catalans deixin de lluitar pel seu dret a l'autodeterminació?"
 18:19 Cuixart, en l'última paraula al Suprem: «Ho tornaria a fer, no me'n penedeixo»; informen Aida Morales i Oriol March des de Madrid
 18:18 Jordi Cuixart: "La meva prioritat no és sortir de la presó, sinó lluitar per avançar en la resolució d'aquest conflicte polític".
 18:18 Jordi Cuixart: "No renunciaré mai a ser feliç. Em nego a dir que sento retrets cap a ningú".
 18:14 Jordi Cuixart, al Suprem: "El discurs del rei del 3-O va ser d'una enorme decepció. El rei va avalar la brutalitat policial. Que la Fiscalia reconegui que hi va haver 1.000 ferits és un exercici de responsabilitat".
 18:13 Jordi Cuixart: "Mai aconseguiran enfrontar-nos als altres pobles d'Espanya".
 18:11 Jordi Cuixart: "En aquest judici no hem anat a l'arrel del problema: si continuem actuam amb por, difícilment podrem entendre'ns".
 18:11 Jordi Cuixart: "El problema és l'obediència civil que permet que el feixisme ens acusi als demòcrates que intentem defensar els valors de la democràcia".
 18:10 Jordi Cuixart, al Suprem: "El problema no és la desobediència civil, el problema és l'obediència civil".
 18:09 Jordi Cuixart: "No deixarem de protestar perquè els nostres fills puguin exercir aquest dret. Va ser una desobediència civil en tota regla. L'1-O es van exercir drets fonamentals".
 18:08 Bassa demana al Suprem que no dicti una sentència «contra Catalunya»; informen Aida Morales i Oriol March des de Madrid
 18:08 Jordi Cuixart torna a demanar mobilització permanent des del Suprem: "Que mai defalleixi".
 18:07 Jordi Cuixart: "Sí, vaig fer crides a la mobilització permanent. I ho torno a fer aquí: catalans, mobiltizació cívica i pacífica i que no defalleixi".
 18:06 Jordi Cuixart reivindica els votants de l'1-O: "La gent va sortir amb determinació. Va ser un dia que durarà anys"
 18:06 Jordi Cuixart: "Del resultat d'aquest judici en depèn la qualitat democràtica de l'estat espanyol".
 18:05 Jordi Cuixart assegura que aquest és un judici a la democràcia i reitera la seva condició de pres polític.
 18:04 Jordi Cuixart: "No estem d'acord amb la presó, però és un altaveu que ens permet denunciar la vulneració de drets fonamentals".
 18:04 És el torn de Jordi Cuixart, al Suprem: "No em penedeixo de res. Ho tornaria a fer".
 18:03 VÍDEO Rull, al Suprem: «No hi ha prou presons per tancar l'anhel de llibertat de tot un poble»; recupera aquí les seves últimes paraules
 18:02 Dolors Bassa acaba el seu torn al Suprem: "Les generacions que venen depenen de la seva sentència. La seva sentència serà la llibertat de moltes generacions".
 18:02 Dolors Bassa demana una sentència absolutòria i la llibertat quan acabi el judici.
 18:00 Dolors Bassa rebutja la violència i assegura que mai l'ha promogut: "Mai trobaran cap paraula meva que faci referència a la violència. Sempre trobaran paraules de diàleg i democràcia".
 17:59 Dolors Bassa: "Desobediència hauria estat presentar-nos amb un programa i no haver-lo complert. I nosaltres el vam complir".
 17:58 Dolors Bassa: "No podíem ni volíem desobeir la demanda del 80% de la gent que volia votar".
 17:58 Dolors Bassa: "Les acusacions contra mi no tenen fonament".
 17:57 Dolors Bassa, al Tribunal Suprem: "Nego els fets que m'imputen. Soc innocent".
 17:56 Dolors Bassa: "No sé si som en un judici polític, però som en un judici de gran transfons polític".
 17:55 És el torn de Dolors Bassa: "Les acusacions no han parlat en cap moment de vulneracions de drets dels ciutadans".
 17:50 Forcadell, al Suprem: «Estic sent jutjada per la meva trajectòria, no pels meus actes»; informen Aida Morales i Oriol March des del Tribunal Suprem.
 17:49 Carme Forcadell denuncia les mentides de les acusacions durant el judici: "En l'escrit d'acusació es mantenen informacions errònies i falses".
 17:48 Carme Forcadell: "Han intentat que sortís el meu nom a tot arreu per intentar incriminar-me, amb falsos testimonis i sense cap prova".
 17:47 Carme Forcadell: "Vam defensar la llibertat d'expressió i el dret de participació política de tots els diputats".
 17:46 Carme Forcadell: "Estic sent jutjada per la meva trajectòria política, per ser qui soc, i no pels meus actes".
 17:45 Carme Forcadell comença la seva última intervenció criticant que se la jutgi per rebel·lió mentre la resta de membres de la mesa se'ls jutgi per altres delictes.
 17:43 VÍDEO Jordi Turull: «Soc independentista, ho soc i ho seré. Defensaré el dret a l'autodeterminació i que el diàleg ha de ser sempre el camí»
 17:41 Jordi Sànchez acaba amb les paraules de Joan Maragall: "Llum als ulls i força al braç".
 17:41 Jordi Sànchez: "A Catalunya votarem i ho farem d'acord amb l'estat espanyol. Votarem per decidir què volem ser de grans".
 17:40 Jordi Sànchez acaba la seva última intervenció amb un missatge d'optimisme i recorda les paraules d'un pres de Lledoners: "No hi ha cap porta que finalment es resisteixi. Aconseguirem obrir una porta democràtica amb una urna".
 17:39 VÍDEO Forn nega haver donat ordres als Mossos per afavorir la celebració del referèndum; recupera aquí les seves paraules al Suprem
 17:38 Jordi Sànchez: "El debat no només és sobre l'autodeterminació, el problema també és de drets i llibertats".
 17:37 Jordi Sànchez: "La violència pot destruir la veritat però no pot reemplaçar-la".
 17:37 Jordi Sànchez reivindica el dret a la protesta i a la dissidència, i la importància d'entitats civils.
 17:36 Jordi Sànchez assegura que les acusacions han intentat negar la realitat: "L'1-O no va ser una jornada de violència".
 17:36 VÍDEO Jordi Turull ​s'acomiada del Suprem amb un discurs dur i diversos calbots a la Fiscalia.
 17:34 Jordi Sànchez, al tribunal: "Tenen la responsabilitat de no agreujar una crisi política".
 17:34 Jordi Sànchez: "És injust per al tribunal haver de resoldre un problema polític".
 17:32 Jordi Sànchez critica l'última intervenció del fiscal Zaragoza: "En aquest judici hem parlat de política i de drets fonamentals".
 17:31 Jordi Sànchez denuncia l'abús de la presó preventiva i l'ús que en fa la Fiscalia per aconseguir confessions de gent innocent.
 17:30 Jordi Sànchez diu que la presó causa dolor a la persona que és a la presó, però també a la família, i assegura que aquest dolor ha estat "socialitzat" a Catalunya.
 17:29 Jordi Sànchez: "El respecte a l'altre és fonamental en la no-violència. Em considero víctima d'una injustícia".
 17:27 Josep Rull, en l'última paraula al Suprem: «No hi ha suficients presons per tancar l'anhel de llibertat de tot un poble»; informen Aida Morales i Oriol March des de Madrid.
 17:26 Jordi Sànchez lamenta la banalització de la violència que s'ha fet durant el judici i reivindica la seva vocació per la política.
 17:25 Josep Rull recita Espriu al Suprem: "Ens mantindrem per sempre més fidels al servei d'aquest poble".
 17:24 Josep Rull: "Després de nosaltres sempre en vindran més. No hi ha prou presons per tancar les idees".
 17:22 Josep Rull: "Amb la seva decisió de tancar-me a la presó, vostès han decidit que no pugui veure créixer els meus fills".
 17:22 Ara mateix diverses persones segueixen en directe l'últim torn de paraula de Josep Rull al local d'Òmnium Terrassa
 17:20 Més d'un centenar de persones segueixen el final del judici de l'1-O des de la Rambla Nova de Tarragona; informa Jonathan Oca
 17:19 Josep Rull: "El dèbils imposen que una qüestió política s'intenti solucionar per la via penal".
 17:17 Josep Rull situa la sentència del TC del 2010 com el punt de partida de l'auge de l'independentisme: "El TC ens va dir que si ens creiem nació, aquella no era la nostra Constitució".
 17:17 Josep Rull recorda que a Catalunya va ser on es van obtenir més vots a favor de la Constitució del 1978.
 17:15 VÍDEO Romeva lamenta «l'escarment» de les acusacions i recorda que només són «polítics fent política»; recupera aquí les últimes paraules de Raül Romeva al Suprem.
 17:15 Josep Rull: "Estic processat per rebel·lió perquè no he renunciat a la meva activitat política".
 17:14 Josep Rull denuncia que la Fiscalia ha manipulat una entrevista seva i ho titlla de "vergonya".
 17:14 Josep Rull assegura que se sent tranquil i que ha donat la cara. "He actuat de manera raonable i seriosa com a conseller", diu.
 17:12 VÍDEO Junqueras reclama retornar el cas català al «terreny del diàleg» en l'última paraula al Suprem; recupera aquí les últimes paraules d'Oriol Junqueras al Suprem. 
 17:12 Josep Rull lamenta que hi hagi un escenari de "negació de la política i negació del diàleg". 
 17:11 Jordi Turull denuncia que s'hagi volgut «decapitar l'independentisme» en aquest judici; informen Aida Morales i Oriol March des del Suprem.
 17:09 Josep Rull comença la seva última intervenció amb un agraïment pels seus advocats, a la família, i al poble de Catalunya: "Quin honor servir aquest poble".
 17:07 Jordi Turull, al Suprem: "Soc independentista, ho soc i ho seré. Defensaré el dret a l'autodeterminació i que el diàleg ha de ser sempre el camí".
 17:04 Jordi Turull acaba la seva última paraula amb paraules d'agraïment: "No hi ha espai per la rancúnia, només per l'agraïment". Afegeix: "Soc aquí per les meves idees i perquè no vaig renunciar a la meva activitat política".
 17:03 "Mirades d'odi? Jo veia milers d'ulls brillants per la il·lusió de poder participar del referèndum", les paraules de Jordi Turull des del Tribunal Suprem.
 17:01 Jordi Turull: "L'1-O jo hi era, les acusacions no. No hi havia una massa, hi havia persones i ciutadans".
 17:00 Jordi Turull: "Escapçant-nos a nosaltres, no s'escapçarà l'independentisme. La violència mai ha format part del meu codi de conducta. Qualsevol acte violent mereix el nostre retret".
 16:59 Jordi Turull: "Els que som aquí som instruments del clam que es viu a Catalunya, i no al revés".
 16:59 Jordi Turull: "Escapçant-nos a nosaltres, no s'escapçarà l'independentisme".
 16:59 Jordi Turull: "L'origen d'aquesta causa té una arrel i és política. Es vol solucionar un problema polític amb solucions penals".
 16:57 Quim Forn nega haver donat ordres als Mossos per afavorir la celebració del referèndum; informen Aida Morales i Oriol March des del Tribunal Suprem
 16:56 Jordi Turull denuncia que es vol "escapçar" l'independentisme i critica que tota l'acció de les acusacions ha destil·lat la voluntat d'"escarmentar"
 16:55 Jordi Turull, a les acusacions: "Confonen la discrepància amb l'atac i la falta de respecte. Només existeix en mentalitats insegures o autoritàries".
 16:53 Jordi Turull: "Les acusacions confonen la discrepància i la crítica amb els atacs i les faltes de respectes".
 16:52 Quim Forn condemna la violència i reivindica els seus principis polítics: "Estic convençut que només des del diàleg podrem resoldre aquest conflicte polític"
 16:52 Quim Forn torna a demanar la llibertat al Suprem i recorda que es va a presentar a declarar convençut que no havia comès cap delicte.
 16:51 Quim Forn, a la Fiscalia: "La realitat dels fets els desmenteix quan diuen que no es persegueixen idees polítiques".
 16:50 Quim Forn: "Les meves declaracions a favor del referèndum mai van intervenir en la tasca de la policia".
 16:50 "Els Mossos sempre van complir amb les ordres judicials", afirma Quim Forn.
 16:49 Quim Forn reivindica el caràcter pacífic de l'1-O i les manifestacions de la tardor del 2017: "Mai es va animar cap acte de violència, sempre es van fer crides al pacifisme".
 16:48 Quim Forn reivindica la voluntat de diàleg del Govern i lamenta que les demandes de fer un referèndum mai no van obtenir resposta.
 16:47 Quim Forn reivindica l'1-O i assegura que no es va votar contra res ni contra ningú. "La gent va anar a votar amb plena consciència d'exercir el seu dret a vot", defensa l'exconseller.
 16:45 És el torn de Quim Forn: "Nego que la meva actuació tingués per objectiu liquidar la Constitució utilitzant la violència".
 16:44 Raül Romeva acaba la seva intervenció assegurant que el judici pot ser una oportunitat de retornar la paraula a la política.
 16:43 Acaba el torn de Raül Romeva: "Seguirem mirant amb dignitat als ulls dels nostres fills".
 16:43 "Passi el que passi, seguirem amb la mà estesa per resoldre els problemes que ens afecten a tots", diu Raül Romeva.
 16:42 Raül Romeva: "Amb la força i la repressió no convenceran aquells que ja se senten desconnectats".
 16:42 Raül Romeva defensa que el dret a l'autodeterminació s'ha de fer sense violència. "Sempre ho he defensat i ho repetiré tant com sigui necessari", diu l'exconseller.
 16:41 És el torn de Raül Romeva: "Vam fer un referèndum. I el vam fer com el vam fer perquè no vam tenir alternativa. Fer un referèndum no és delicte".
 16:40 Raül Romeva: "No és l'odi el que mou a les persones independentistes. El que mou milers de persones és la frustració per una sentència contra l'Estatut, la incomprensió de l'Estat..."
 16:37 Raül Romeva lamenta l'ús que s'ha donat al concepte d'"odi": "No han pogut aportar ni una sola prova que demostri aquest suposat odi contra Espanya"
 16:35 Torn ara per a Raül Romeva, que acusa les acusacions de "biaix": "Els informes finals s'utilitzen uns adjectius que volen dibuixar una realitat que mai no ha existit"
 16:34 Oriol Junqueras demana retornar la qüestió del procés a la "bona política" i fa una ferma defensa del diàleg, la negociació i el pacte. 
 16:33 Oriol Junqueras: "La meva dedicació a la política ha estat amb la voluntat d'ajudar".
 16:32 Oriol Junqueras: "Parlar i escoltar és la base de qualsevol enteniment"
 16:30 L'advocat de Vila diu que sempre va estar en contra de la unilateralitat. Joan Segarra demana al tribunal que sàpiga "individualitzar" el cas de l'exconseller d'Empresa, acusat per desobediència i malversació. Informen Aida Morales i Oriol March, des del Suprem
 16:21 ​​​​​Joan Segarra, advocat de Santi Vila: "No hi va haver aportacions rellevants per part de Santi Vila. No se li poden imputar desviacions".
 16:21 Joan Segarra, advocat de Santi Vila, nega que l'exconseller o el seu Departament gastés diners en res relacionat amb el referèndum.
 16:21 Joan Segarra, advocat de Santi Vila: "Vila va dimitir frustrat per no poder segellar una solució dialogada".
 16:21 Joan Segarra, advocat de Santi Vila, critica que les acusacions han pecat de manca de concreció i no han individualitzat en els acusats.
 16:21 Joan Segarra, advocat de Santi Vila, reivindica el caràcter "moderat" i "sempre contrari a la unilateralitat" de l'exconseller.
 16:20 Joan Segarra, advocat de Santi Vila, presenta les conclusions del judici.
 14:47 
 14:42 Budó sosté que l'única sentència "lògica" és l'absolució i diu que les defenses han desmuntat la rebel·lió i la sedició. La portaveu del Govern argumenta que convocar un referèndum no és delicte i demana que es posi en llibertat "immediata" els acusats.
 14:42 El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha considerat aquest dimecres com a "probable" que els presos independentistes siguin traslladats a presons catalanes un cop s'acabi el judici oral, si el Tribunal Suprem no hi posa cap impediment. 
 14:41 Cs denuncia que el Govern s'ha gastat 35.000 euros al febrer per anar a Madrid a assistir al judici de l'1-O que s'ha celebrat al Tribunal Suprem (TS) en els darrers mesos. Aquesta és la conclusió que treu Cs després de diferents preguntes per escrit a l'executiu català sobre aquesta qüestió. En roda de premsa des de la sala de premsa del Parlament, el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha considerat "indignant i indecent" que el Govern es gasti "quantitats ingents" de diners públics per "pagar-se les seves festes".
 14:02 REPORTATGE «Més que els quatre mesos de judici, el que és dur són els dos anys de presó». Les famílies dels presos polítics veuen amb escepticisme una sentència mínimament favorable i alerten el tribunal de conseqüències generalitzades després del veredicte. Per Aida Morales.
 13:52 Manuel Marchena ordena un recés fins a les 16h. Serà el torn de la defensa de Santi Vila i després l'última paraula dels acusats.
 13:52 Mariano Bergés conclou: "Bassa no va dur a terme cap conducta que posés en escac el sistema i per això demanem l'absolució".
 13:51 Mariano Bergés afirma que el departament de Treball no va comprometre patrimoni ni va fer cap pagament en relació a l'1-O.
 13:46 ​​Mariano Bergés: "El 3-O no es pot considerar una part de la suposada sublevació. Era una vaga legal".
 13:46 Mariano Bergés: "El 3-O va ser una convocatòria legal, tenia a veure amb els drets dels treballadors".
 13:36 Mariano Bergés assegura que no hi ha cap instrucció a cap director de cap centre perquè faciliti l'obertura del local l'1-O.
 13:36 ​Mariano Bergés: "Bassa mai va impulsar els ciutadans a defensar les escoles l'1-O. Va ordenar que es complissin les disposicions judicials".
 13:33 Mariano Bergés ressalta que durant el judici només s'ha mencionat "quatre o cinc vegades" Dolors Bassa. "Quines aportacions essencials va fer?", es pregunta l'advocat.
 13:33 Mariano Bergés: "Bassa no apareix a l'agenda del senyor Jové ni va fer crides a la violència".
 13:32 Mariano Bergés desmarca Bassa de les reunions convocades per Puigdemont.
 13:32 Mariano Bergés: "No es pot confondre un referèndum amb un cop violent".
 13:32 Mariano Bergés recorda que els ciutadans van votar perquè van voler. "Ningú els va induir a fer-ho", sosté l'advocat.
 13:32 Mariano Bergés: "La convocatòria d'un referèndum no es pot entendre com una crida a llançar la gent contra la policia".
 13:19 Mariano Bergés: "Tenir una actitud dissident no és un alçament".
 13:19 ​​​Mariano Bergés: "Convocar un referèndum, encara que fos il·legal, no és delicte".
 13:19 Mariano Bergés: "El referèndum podia haver tingut cabuda en la Constitució".
 13:19 Mariano Bergés desmunta la DUI i assegura que va ser un procés polític. "La DUI no formava part del pla inicial", recorda l'advocat.
 13:19 Mariano Bergés: "La DUI no es va votar al Parlament, no tenia valor jurídic".
 13:19 Mariano Bergés: "La votació de l'1-O no va ser un perill greu per al funcionament de l'estat constitucional".
 13:07 Mariano Bergés nega la rebel·lió: "Els cops de cadira i les puntades de peu no van posar mai en perill l'estat constitucional".
 13:06 ​​​​​Mariano Bergés: "L'Estat no havia d'utilitzar la força per impedir el referèndum. Era suficient si no en reconeixia els resultats".
 13:06 Mariano Bergés nega que es pugui parlar de violència a Catalunya la tardor del 2017. "Les manifestacions de l'independentisme sempre han estat pacífiques", sosté l'advocat de Dolors Bassa.
 13:06 Mariano Bergés sosté que no es podia preveure l'actuació desproporcionada d'alguns agents policials l'1-O.
 13:06 Mariano Bergés: "La conducta dels acusats no era capaç de doblegar la voluntat de l'Estat".
 13:06 Mariano Bergés acusa la Fiscalia de fer una interpretació del delicte de rebel·lió contrària a la legalitat.
 13:06 Mariano Bergés: "No hi va haver rebel·lió perquè no hi va haver violència".
 12:58 Mariano Bergés nega que l'objectiu fos un "alçament violent" per aconseguir la independència: "S'hi volia arribar a través d'un referèndum acordat".
 12:58 ​​​Mariano Bergés constata que, malgrat que la Fiscalia parla d'un període insurreccional, va caldre només aplicar el 155: "Aquest mecanisme va tenir un efecte immediat i no va trobar cap resistència".
 12:58 Mariano Bergés critica el "llenguatge propi" que ha incorporat la Fiscalia parlant d'un "alçament normatiu" o d'un "període insurreccional".
 12:57 Mariano Bergés recorda que la DUI no es va arribar a aplicar i que el 155 va funcionar.
 12:57 Comença la intervencó de Mariano Bergés, advocat de Dolors Bassa, que assegura que "els fets s'han sobredimensionat".
 12:35 El jutjat 13 descarta processar per organització criminal Sanchis, Gordillo i altres 26 investigats. La jutgessa considera que no tenien la "infraestructura" adient com per dur a terme un "pla criminal", i que no els unia cap "acord durador".
 12:32 Estrasburg rebutja la demanda de Forcadell contra la presó preventiva. La decisió la va prendre al març un únic jutge, i el tribunal no farà públics els motius per no admetre-la. 
 12:32 JxCat diu que l'absolució és "l'única sentència possible": "El conflicte s'ha de resoldre políticament, no amb un càstig". Laura Borràs avisa que penalitzar els drets de reunió i de manifestació "crearia un precedent molt perillós".
 12:17 ​​Acaba la intervenció de Judit Gené. Manuel Marchena ordena un recés de 30 minuts, fins a les 12.40h, quan intervindran l'advocat de Dolors Bassa i el de Santi Vila.
 12:17 Judit Gené demana l'absolució de Borràs i recorda que sempre ha declarat i respost a totes les parts. "S'ha sotmès des del primer minut al poder judicial", ha dit l'advocada.
 12:17 Judit Gené demana que no es tinguin en compte les acusacions definitives de Vox.
 12:09 Judit Gené nega que es pugui acusar Borràs d'organització criminal: "No hi ha fets que portin a pensar que ha comès aquest delicte".
 12:09 ​Judit Gené assegura que ni tuits, ni declaracions públiques ni 10.000 correus electrònics intervinguts relacionen Borràs amb els fets que s'estan jutjant.
 12:09 Judit Gené critica que l'acusació hagi qualificat de "cortijo" la Generalitat.
 11:53 Judit Gené: "Cap dels locals utilitzats l'1-O pertanyen a la Conselleria de Governació".
 11:53 ​​​​Judit Gené: "Els programes de visitants internacionals del Diplocat es fan des de fa anys. Per què ara es converteix el malversació? Perquè van venir per l'1-O? També van venir per Sant Jordi..."
 11:53 Judit Gené: "Les acusacions no es poden sostenir en afirmacions gratuïtes quan es demanen 17 anys de presó a tot un Govern".
 11:53 Judit Gené acusa de "poc rigor" a les acusacions per les "confusions" en relació al Diplocat i als observadors internacionals.
 11:53 Judit Gené nega que Borràs ni Governació fessin res relacionat amb el referèndum.
 11:53 Judit Gené: "Cap de les campanyes sobre el referèndum va ser impulsat des de Governació".
 11:53 Judit Gené sosté que "el zel acusador de la Fiscalia" l'ha privat de fer un anàlisi global dels fets. L'advocada assegura que si ho hagués fet, la seva acusació no hauria derivat en delictes tan greus.
 11:52 Judit Gené: "Les acusacions no han concretat cap despesa del CTTI. No es va fer res des del CTTI, i no depèn del departament de Borràs".
 11:40 Judit Gené: "Per la Fiscalia, quan la policia depèn de la Generalitat és un cos al servei de la rebel·lió".
 11:40 ​​​​​Judit Gené: "Cap de les campanyes sobre el referèndum va ser impulsat des de Governació".
 11:40 Judit Gené sosté que "el zel acusador de la Fiscalia" l'ha privat de fer un anàlisi global dels fets. L'advocada assegura que si ho hagués fet, la seva acusació no hauria derivat en delictes tan greus.
 11:40 Judit Gené: "Les acusacions no han concretat cap despesa del CTTI. No es va fer res des del CTTI, i no depèn del departament de Borràs".
 11:40 Judit Gené: "Per la Fiscalia, quan la policia depèn de la Generalitat és un cos al servei de la rebel·lió".
 11:39 Judit Gené denuncia que la Fiscalia i l'Advocacia han actuat amb "biaix": "Només s'han fixat en allò que perjudica la meva defensada".
 11:30 Judit Gené: "Ni Meritxell Borràs ni cap membre de Governació van cometre els delictes de què se'ls acusa".
 11:30 ​Torn ara per a Judit Gené, advocada de @txellborras, que tindrà 45 minuts per exposar les seves conclusions. L'advocada demana l'absolució de l'exconsellera.
 11:29 Olga Arderiu demana l'alliberament de Carme Forcadell i reivindica el manifest signat per parlamentaris i membres de meses d'arreu del món.
 11:29 Olga Arderiu: "Demanem l'absolució de Forcadell i la llibertat provisional. No ha participat ni en una rebel·lió ni en una sedició ni en organització criminal".
 11:29 Olga Arderiu ressalta el caràcter pacifista de Forcadell: "Rebutjaria les seves idees abans de permetre un acte violent".
 11:29 Olga Arderiu afirma que les lleis de desconnexió no tenien cap efecte jurídic.
 11:29 Olga Arderiu assegura que la Fiscalia s'ha "inventat" la presència de Forcadell en determinats actes: "Serien tonteries si no fos per la gravetat dels delictes que se li imputen".
 11:15 Olga Arderiu: "El 20-S Forcadell va anar a Economia, però no va participar de cap dels actes de què l'acusa la Fiscalia".
 11:15 ​​​Olga Arderiu ironitza: "Potser s'han confós i es pensen que Forcadell formava part del Govern".
 11:15 Olga Arderiu denuncia que en el cas de Forcadell s'està aplicant un dret penal d'autor: "Se la jutja per qui és i no pel que ha fet".
 11:14 Olga Arderiu recorda que el Parlament no va votar la DUI i que es va acatar el 155.
 11:14 Olga Arderiu insisteix que Forcadell va complir amb el reglament del Parlament i que la seva actuació s'empara en la inviolabilitat parlamentària.
 11:06 Olga Arderiu recorda que el Parlament va acatar "absolutament" el 155.
 10:56 Olga Arderiu recorda que el 6 i 7 de setembre la llei del referèndum no estava en l'ordre del dia, sinó que va ser inclosa posteriorment a petició dels grups parlamentaris.
 10:56 ​​Olga Arderiu: "Aquí del que es tracta és d'exagerar i magnificar la figura de Carme Forcadell".
 10:56 Olga Arderiu denuncia la politització del TC i recorda que el president era membre del PP i germà del coordinador de l'operatiu policial de l'1-O.
 10:46 Olga Arderiu sosté que el TC comença a criminalitzar la mesa del Parlament quan hi ha una majoria de diputats que pot fer efectiva la independència.
 10:46 Olga Arderiu desmarca Forcadell dels "documents estrella" presentats per les acusacions.
 10:45 Olga Arderiu assegura que es jutja Forcadell per qui és i no pel que ha fet.
 10:45 Olga Arderiu: "Les decisions de Forcadell estan protegides per la inviolabilitat parlamentària".
 10:45 Olga Arderiu qüestiona que s'acusi Forcadell de rebel·lió i no s'acusi del mateix la resta de membre de la mesa del Parlament.
 10:38 Olga Arderiu denuncia que per acusar Forcadell s'han inventat tuits, s'han inventat que era en manifestacions on no era i que s'han manipulat declaracions seves.
 10:37 Torn ara per a l'advocada Olga Arderiu, que comença la seva intervenció demanant l'absolució de Forcadell.
 10:37 ​​​Marina Roig acaba la seva intervenció demanant l'absolució de Cuixart i la seva posada en llibertat.
 10:37 Marina Roig: "No és cert que no existeixi democràcia sense llei; es tracta de vincular llei, democràcia i constitució des de la defensa dels drets fonamentals".
 10:37 Marina Roig afirma que l'1-O la gent no volia impedir l'actuació policial sinó protestar per la prohibició de votar en un referèndum el futur de Catalunya.
 10:37 Marina Roig: "Una manifestació pública de protesta no constitueix un delicte de sedició".
 10:37 Marina Roig: "Criminalitzar les mobilitzacions ciutadanes pot tenir greus conseqüències per a Espanya".
 10:21 Marina Roig critica que l'acusació atribueixi als acusats les lesions als ciutadans: "No se'ls pot atribuir als acusats les lesions provocades per l'actuació desproporcionada de la policia"
 10:21 ​​Marina Roig assegura que no es pot parlar de violència el 3-O i recorda que el tribunal de Schleswig-Holstein ja va dir que els fets no s'emmarcaven en la rebel·lió.
 10:21 Marina Roig: "Com volien que no protestés la ciutadania que va ser víctima dels excessos policials?"
 10:20 Marina Roig denuncia que en els escorcolls a Economia es va entrar en dependències que no constaven en la interlocutòria judicial.
 10:20 Marina Roig treu importància a l'incident de Badalona, al qual Vox va dedicar-hi una tarda fent desfilar testimonis d'agents de la Guàrdia Urbana.
 10:20 Marina Roig: "La manifestació del 20-S no es pot considerar de cap manera violenta".
 10:20 Marina Roig afirma que l'objectiu de la protesta del 20-S mai no va ser impedir l'actuació policial.
 10:08 Marina Roig nega que existeixi la violència que requereix la rebel·lió i la sedició, i assegura que Cuixart sempre va fer crides al pacifisme el 20-S. "Aquella concentració queda emparada en el dret de reunió", deixa clar l'advocada.
 10:08 ​​Marina Roig denuncia que la Fiscalia ha barrejat vídeos de la concentració del 20-S a la seu de la CUP amb imatges de la concentració d'Economia del mateix dia.
 10:08 Marina Roig denuncia que la Policia Nacional va intentar entrar a la seu de la CUP sense ordre judicial el 20-S.
 10:08 Marina Roig sosté que té la mateixa legitimitat una protesta contra el poder executiu que una protesta contra el poder judicial.
 10:08 Marina Roig: "L'acusació de rebel·lió i de cop d'estat de la Fiscalia no es pot desprendre de les proves presentades en aquest judici".
 09:59 Marina Roig lamenta que ni la Fiscalia ni el Suprem valori l'informe de l'ONU que demanava l'alliberament dels presos, i recorda que el document diu que la detenció de Cuixart va ser arbitrària.
 09:59 ​​​Marina Roig: "La desconfiança prèvia en el paper dels organitzadors del 20-S va derivar en la mala interpretació de les seves paraules i els seus fets".
 09:59 Marina Roig: "La Guàrdia Civil no va entendre que calia mantenir interlocució amb els organitzadors de la manifestació del 20-S".
 09:59 Marina Roig repassa l'actuació dels Mossos el 20-S en contraposició amb la Guàrdia Civil: "No coneixien l'existència d'una àrea de mediació dels Mossos ni van entendre que Sànchez entrés al Departament".
 09:59 Marina Roig assegura que és "irrellevant" si la manifestació del 20-S es va avisar amb el temps necessari.
 09:51 Marina Roig fa una defensa de la llibertat de reunió i recorda que els organitzadors de les manifestacions pacífiques no són els responsables del comportament dels participants.
 09:51 ​​Marina Roig: "L'acusació contra Cuixart és un intent de limitar el dret de manifestació".
 09:51 Marina Roig reivindica el dret de manifestació com a eina per exigir als governs que es comportin com toca. "Els poders de l'Estat ho veuen com una amenaça", denuncia l'advocada de Cuixart.
 09:51 Marina Roig assegura que les mobilitzacions i accions de la tardor del 2017 s'emmarquen en els drets fonamentals.
 09:44 Marina Roig: "La defensa de la unitat d'Espanya no pot anar en detriment dels drets fonamentals dels ciutadans".
 09:43 Marina Roig assegura que el relat dels fets "no s'ajusta a la realitat ni a les proves presentades": "S'ha volgut fer encaixar l'actuació de Cuixart als delictes que se li imputen".
 09:43 Marina Roig defensa la participació ciutadana: "No hi ha constitució sense democràcia, ni democràcia sense participació ciutadana".
 09:43 Marina Roig: "La tesi acusatòria formulada contra Cuixart es basa en el seu paper en les mobilitzacions populars".
 09:36 Comença la intervenció de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, que assegura que s'aplica un dret penal de l'enemic i fa referència al l'informe de l'ONU que demana l'alliberament dels presos.
 09:13 Gabriel Rufián, cap de files d’ERC a Madrid, assegura que la “farsa” del judici serà recordat com una “vergonya”. “Avui només acaba la primera fase. Tot això acabarà a Estrasburg i al carrer, si no són absolts”, ha ressaltat Rufián.
 09:08 Aragonès es mostra convençut que les institucions judicials europees acabaran donant la raó als dirigents encausats i constata la dificultat d’aconseguir la lliure absolució davant del relat que ha desgranat la Fiscalia en la fase de conclusions.
 09:00 El vicepresident Pere Aragonès assenyala que la pena per als presos “ja sembla decidida” i acusa la Fiscalia de voler “criminalitzar l’independentisme”. En el judici, indica Aragonès, ha quedat acreditat que no hi ha rebel•lió, ni sedició ni malversació. “És una causa política que persegueix un programa electoral”, assenyala Aragonès, acompanyat de la plana major d’ERC.
 09:00 La CUP no entén que les defenses concloguin que l'1-O no va tenir "cap tipus de validesa". Maria Sirvent aposta per respondre amb més protestes l'intent de "penalitzar" l'exercici de drets fonamentals com la dissidència política.
 08:44 Josep Cruanyes, vicepresident de l’ANC, assegura que l’independentisme “no defallirà” i indica que se seguirà endavant “sigui quina sigui la sentència”. Cruanyes demana a la ciutadania que es mobilitzi aquesta tarda quan acabi el judici i reclama que “no s’accepti” la vulneració de drets.
 08:23 
 08:23 Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, assegura que Jordi Cuixart defensarà la desobediència com a “instrument legítim” en l’última paraula al Suprem. Remarca el compromís del president de l’entitat amb l’autodeterminació i insisteix que acusarà l’Estat per “representar una immensa part de la ciutadania de Catalunya que va anar a votar l’1-O”.
 08:21 L'1x1 dels advocats: així han qüestionat Van den Eynde, Melero i Pina les acusacions. En la jornada de més protagonisme per als lletrats en tot el judici, els encarregats de defensar els encausats han desplegat tots els seus recursos tècnics, retòrics i polítics davant Marchena. Per Aida Morales Oriol March.
 08:19 Les defenses assumeixen la desobediència per desactivar la rebel·lió. Van den Eynde acusa la Fiscalia de confondre els dos delictes, Melero desmunta el relat independentista de la tardor del 2017 per combatre l'alçament i Pina insisteix que el cop d'estat "no existeix" al codi penal. Per Oriol March i Aida Morales des del Tribunal Suprem.
 08:18 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb l'últim dia del judici del procés. Avui els advocats acabaran de presentar les seves conclusions i tindran l'últim torn de paraula els acusats. Us n'informaran des del Tribunal Suprem Oriol March i Aida Morales. 
 20:05 Acaba la sessió d'aquest dimarts i Manuel Marchena emplaça les parts per demà a les 9.30h. Dimecres acabaran de presentar les conclusions les defenses i serà l'últim torn de paraula dels acusats.
 20:05 Josep Riba, advocat de Carles Mundó, acaba la seva intervenció demanant l'absolució de l'exconseller.
 20:05 Josep Riba, advocat de Carles Mundó, rebat els arguments de Madrigal: "En les partides en què s'ha realitzat el servei, però no s'ha cobrat, no hi ha hagut perjudici patrimonial".
 19:49 Josep Riba, advocat de Carles Mundó, assegura que no hi ha cap indici que cap membre de la conselleria hagués conegut o intervingut en cap despesa.
 19:49 Josep Riba, advocat de Carles Mundó, assegura que el seu client no tenia cap poder d'administració del patrimoni públic adscrit a les altres conselleries. "No podia autoritzar sobre despeses d'altres departaments", diu l'advocat.
 19:49 Josep Riba, advocat de Carles Mundó, diu que les targetes censals no es van enviar i assegura que no hi ha indicis que permetin afirmar que la Generalitat va pagar el material del material del referèndum.
 19:49 Josep Riba, advocat de Carles Mundó: "El delicte de malversació obliga a tenir facultats d'administració que no tenia Mundó. El servei no es va prestar i no hi ha delicte".
 19:45 Josep Riba, advocat de Carles Mundó, rebat els arguments de la Fiscalia per acusar tots els consellers del delicte de malversació.
 19:31 
 19:28 Josep Riba, advocat de Carles Mundó, explica que no cal que es faci el pagament per tal que hi hagi malversació, però sí tot un seguit de passos que no es van fer.
 19:16 Josep Riba: "Quan van signar l'acord del 6 de setembre, els consellers sabien que era impossible d'executar".
 19:16 Josep Riba: "Mundó mai no ha intervingut en el poder judicial, com no podia ser d'una altra manera".
 19:16 Josep Riba nega que hi hagi cap prova que demostri que Carles Mundó va desobeir els requeriments del TC.
 19:16 Acaba Jordi Pina i comença la intervenció de l'advocat de Carles Mundó, Josep Riba.
 19:16 Jordi Pina, a Sànchez, Rull i Turull: "Ha estat un honor defensar-vos. Sigui quina sigui la sentència, sou gent de pau".
 19:16 Jordi Pina demana la llibertat de Sànchez, Rull i Turull a l'espera de la sentència.
 19:15 Jordi Pina, sobre la lletrada de l'administració de justícia del 13: "Ha dit coses que no són certes. Hi ha elements documentals que demostren la falsedat de coses que ha dit en aquesta sala".
 18:59 Jordi Pina: "El gran sacrilegi és haver pujat en un cotxe de la Guàrdia Civil". 
 18:58 Jordi Pina explica que el 20-S la gent seguia a les terrasses de la Rambla de Catalunya i lamenta que el fiscal no en faci cas. "No hauria d'estar intentant convèncer el tribunal d'això", diu el lletrat.
 18:58 Jordi Pina, a la Fiscalia: "El 20-S no era al 'carrer Rambla', era a la Rambla de Catalunya. Si no sabem ni on passen els fets..."
 18:58 Jordi Pina insisteix que van ser els Mossos qui van trucar Sànchez el 20-S i carrega contra la Fiscalia per assegurar que els líders de l'ANC i Òmnium eren "els amos de la seguretat a Catalunya".
 18:58 Jordi Pina recorda que durant el 20-S hi va haver crides a la calma. "Algú ha vist que els que cometin el delicte es personin i organitzin actuacions?", s'ha preguntat el lletrat.
 18:58 Jordi Pina: "La concentració del 20-S a Economia, amb un escenari, cantants, polítics... És d'acord a un delicte de rebel·lió?"
 18:58 Jordi Pina: "És normal anar a cometre un delicte de sedició i comunicar-ho a les autoritats? Van comunicar la concentració del 20-S a la conselleria".
 18:47 Jordi Pina denuncia que s'han vulnerat drets dels acusats perquè no se'ls ha preguntat sobre fets que després serveixen d'argument a les acusacions.
 18:47 Jordi Pina denuncia que s'han vulnerat drets dels acusats perquè no se'ls ha preguntat sobre fets que després serveixen d'argument a les acusacions.
 18:47 Jordi Pina: "Els vehicles de la Guàrdia Civil han servit de pretext per empresonar Sànchez i Cuixart".
 18:47 Jordi Pina: "Els acusats recullen la demanda de milers de ciutadans. Què fem amb aquests dos milions de persones?"
 18:46 Jordi Pina, a la Fiscalia: "El referèndum el va convocar i organitzar el Govern i el senyor Puigdemont, no l'ANC".
 18:46 Jordi Pina: "No pot servir d'argument per acusar una persona un document del qual no se n'ha fet cap pregunta durant el judici".
 18:46 Jordi Pina insisteix que els tuits de Sànchez han estat sempre pacífics i recorda que l'1-O l'exlíder de l'ANC era un ciutadà "com qualsevol altre". "Sànchez no tenia cap requeriment", ha ressaltat l'advocat.
 18:46 Jordi Pina: "La Fiscalia ha volgut escarmentar especialment els líders socials".
 18:44 Jordi Pina: "Si tingués arguments solvents, la Fiscalia hauria fet les coses d'una altra manera".
 18:44 Jordi Pina: "La Fiscalia situa Sánchez com a inductor de la rebel·lió. Hauria estat just que el ministeri fisca hagués explicat els motius d'aquesta decisió".
 18:31 Es reprèn la sessió al Suprem. Jordi Pina continua exposant les seves conclusions.
 17:56 Manuel Marchena suspèn la sessió durant 20 minuts. Després continuarà la seva intervenció l'advocat Jordi Pina. 
 17:55 Jordi Pina critica que la Fiscalia ha utilitzat informació treta de context per justificar l'acusació contra Josep Rull.
 17:55 Jordi Pina: "El vaixell no va atracar al port de Palamós per raons tècniques. Vam aportar les proves. Què més volen?"
 17:55 Jordi Pina: "La Fiscalia demana 16 anys de presó a Rull per un tuit que diu que no deixa atracar un vaixell. Això és gravíssim".
 17:55 Jordi Pina: "La Fiscalia segueix insistint que Rull no va deixar atracar un vaixell al port de Palamós per capritx. Això es fals".
 17:54 Jordi Pina, sobre el vaixell que no va poder atracar al port de Palamós: "Ens hem esforçat molt per explicar les coses, però la Fiscalia ha fet com si sentís ploure".
 17:54 Jordi Pina ironitza amb Josep Rull: "No sé si hem de parlar de dret penal o de dret marítim". L'advocat recorda el cas del vaixell de la policia espanyola que no va poder atracar al port de Palamós.
 17:54 Jordi Pina: "Turull porta més temps a la presó que de conseller de la Presidència".
 17:54 Jordi Pina repassa els tuits de Jordi Turull i critica que la Fiscalia els ha tret de context per justificar la seva acusació. "No li han donat l'oportunitat d'explicar per què va fer aquests tuits", ha retret Pina als fiscals.
 17:54 Jordi Pina, sobre la reunió del gener del 2016: "Com volen que no es reuneixin? Hi havia una qüestió de confiança, no s'aprovaven els pressupostos".
 17:26 Jordi Pina repassa ara la conducta de cada un dels seus clients, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez.
 17:26 Jordi Pina insisteix que el servei postal d'Unipost no es va presetar ni es va pagar.
 17:26 Jordi Pina: "No és cert que els ciutadans rebessin cartes indicant-los que serien membres de la mesa".
 17:26 Jordi Pina, a la fiscal Madrigal: "Amb l'estima que sap que li tinc, no intenti confondre el tribunal. No val més un anunci polític que un que no ho és".
 17:26 Jordi Pina, a la Fiscalia: "Una cosa és buscar coses relacionades amb el referèndum, l'altra és fer el ridícul".
 17:10 Jordi Pina: "La web del referèndum, que és a l'escrit d'acusació, és del 2006. Fa fins i tot vergonya. No serveix de res estar 4 mesos aquí si no valorem les proves?"
 17:10 Jordi Pina: "L'acusació popular ens sorprèn. El delicte d'organització criminal no ha quedat provat".
 17:10 Jordi Pina rebutja que per al delicte de sedició no sigui necessària la violència. "Per a desordres públics, la jurisprudència parla d'actuació violenta. Com pot ser que per a la sedició no es requereixi?"
 17:09 Jordi Pina nega la sedició: "No puc estar d'acord amb l'afirmació que per a la sedició no cal violència".
 17:09 Jordi Pina insisteix que el delicte de referèndum va ser despenalitzat. "En aquests 15 anys ningú ha demanat tornar a convertir-ho en delicte", afirma el lletrat.
 17:09 Jordi Pina recorda el 9-N, on no hi va haver cap incident. Pina va defensar la consellera Irene Rigau en aquell judici.
 16:49 Jordi Pina: "En aquests quatre mesos de judici hem vist que els acusats són gent de pau. La violència va néixer l'1-O en els centres on la policia no va saber estar a l'altura".
 16:49 Jordi Pina: "El 27-O es proclama la independència. Va passar alguna cosa? No, el 28 vam anar tots a treballar tranquil·lament. Això és compatible amb la rebel·lió?" 
 16:49 Jordi Pina: "L'1-O vam votar. L'endemà no va passar absolutament res. Els acusats van demanar una actuació cívica i pacífica, com sempre".
 
 16:49 Jordi Pina: "La Fiscalia construeix el concepte de la violència citant una sentència del Suprem per desordres públics, no per rebel·lió ni sedició". 
 16:49 Jordi Pina: "El fiscal, coneixedor de la seva fragilitat, va incloure els 1.000 ferits 'rebels' als 90 policies ferits".
 16:49 Jordi Pina: "La Fiscalia no ha pogut ni provar la lleu violència de cops de braç o patades".
 16:49 Jordi Pina, a la Fiscalia: "Ens hem avorrit dos dies veient vídeos. On són els ciutadans colpejant policies?" 
 16:49 Jordi Pina critica que la Fiscalia no hagi pogut portar ni un sol vídeo on es demostri la violència, més enllà de fets aïllats i puntuals.
 16:36 Jordi Pina admet que en algun moment ha perdut les formes durant els interrogatoris en veure que testimonis mentien deliberadament davant del tribunal.
 16:36 ​​​​​​Jordi Pina: "Protestar o fer una cassolada davant d'una caserna és la violència de què parla la Fiscalia?"
 16:36 Jordi Pina: "Ningú va percebre un cop d'estat". L'advocat assegura que la resistència passiva és "incompatible" amb el delicte de rebel·lió.
 16:36 Jordi Pina, sobre el discurs de Felip VI el 3-O: "No parla en cap moment de rebel·lió ni de situacions de violència".
 16:35 Jordi Pina: "La normalitat a Catalunya l'1-O va ser que no passés res".
 16:35 Jordi Pina: "La gent amb les mans alçades cridant 'votarem' és una acció hostil? Evidentment que no".
 16:35 Jordi Pina: "Qui s'alça ha de ser hostil, no es pot quedar esperant cridant 'som gent de pau'".
 16:19 Jordi Pina: "Segons la Fiscalia hi havia un delicte de desobediència, fins que algú va veure que era el mateix delicte que el 9-N i que calia escarmentar-los".
 16:19 ​​​​​Jordi Pina: "No es va produir un alçament a Catalunya. Eren protestes i manifestacions. I sí, es protestava contra decisions de jutges. Tothom pot protestar".
 16:19 Jordi Pina: "A Catalunya hi ha pau, que se sàpiga. Per molt que s'intenti dir que no per part de mitjans de comunicació o polítics".
 16:19 Jordi Pina: "Costa molt d'entendre un període insurreccional on es permeti que milers de manifestants contraris a la independència sortissin al carrer".
 16:19 Jordi Pina: "Quan es produeix l'alçament? El 2012, quan comencen els escrits d'acusació? El 9-N? El període insurreccional de la tardor de 2017 de què parlava Baena?"
 16:19 Jordi Pina nega que hi hagi hagut un "alçament públic", tal com sosté la Fiscalia, i ressalta que és "fonamental" saber quan hi ha hagut aquest suposat "alçament".
 16:19 Jordi Pina critica les conclusions del Fiscal: "La rebel·lió és el que és, no pot ser una 'rebel·lió diferent'".
 16:19 Comença la intervenció de Jordi Pina, advocat de Sànchez, Rull i Turull. Parlarà durant tres hores per presentar les seves conclusions.
 14:59 Torra i Torrent assistiran aquest dimecres al Suprem a la darrera sessió del judici de l'1-O. El president de la Generalitat té previst pronunciar una declaració des de la seu del Govern a Madrid.
 13:37 Manuel Marchena ordena un recés fins a les 16h, quan continuaran les conclusions de les defenses.
 13:35 Acaba la intervenció de Xavier Melero que agraeix l'atenció al tribunal i la feina al personal del Suprem.
 13:35 ​​Xavier Melero, sobre la malversació: "Forn té un acord del consell de ministres el 28-A validant totes les despeses del seu departament".
 13:35 Xavier Melero: "Cap cos policial va complir amb el mandat judicial".
 13:35 Xavier Melero: "Ningú no va tenir interès en coordinar-se amb els Mossos l'1-O".
 13:35 Xavier Melero recorda que en la reunió del 28-S els comandaments dels Mossos van mostrar el seu malestar a Puigdemont i Junqueras per declaracions de consellers sobre la seva actuació l'1-O.
 13:21 Xavier Melero ressalta que era "tècnicament inviable" complir la instrucció de la Fiscalia de precintar els col·legis electorals l'1-O.
 13:21 ​​Xavier Melero: "En totes les reunions transcendentals prèvies a l'1-O, el mitjà de comunicació és verbal i res no es documenta. És curiós".
 13:21 Xavier Melero: "Si l'actuació dels Mossos l'1-O estava malament, ningú no va dir res".
 13:10 Xavier Melero constata la contradicció entre Pérez de los Cobos i Ferran López.
 13:10 ​Xavier Melero admet que el 20-S hi va haver un delicte de desordres públics i afirma que algunes persones van fer resistència a l'autoritat.
 13:10 Xavier Melero recorda que Forn va deixar clar que la policia havia de complir les instruccions de jutges i fiscals. "No hi va haver cap ingerència política", ressalta l'advocat.
 13:10 Xavier Melero: "L'1-O, l'únic pla d'actuació amb cara i ulls el fan els Mossos".
 12:56 Xavier Melero ironitza sobre l'incident de Badalona amb Jordi Cuixart: "Penso que ens vam quedar curts en la prova".
 12:56 Xavier Melero nega cap "concert ni conxorxa" entre el Govern i els Mossos.
 12:55 Xavier Melero critica la Fiscalia: "Ens hi posem com ens hi posem, és evident que el delicte de rebel·lió implica armes".
 12:49 Melero acusa l'Estat de fer un "dispositiu aberrant" amb un "propòsit polític" i no per atendre les ordres judicials. La defensa de Forn accepta "amb gust" que l'exconseller va "desobeir" al TC tot i posar mitjans als Mossos extres per impedir el referèndum.
 12:49 ​​​​​Xavier Melero: "La Generalitat va incomplir la declaració d'independència i tothom es va adaptar al 155".
 12:49 Xavier Melero desmunta pas per pas la declaració d'independència: "Ni es va canviar la bandera, ni es va avisar el cos diplomàtic".
 12:49 Xavier Melero: "El Govern va incomplir sistemàticament les lleis de desconnexió".
 12:49 Xavier Melero: "El fiscal va dir que si no es declarava la independència el 27-O, no s'acusaria per rebel·lió al Suprem".
 12:49 Xavier Melero: "El mecanisme de resolució d'un conflicte constitucional va funcionar. El 155 es va acatar immediatament i va funcionar perfectament".
 12:49 Xavier Melero vol "objectivar" la violència, i recorda que a Catalunya només s'ha activat el pla de contingència per la boda de la infanta i per l'11-M, però no per l'1-O.
 12:48 Xavier Melero: "Pensava que el delicte de rebel·lió només era aplicable al militar alçat en armes i veig que la Fiscalia s'oposa a aquest plantejament".
 12:26 Xavier Melero: "Considero que tot el plantejament relatiu a la desobediència ha estat estrany en aquest judici".
 12:26 ​​Xavier Melero assegura que ell defensa la policia i acusa els comandaments d'haver dissenyat un mal dispositiu l'1-O. "A la policia se la defensa criticant la ineptitud dels seus comandaments", diu el lletrat.
 12:26 Xavier Melero: "La Generalitat no tenia capacitat per imposar per la força un canvi de marc normatiu".
 12:26 Xavier Melero lamenta que la Fiscalia ha banalitzat el concepte de la violència. "És una falta de respecte a tots aquells que l'han patida", diu l'advocat de Forn.
 12:26 Xavier Melero critica que fent referència al nazisme, el fiscal Zaragoza va cometre un error. "No estem parlant del nazisme", avisa.
 12:26 Xavier Melero aplaudeix els informes de les acusacions abans d'intentar rebutjar la rebel·lió i la sedició.
 12:24 Xavier Melero presenta les seves conclusions. Abans de començar, explica que tindrà uns 85-90 minuts perquè altres defenses li han deixat temps de les seves intervencions.
 12:24 
 11:59 Manuel Marchena ordena un recés de 30 minuts. A les 12h serà el torn de Xavier Melero
 11:59 Van den Eynde acaba la seva intervenció demanant al tribunal fer "la sentència que resolgui el conflicte".
 11:28 ​​​Van den Eynde: "Tolerarem que quan es jutja un ciutadà ja es parli de quants anys passarà a la presó? El tribunal això ho ha de reparar".
 11:28 Van den Eynde reclama "contrapesos" davant la vulneració de drets fonamentals a les defenses. L'advocat assegura que s'ha vulnerat el dret a la presumpció d'innocència.
 11:28 Van den Eynde ressalta que la llibertat d'expressió també protegeix les opinions que "fereixen" i insisteix que "protestar no és intimidar ni odiar".
 11:27 Van den Eynde: "No es persegueix els votants de l'1-O perquè exercien els seus drets fonamentals".
 11:16 Van den Eynde: "La desobediència és la discussió real d'aquest judici".
 11:15 ​Van den Eynde, sobre el registre de catalans a l'exterior: "No hi havia el mapa d'Espanya, només el de Catalunya. Això pot ser un delicte de malversació?"
 11:15 Van den Eynde, sobre la conferència a Brussel·les: "Junqueras i Romeva formaven part d'un govern i podien explicar el que volguessin".
 11:06 Van den Eynde critica que es criminalitzi que visitants estrangers observin el referèndum.
 11:06 ​​​Van den Eynde assegura que s'acusa de sedició i rebel·lió perquè la desobediència "no serveix" a les acusacions.
 11:06 Van den Eynde assegura que no es pot parlar de sedició ni en el 20-S ni en l'1-O.
 11:06 Van den Eynde: "No existeix en tot el dret internacional cap delicte equivalent a la sedició".
 11:05 Van den Eynde: "S'està confonent la desobediència amb la rebel·lió".
 11:05 Van den Eynde insisteix que els acusats rebutgen qualsevol tipus de violència i ressalta que l'acusació ha utilitzat articles o editorials de premsa on també es defensa el pacifisme.
 10:53 Van den Eynde: "Era impensable que l'1-O la policia carregués contra la gent".
 10:53 Van den Eynde insisteix que els acusats rebutgen qualsevol tipus de violència i ressalta que l'acusació ha utilitzat articles o editorials de premsa on també es defensa el pacifisme.
 10:48 Van den Eynde: "Era impensable que l'1-O la policia carregués contra la gent".
 10:41 
 10:29 ​​​​​​Van den Eynde: "L'operatiu dels Mossos era congruent amb el seu model de policia".
 10:29 Van den Eynde: "L'única violència són d'actuacions reactives a una situació concreta en un col·legi determinat i per part d'una persona determinada".
 10:29 Van den Eynde: "Els antecedents de l'1-O eren manifestacions multitudinàries pacífiques. Ningú podia dir què havia de passar".
 10:28 Van den Eynde: "Els antecedents de l'1-O eren manifestacions multitudinàries pacífiques. Ningú podia dir què havia de passar".
 10:28 Van den Eynde: "Pérez de los Cobos va incomplir l'ordre del TSJC".
 10:28 Van den Eynde: "Ningú no va avisar els advocats per estar presents en els escorcolls del 20-S".
 10:28 Van den Eynde: "El 20-S, les càmeres no mostren el nerviosisme dels agents".
 10:08 Van den Eynde: "El 20-S, 40.000 manifestants i zero ferits".
 10:08 ​​​​​Van den Eynde: "Hi ha una part de la prova que a l'acusació no li ha interessat. Parlen de tuits, però quanta gent va veure aquests tuits?"
 10:08 Van den Eynde: "El jutjat 13 ordena que s'ho emportin tot de la Generalitat i no han tingut la dignitat de portar-ho aquí".
 10:08 Van den Eynde: "Durant els escorcolls practicats per la policia es van emportar de tot, sense discriminació".
 10:08 Van den Eynde: "Hi ha un diari que té un arxiu informàtic amb tots els correus del Govern".
 10:08 Van den Eynde denuncia que hi ha hagut una "dependència" d'altres procediments en bona part de les proves aportades al judici.
 10:08 Van den Eynde: "No hem pogut interrogar molta gent perquè els han coacusat en altres instàncies".
 10:08 Van den Eynde: "Les proves que s'han portat al judici han estat adquirides en un procediment secret per a les defenses".
 09:49 Van den Eynde critica el vocabulari utilitzat per les acusacions: "Tenim dos cotxes trencats i parlen de l'apocalipsi. No els agrada la realitat, els agrada el biaix i l'exageració".
 09:49 ​​Van den Eynde: "S'està investigant el moviment polític independentista".
 09:49 Van den Eynde: "Algú ha vist proves de les estructures d'estat? No s'ha provat res d'això, però és la base de la tesi de l'acusació".
 09:49 Van den Eynde: "Aquesta causa no comença amb Vox. Comença l'any 2015 i l'origen és la monitorització d'un moviment polític".
 09:49 Van den Eynde: "L'Advocacia de l'Estat s'ha ficat en un jardí. Vol criminalitzar la mobilització ciutadana".
 09:48 Van den Eynde: "La Fiscalia no ha provat prou el delicte de rebel·lió".
 09:44 Van den Eynde destaca les diferències entre la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per un tema clau com és la violència. "Uns ens diuen que no hi ha rebel·lió i els altres que no hi ha sedició", diu el lletrat.
 09:44 Van den Eynde: "En aquest judici es veurà quina resposta penal es donarà a una proposta feta per un parlament".
 09:37 Comença la presentació de les conclusions d'Andreu Van den Eynde. "És un cas difícil, i en aquest cas el tribunal crearà dret", diu l'advocat de Junqueras i Romeva.
 08:51 Les defenses exigiran l'absolució en la setmana final del judici al Suprem. La fase de conclusions es completarà amb els al·legats d'innocència dels advocats i les últimes paraules dels acusats. Per Aida Morales i Oriol March, enviats especials a Madrid.
 08:49 Així argumentaran les defenses la inexistència d'un «cop d'estat» durant l'1-O. Els advocats, en l'última setmana del judici, destacaran les incongruències del relat de l'acusació i posaran l'èmfasi en la manca de fets provats que justifiquin la violència. Per Aida Morales, enviada especial a Madrid.
 08:48 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació del judici del procés. Avui, segons el cronograma de Manuel Marchena, serà la penúltima sessió del judici amb les conclusions de les defenses, que previsiblement continuaran demà al matí.
 18:59 ​​​​​​Marchena suspèn la sessió fins dimarts vinent a les 9.30, quan serà el torn de les defenses. Serà, segons el cronograma del Suprem, la penúltima sessió del judici.
 18:58 Marchena recorda a les defenses que les queixes s'haurien d'haver plantejat abans de començar la sessió i no ara, com estan fent diversos advocats.
 18:57 Jordi Pina ressalta que el ministeri fiscal ha utilitzat dos blocs per parlar de rebel·lió. Marchena li recorda que tindrà tres hores per parlar i li promet que "serà flexible" en el temps.
 18:57 Marina Roig demana més temps poder respondre a totes les acusacions. Marchena diu que "no seria correcte", tenint en compte que les acusacions s'han limitat al temps que s'havia establert a l'inici de la sessió.
 18:57 Vox assegura que "l'organització criminal" ha estat investigada i desmantellada. Ortega Smith demana que es faci justícia i demana càstig, sanció i mesures perquè "mai més ningú s'atreveixi a atacar l'ordre constitucional".
 18:57 Vox es congratula d'haver començat aquest procés i denuncia la manca de col·laboració dels acusats. Ortega Smith ressalta "la valentia" de jutges i fiscals morts, com Ramírez Suñer, el fiscal Maza o Romero de Tejada.
 18:57 Vox afirma que les entitats civils tenien la funció de coaccionar les forces i cossos de seguretat de l'Estat, "generar rebuig" a la legalitat espanyola i provocar una "insurrecció".
 18:36 Vox afirma que el Govern tenia la funció de controlar la força i el Parlament la tasca de crear el marc legal per substituir la legalitat espanyola.
 18:36 Vox afirma que l'independentisme pretenia "trencar la Constitució, l'Estatut i, en definitiva, la unitat d'Espanya". "L'EnfoCats és la prova dels fets", sosté l'advocat ultra.
 18:36 Vox assegura que "l'organització" tenia dos objectius: primer un govern de transició i després la constitució d'un nou estat independent. "Duien a terme accions perfectament planificades", afirma Ortega Smith.
 18:36 Vox assegura que hi ha delicte d'organització criminal perquè els acusats són més de dos i el procés ha estat estable al llarg de temps. "És una organització criminal perquè tenien un relat estable i indefinit", assegura Ortega Smith.
 18:26 Torn ara per Javier Ortega Smith, que intentarà justificar el delicte d'organització criminal.
 18:26 ​​​​​​​​Vox assegura que els "acusats colpistes" van "segregar" la societat catalana entre "catalans de primera i de segona".
 18:26 Vox diu que Sànchez i Cuixart també van cometre rebel·lió perquè tenien el suport del Govern. "Si només haguessin rebut el suport de la ciutadania, no haurien comès rebel·lió", assegura Pedro Fernández.
 18:25 Vox assegura que els líders independentistes tenien el deure de "salvar la Constitució" com a espanyols i càrrecs públics.
 18:25 Vox afirma que es va utilitzar la mobilització ciutadana per culminar el procés.
 18:25 Vox assegura que l'alçament va ser violent i tenia per objectiu "intimidar" els poders legalment constituïts.
 18:25 Vox assegura que els líders independentistes tenien el deure de "salvar la Constitució" com a espanyols i càrrecs públics.
 18:25 Pedro Fernández (Vox): "El 20 i 21 de setembre i l'1-O és quan es va cometre el delite de rebel·lió".
 18:25 Vox fa seves les paraules de la Fiscalia per justificar la violència del procés.
 18:25 Vox recorda que la convocatòria del referèndum va ser suspesa i declarada nul·la pel TC.
 18:25 Vox repassa els documents i lleis amb les quals vol sostenir el delicte de rebel·lió. Parla del llibre blanc per a la transició nacional i de diverses resolucions parlamentàries, entre d'altres.
 18:25 Vox assegura que els acusats van intentar culminar "el procés colpista més sofisticat i innovador" que s'ha viscut mai en un estat de dret. 
 17:53 Marchena suspèn la sessió durant 30 minuts. A partir de les 18h serà el torn de Vox, que presentarà les seves conclusions.
 17:52 L'advocacia de l'Estat clou la seva intervenció assegurant que queda acreditada la sedició, la malversació i la desobediència.
 17:52 L'advocacia de l'Estat sosté que el Govern no té capacitat de contractació, però sí que pot donar ordres per fer-ho.
 17:31 L'advocacia de l'Estat afirma que cadascun dels acusats va aportar la seva part per tirar endavant "l'aixecament públic i tumultuari". 
 17:31 L'advocacia de l'Estat diu que la prova practicada no permet provar la violència en el procés. "La violència no ha estat un dels elements estructurals del pla dut a terme pels acusats", argumenta Seoane.
 17:31 L'advocacia de l'Estat manté que la violència de la rebel·lió no té perquè ser física, també pot ser intimidació. "No es pot equiparar violència amb l'ús de la força", diu Seoane.
 17:15 L'advocacia de l'Estat assegura que l'1-O es van complir tots els elements del delicte de sedició.
 17:15 Rosa María Seoane: "L'1-O es van produir concentracions massives de persones als centres de votació. Estaven organitzades i preparades per impedir el compliment d'una resolució judicial".
 17:15 Rosa María Seoane: "L'1-O es van produir concentracions massives de persones als centres de votació. Estaven organitzades i preparades per impedir el compliment d'una resolució judicial".
 17:15 L'advocacia de l'Estat assegura que els líders independentistes "van intentar impedir la protecció de la llei".
 17:14 L'advocacia de l'Estat explica que la finalitat del delicte de sedició és impedir l'aplicació de la llei mitjançant un alçament públic i tumultuari.
 17:14 Rosa María Seoane: "Estem parlant d'un delicte pluriofensiu, un delicte múltiple de sedició".
 17:14 L'advocacia de l'Estat ha repassat els fets més rellevants del procés i ho relaciona ara amb els delictes de què acusa els líders independentistes.
 17:14 L'advocacia de l'Estat assegura que hi ha diversos contractes, com ara el de registre de catalans a l'exterior o el de rehabilitació d'un edifici annex al CTTI.
 17:01 L'advocacia de l'Estat afirma que es van utilitzar "contractes marc" per a contractació relacionades per l'1-O perquè eren "més opacs". També es van fer servir contractes menors.
 17:01 L'advocacia de l'Estat assegura que la Plataforma Escoles Obertes no hauria tingut èxit sense la connivència del Govern. "La possibilitat d'ocupar escoles requeria de la connivència de l'administració", diu Seoane.
 17:01 Rosa María Seoane: "No calia que Sànchez i Cuixart pugessin als vehicles de la Guàrdia Civil. Volien esperonar les masses".
 17:01 L'advocacia de l'Estat ressalta que els vídeos han demostrat que el 20-S a Economia es podia escoltar què deien Sànchez i Cuixart des de l'escenari. "No era necessari pujar als vehicles de la Guàrdia Civil", assegura Seoane.
 17:01 Rosa María Seoane: "Les instruccions de Sànchez el 20-S van ser executades pels voluntaris i els manifestants, però en cap moment va donar indicacions per prendre mesures de seguretat".
 17:01 L'advocacia de l'Estat ressalta la capacitat de convocatòria i el lideratge de Sànchez i Cuixart els dies previs a l'1-O, concretament el 19-S i el 20-S a Economia.
 17:00 L'advocacia de l'Estat repassa ara la mobilització ciutadana, un dels tres pilars del procés, juntament amb el Govern i el Parlament.
 17:00 L'advocacia de l'Estat recorda que Puigdemont i Junqueras van enviar una carta als alcaldes perquè cedissin els locals electorals habituals.
 16:45 L'advocacia de l'Estat explica que tots els membres del Govern van assumir les decisions en relació al referèndum.
 16:45 L'advocacia de l'Estat recorda el cessament del conseller Jordi Baiget i la remodelació del Govern del 14 de juliol. "Ja estava clar que el referèndum seria unilateral", explica Rosa María Seoane.
 16:45 L'advocacia de l'Estat explica que el 9 de juny es va presentar la data i la pregunta del referèndum, i el 4 de juliol es va presentar l'esborrany de llei de convocatòria de l'1-O.
 16:45 Rosa María Seoane: "L'octubre del 2016 el Govern comença un autèntic desplegament polític i administratiu per dur a terme el referèndum".
 16:45 L'advocacia de l'Estat explica que a l'agenda Moleskine van trobar anotacions de reunions on ja es parla d'estructures d'estat, calendaris, contractes, el paper del CTTI, el cens del referèndum...
 16:44 Rosa María Seoane: "A l'octubre del 2016 ja hi havia preocupació per com esquivar la responsabilitat en relació als contractes pels referèndum".
 16:44 L'advocacia de l'Estat relata una reunió de l'octubre de 2016 on es parla d'un informe jurídic, del cens i de la protecció de dades. També es feia referència al CTTI.
 16:30 L'advocacia de l'Estat repassa ara l'actuació del Govern en el procés d'independència: "En la moció de confiança, Carles Puigdemont va introduir el referèndum en el full de ruta, i va dir que se celebraria sí o sí".
 16:30 ​​​Rosa María Seoane: "La mesa del Parlament va ignorar els informes del Consell de Garanties Estatutàries, un fet que va ser recriminat pel TC".
 16:30 L'advocacia de l'Estat denuncia els fets del 6 i 7 de setembre: "Es va suprimir el tràmit de les esmenes a la totalitat i només van trigar dues hores a publicar la llei".
 16:30 L'advocacia de l'Estat recorda que la proposició de llei del referèndum va ser admesa a tràmit "malgrat les advertències del lletrat major del Parlament".
 16:30 L'advocacia de l'Estat qualifica d'"insòlits" els fets del 6 i 7 de setembre: "Es van utilitzar totes les excepcions del reglament del Parlament".
 16:30 Rosa María Seoane: "Artur Mas va dir que l'aprovació de les lleis de desconnexió el 6 i 7 de setembre va ser per temor que el TC les suspengués".
 16:19 L'advocacia de l'Estat diu que el 7 de setembre es va desencadenar tot un procediment que va acabar amb l'aprovació de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica.
 16:19 ​​​L'advocacia de l'Estat denuncia que el Parlament va desobeir les resolucions suspeses pel Constitucional.
 16:19 L'advocacia de l'Estat ressalta la importància de l'agenda Moleskine: "En aquest document es pot detectar l'evolució ordenada i organitzada del procés independentista".
 16:18 L'advocacia de l'Estat afirma que el full de ruta del març del 2015 deixa clar que la finalitat de l'independentisme era un referèndum d'autodeterminació.
 16:18 L'advocacia de l'Estat comença la presentació de les seves conclusions al judici del procés. "L'actuació dels acusats no es pot emparar en cap pretès exercici legítim de drets i deures", assegura Rosa Maria Seoane.
 15:46 Les defenses valoren l'informe de la fiscalia com un "míting polític" amb "poca solidesa jurídica". Lamenten que el ministeri públic no fa referències a drets fonamentals i que sustenti la rebel·lió "en la lectura de tuits".
 14:10 Acaba la presentació de les conclusions de la Fiscalia. Se suspèn la sessió fins a les 16h, quan intervindrà l'Advocacia de l'Estat. Després serà el torn de Vox.
 14:06 Fidel Cadena: "Sol·licitem al tribunal que dicti una pena d'acord amb delictes que, en opinió de la Fiscalia, han quedat provats".
 14:06 ​​Fidel Cadena: "Els acusats són els responsables de tota la violència".
 14:06 Fidel Cadena: "Els que mouen les masses i controlen els Mossos són els responsables de la violència de l'1-O".
 14:06 La Fiscalia acusa els líders independentistes d'haver influït en "la massa" perquè pensessin que estaven "exercint un dret".
 13:59 Fidel Cadena: "Els acusats sabien que s'estaven alçant violentament? Doncs és clar que sí".
 13:58 Fidel Cadena: "És evident que la violència del procés va ser la necessària per consumar el delicte".
 13:58 ​La Fiscalia afirma que es pot acusar de rebel·lió els líders independentistes malgrat que no va tenir èxit.
 13:58 La Fiscalia afirma que l'objectiu de la rebel·lió era derogar la Constitució i separar Catalunya d'Espanya.
 13:47 La Fiscalia assegura que el poder polític va posar els Mossos "al costat de la rebel·lió".
 13:47 ​​​La Fiscalia recorda que Felip VI va haver de fer una crida a la Generalitat perquè respectés l'ordre Constitucional.
 13:47 Fidel Cadena: "No quedava defensa d'Espanya a Catalunya la tardor del 2017".
 13:47 La Fiscalia diu que els votants de l'1-O no es comportaven de manera pacífica i que el fet que la gent impedís l'entrada dels agents als col·legis "s'inclou en l'àmbit de la força".
 13:47 Fidel Cadena: "Si els actes s'oposen a l'actuació de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, no són pacífics".
 13:47 Fidel Cadena assegura que el propi Suprem estableix que els fets viscuts a Catalunya són violència
 13:33 La Fiscalia assegura que a Catalunya hi va haver un alçament públic contra els fonaments de l'Estat.
 13:33 ​​​​La Fiscalia separa el delicte contra l'ordre públic (la sedició) del delicte contra "la pròpia democràcia i la Constitució" per justificar que s'acusi els líders independentistes de rebel·lió
 13:33 La Fiscalia nega que es pugui acusar de sedició dels líders independentistes perquè el delicte comès és contra l'Estat.
 13:33 La Fiscalia assegura que l'independentisme ja tenia "el poder" i només calia dur a terme "la desconnexió".
 13:32 La Fiscalia assegura que el procés és "pluriconvergent": "Hi ha intervingut molta gent i de manera convergent: d'una banda hi ha la mesa del Parlament, també el Govern i per últim els moviments independentistes".
 13:32 Fidel Cadena assegura que el delicte de rebel·lió "no exigeix en absolut" la presència d'armes.
 13:15 Fidel Cadena parla sobre el concepte de violència que exigeix el delicte de rebel·lió. "La violència física no és requisit indispensable", explica 
 13:15 ​​Fidel Cadena: "Són autors del delicte de rebel·lió aquells que s'alcen públicament violenta per derogar o modificar la Constitució. No es pot dir més clar".
 13:14 Torn ara per Fidel Cadena, que parlarà del delicte de rebel·lió i la seva configuració jurídica.
 13:14 Consuelo Madrigal: "El desviament il·legítim de fons públic multiplica quantitativament i qualitativa el delicte de rebel·lió".
 13:02 La Fiscalia acusa tots els membres del Govern de totes les despeses relacionades amb l'1-O.
 13:02 Consuelo Madrigal: "Tots els membres del Govern són responsables últims i màxims del desviament de fons públics".
 13:02 La Fiscalia assegura que el delicte de malversació el van cometre conjuntament tots els membres del Govern: "Cada coautor conjunt aporta la seva contribució per a cometre el delicte".
 12:58 La Fiscalia xifra en tres milions d'euros els diners desviats per al referèndum, i afegeix també les despeses relacionades amb els servies prestats per l'administració en relació a l'1-O.
 12:58 ​​​La Fiscalia xifra en tres milions d'euros els diners desviats per al referèndum, i afegeix també les despeses relacionades amb els servies prestats per l'administració en relació a l'1-O.
 12:58 La Fiscalia ressalta que la cessió dels locals del referèndum sí que va costar diners a l'administració.
 12:58 Consuelo Madrigal assegura que els acusats van instar la població a ocupar els centres abans de l'1-O per evitar que es poguessin tancar.
 12:57 La Fiscalia explica que Puigdemont i Junqueras van enviar una carta als alcaldes perquè posessin a disposició els locals del referèndum.
 12:57 La Fiscalia assegura que la contractació de la cartelleria i material del referèndum va ser "irregular" i "clandestina".
 12:57 La Fiscalia argumenta la malversació amb les declaracions "amnèsiques" dels responsables d'empreses que actualment mantenen contractes amb la Generalitat.
 12:37 La Fiscalia  admet que els visitants internacionals l'1-O no es poden considerar "observadors internacionals", però nega que fessin una feina "científica".
 12:36 La Fiscalia repassa pagaments de la Generalitat per convidar eurodiputats i líders europeus l'1-O.
 12:36 Consuelo Madrigal: "Les factures negatives no exigeixen l'obligació de pagament. Així funcionen les organitzacions criminals i més quan manen en una comunitat".
 12:35 Torn ara per Consuelo Madrigal, que mirarà de justificar la malversació.La Fiscalia assegura que la CCMA va emetre publicitat del referèndum i ho va facturar, però aquestes factures no van ser emeses.
 11:39 Marchena ordena un recés de 30 minuts abans de continuar amb la presentació de les conclusions per part de la Fiscalia. Està previst que a la tarda presentin els seus informes definitius l'Advocacia de l'Estat i Vox. La setmana que ve serà el torn de les defenses.
 11:39 ​Jaime Moreno: "Hi va haver violència, va ser la necessària. Els acusats sabien que hi hauria enfrontaments i no ho van impedir, i van instar la gent a mobilitzar-se".
 11:39 La Fiscalia repassa declaracions dels líders independentistes per provar que es va "incitar" la gent a defensar l'1-O i justificar així, també, la rebel·lió.
 11:25 Jaime Moreno: "Com es pot dir que el 20-S va ser un acte pacífic?"
 11:25 ​​La Fiscalia assegura que els líders independentistes van "incitar i exaltar" la ciutadania per oposar-se a les forces i cossos de seguretat de l'Estat.
 11:25 La Fiscalia assegura que tots els acusats eren conscients que "segur" que hi hauria enfrontaments. "Els acusats van preferir l'enfrontament abans que desconvocar el referèndum", diu Moreno.
 11:16 La Fiscalia afirma que l'1-O no hi va haver cap crida per part dels acusats a "complir la llei" i denuncia que Sànchez i Cuixart van veure com la comissió judicial no va poder sortir d'Economia el 20-S.
 11:16 ​​​La Fiscalia recorda una "frase lapidària" de Trapero i assegura que "la desgràcia" de què parlava el major dels Mossos és que l'enfrontament de l'1-O acabés de manera "fatal".
 11:16 La Fiscalia acusa Junqueras i Forn de no desconvocar el referèndum malgrat tenir constància d'un "escenari de possible violència".
 11:16 Jaime Moreno: "La violència de l'1-O va ser la necessària, ni més ni menys".
 11:01 Jaime Moreno: "La violència que hi va haver a Catalunya no va ser gens menyspreable".
 11:01 La Fiscalia repassa el vocabulari dels líders independentistes i assegura que eren "expressions d'exaltació". Moreno nega el "civisme" i el "pacifisme" dels acusats.
 11:01 La Fiscalia diu que a partir del 20-S, Catalunya es va convertir en un "polvorí" i el clima era "insurreccional": "Davant d'això, els acusats no van fer cap crida a aturar els actes, només eslògans de 'civisme' i 'pacifisme'".
 10:56 La Fiscalia justifica la violència pels actes d'"assetjament" a les forces i cossos de seguretat de l'Estat, així com les increpacions a agents, "escraches" en hotels i casernes...
 10:56 ​​Jaime Moreno: "El 20-S no era una protesta, era un acte d'intimidació i obstaculització per impedir la investigació de la justícia".
 10:56 La Fiscalia situa tres moments de "violència": la celebració de l'1-O, evitar la investigació d'un jutge a partir del 19-S i 20-S, i assetjar els agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil a Catalunya.
 10:56 La Fiscalia diu que els acusats eren responsables del Govern d'una comunitat autònoma "amb un nivell enorme d'autogovern i recursos propis".
 10:55 La Fiscalia acusa el Govern de provocar els enfrontaments animant la població a anar els col·legis l'1-O.
 10:50 La Fiscalia assegura que hi va haver "violència física" i s'empara en el testimoni de d'agents de la policia i la Guàrdia Civil.
 10:50 ​​​La Fiscalia acusa el Govern de provocar els enfrontaments animant la població a anar els col·legis l'1-O.
 10:50 La Fiscalia assegura que hi va haver "violència física" i s'empara en el testimoni de d'agents de la policia i la Guàrdia Civil.
 10:50 Jaime Moreno: "No es pot negar que hi va haver violència. Agents van sortir a pedrades, hi ha cotxes destrossats...".
 10:50 La Fiscalia diu que l'1-O hi va haver "intimidació" per part dels votants cap a la policia que havia d'impedir el referèndum. "Va ser una mostra que no es permetria el compliment de l'ordre judicial", afirma Moreno.
 10:44 La Fiscalia assegura que la democràcia no és possible sense el respecte a la llei.
 10:44 ​Jaime Moreno: "Votar no és delicte? Això no és cert. No existeix un dret indiscriminat a votar. El dret de vot té uns límits".
 10:44 Torn ara pel fiscal Jaime Moreno, que mirarà de justificar l'existència de la violència la tardor del 2017 a Catalunya.
 10:43 Javier Zaragoza, als acusats: "No els demano que renunciïn als seus interessos, però els exigeixo que respectin les lleis, la convivència i els drets de tothom".
 10:43 Javier Zaragoza: "Sànchez i Cuixart van ser amos i senyors de l'ordre públic a Barcelona. Hi havia un estat d'excepció de facto a Catalunya".
 10:33 La Fiscalia assegura que a Catalunya hi havia "un estat d'excepció de facto" perquè es convocaven manifestacions per impedir l'actuació de la policia i la justícia.
 10:33 ​​​​​Javier Zaragoza: "Forn sempre va tenir el control dels Mossos".
 10:32 La Fiscalia diu que l'operatiu dels Mossos va ser un "frau" perquè va prioritzar preservar la convivència ciutadana en comptes d'impedir l'1-O.
 10:32 Javier Zaragoza: "Tot el dispositiu dels Mossos l'1-O va ser un muntatge".
 10:32 La Fiscalia afirma que existia "un pla" entre Govern i Mossos per "simular" que es complia l'ordre del TSJC d'impedir el referèndum.
 10:32 La Fiscalia assegura que Forn va estar sempre informat sobre els operatius de l'1-O perquè Trapero l'informava de tot.
 10:32 JxCat preveu una "exhibició de força mal entesa" en els informes de les acusacions. Eduard Pujol creu que el judici "fake" ha estat "molt pitjor" de que s'intuïa.
 10:21 ​La Fiscalia situa Salvadó i Jové com a responsables del referèndum i de la posterior declaració d'independència.
 10:21 Javier Zaragoza: "Oriol Junqueras va ser el motor principal de la rebel·lió".
 10:15 La Fiscalia assegura que la mobilització popular és una de les "armes imprescindibles" per empènyer aquest procés.
 10:14 La Fiscalia situa com a proves clau el llibre blanc per a la transició nacional, el full de ruta signat per CDC, ERC, ANC, Òmnium i l'AMI, el full de ruta de l'ANC, l'EnfoCATs, la Moleskine i l'acord per a la independència de JxSí.
 10:08 La Fiscalia assegura que hi ha proves que confirmen "el concert criminal per delinquir" entre Parlament, Govern i associacions civils.
 10:08 ​​La Fiscalia assegura que el delicte de rebel·lió no necessita ni "violència armada" ni "violència greu".
 10:08 El fiscal Javier Zaragoza afirma que el "caràcter violent" de "l'alçament" no vol dir que sigui necessària la "violència armada" ni la declaració de l'"estat de setge".
 10:08 La Fiscalia: "Van fer un cop d'Estat, van voler substituir una ordre judicial per una altra amb mètodes il·legal".
 09:59 El fiscal Javier Zaragoza: "Va haver-hi violència física, intimidatòria i força".
 09:58 La Fiscalia deixa clar que els líders independentistes "no són presos polítics": "No es persegueixen les seves idees, sinó haver comès delictes trencant l'ordre constitucional i enfrontant ciutadans contra funcionaris d'ordre públic".
 09:58 El fiscal Javier Zaragoza deixa clar que "no existeix democràcia sense respecte a la llei".
 09:58 La Fiscalia diu que no és admissible defensar la independència "vulnerant els drets fonamentals o els principis constitucionals".
 09:58 La Fiscalia afirma que no hi ha "dret moral a la secessió", sinó que hi ha "l'obligació cívica i legal" de defensar la Constitució.
 09:58 La Fiscalia assegura que no existeix el dret a l'autodeterminació per a Catalunya i afirma que en el procés s'ha utilitzat la violència quan ha estat necessari.
 09:57 La Fiscalia arrenca la seva intervenció assegurant que aquest no és un judici polític ni s'està jutjant la dissidència política, sinó que es jutja els líders independentistes per haver "atacat greument" l'ordre constitucional.
 09:16 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb les conclusions del judici de l'1-O. Arriba l'últim moment de glòria -i un dels més esperats- de les acusacions al judici de l'1-O que se celebra des del 12 de febrer al Tribunal Suprem. Després de gairebé quatre mesos d'interrogatoris, proves i protestes, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular de Vox presenten els seus informes finals, amb les peticions de penes intactes i el relat de violència pràcticament sense retocar. Ho explica Aida Morales des del Tribunal Suprem. 
 17:15 L'alcalde ha insistit que l'actitud dels veïns era "pacífica i passiva": "Hi havia més antidisturbis que veïns. Teníem la sensació de ser atacats", ha ressaltat, i ha afegit que va trucar a Emergències per demanar ajudes. "Vaig dir a la gent que s'apartés per evitar que més gent patís agressions", ha afirmat.  L'alcalde ha explicat que la Guàrdia Civil va emmanillar un noi que no havia fet res: "El van humiliar", ha explicat, i a preguntes de Jordi Pina ha assegurat que després el van deixar anar.
 16:58 Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa (Bages), ha explicat que els agents van veure que la urna ja no hi eren i tot i així van continuar la intervenció. "L'urna ja l'havien tret i ho sabien, però tot i així l'actuació no va parar", ha assegurat.
 16:51 La testimoni assegura que no va veure cap actitud agressiva cap als policies.  Al migdia, ha dit que li van dir que va aparèixer una parella dels Mossos que va aixecar acta de la situació. A preguntes de la Fiscalia ha dit que va votar en aquell col·legi i que no va veure la Guàrdia Civil entrar al col·legi ni cap agent ferit. També ha negat que rebés cap piulada d'Òmnium o l'ANC cridant a defensar els col·legis.
 16:47 Jordina Freixanet, votant de l'1-O a Alcarràs. Explica que es va passar tot el cap de setmana al centre de votació. El dia de la votació, ha dit, "l'ambient era festiu en tot moment". "Hi havia molta il·lusió per votar", ha explicat. La testimoni ha explicat que quan es va obrir el centre de votació va aparèixer la Guàrdia Civil. "La gent es va agrupar davant del centre i els agents van començar a carregar. Vaig sentir molts crits", ha assegurat. Freixanet ha explicat que en un moment va arribar Antena 3 i els agents van deixar d'agredir els votants.
 16:38 El testimoni Jordi Torrent, votant de l'1-O a Sant Cebrià de Vallalta, diu que els policies van "rebentar" les portes del centre de votació amb una maça.
 16:38 Carbó ha explicat que la policia es va dirigir cap a una dona embarassada i van llançar a terra l'home que es va posar davant seu. "Un agent em va estirar de la bossa, duien unes masses i donaven cops i trencaven coses", ha explicat, visiblement afectada. La testimoni ha dit que no tots els agents van actuar igual: "N'hi havia uns que colpejaven de manera desproporcionada i gratuïta i d'altres que miraven". 
 16:25 Una altra testimoni, Jordina Carbó, ha explicat com va viure l'1-O a l'Institut Pau Claris de Barcelona. Ha afirmat que a primera hora l'ambient era tranquil i pot després d'obrir el col·legi es van començar a sentir crits. "Vaig veure per la finestra que venien desenes de policies", ha apuntat, i ha assegurat que avançaven "en formació" i apartaven violentament la gent". "Van entrar i no ens van dir res. Estava molt espantada, hi havia gent gran, una senyora invident, un home que patia del cor...", ha relatat. 
 16:19 En la mateixa línia s'ha pronunciat el diputat d'ERC al Congrés Jordi Salvador. Ha explicat que va anar a votar amb la seva filla però que un cop a l'Institut Tarragona li va demanar a l'avi de la nena que se l'emportés. "La cosa feia mala pinta", ha assegurat. Salvador ha dit que hi havia insults perquè la gent estava molt enfadada, però ha insistit que "en cap moment" va haver-hi "cap acte de violència". "Els agents donaven cops de porra a la gent i els arrossegaven dels cabells, i ja tenien les urnes. Va ser desproporcionat", ha dit. 
 16:18 Ha explicat que quan la policia havia requisat el material electoral, els antidisturbis no van marxar. "Vaig escoltar dos trets i la policia va començar a pegar-nos. A mi em van pegar per darrere", ha afirmat. "La violència va ser extrema i gratuïta. Els votants en cap moments va agredir la policia. Estàvem amb les mans alçades en actitud pacífica", ha reblat. "Cap jutge em va dir que havia perdut el meu dret a vot", ha dit Castel a preguntes de la Fiscalia. 
 16:18 Laura Castel, senadora d'ERC i votant de l'1-O que va ser a l'Institut Tarragona. Ha explicat que la policia els va apartar amb violència i van fer un cordó durant prop d'una hora. "Vam veure episodis de violència extrema dins del centre", ha dit, tot i que ha especificat que les imatges les va rebre per WhatsApp perquè estava encerclada pel cordó policial.
 14:05 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h. Set testimonis del matí passen a la tarda.
 14:05 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O: "Sabia que el referèndum havia estat declarat il·legal".
 14:05 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O, assegura que la Guàrdia Civil es va endur les urnes i les paperetes i que van regirar tot el col·legi. "Les portes estaven obertes, però els agents les van trencar", afirma. 
 14:05 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O: "La Guàrdia Civil va fer una barrera i va començar a colpejar la gent. Van entrar al centre i s'ho van endur tot".
 13:44 Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis l'1-O: "Hi havia molta expectació i una veïna va cridar que ja venia Puigdemont. No era ell, era la Guàrdia Civil".
 13:44 ​​​​Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "Un home va llançar una cadira, però és un home que no coneixia ningú del poble. Això era molt estrany".
 13:44 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "En cap moment volíem evitar que s'enduguessin l'urna, només volíem mostrar el nostre desacord".
 13:43 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "El poble seguia els agents de la Guàrdia cridant "hem votat" mentre marxaven".
 13:43 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius: "Vaig veure un agent de paisà donar un cop de puny a una persona que no li havia fet res".
 13:43 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius, explica que l'alcalde del municipi es va acostar amb les mans enlaire a la Guàrdia Civil: "El van empènyer i va començar la càrrega", explica.
 13:31 Ferran Soler, votant de l'1-O a Dosrius, assegura que la Guàrdia Civil no els va fer cap advertència abans de començar a colpejar-los "indiscriminadament".
 13:29 Emili Gaya, que va votar a Sant Esteve de Sesrovires, assegura que l'1-O va ser un dia de "moltes llàgrimes", sobretot per l'actuació policial que va causar "desconcert" entre la ciutadania. També ha insistit, a preguntes de les acusacions, que "ningú" els va convocar als col·legis, com tampoc ho va fer cap membre del Govern.
 12:49 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "La gent no va intentar trencar el passadís per agredir els policies. No vaig veure amenaces i es cridava 'som gent de pau' i 'volem votar'".
 12:49 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "Vaig rebre un cop de porra però per sort em vaig protegir amb el braç, si no m'hauria tocat el cap".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "Ens van començar a pegar en direcció a l'entrada de l'escola per crear un passadís. Pegaven indiscriminadament a tothom que es trobava en la seva trajectòria".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "La Guàrdia Civil va arribar i ens va començar a pegar".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "No he rebut mai cap ordre ni he parlat mai amb les persones acusades en aquest judici".
 12:48 Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires: "Quan va arribar la Guàrdia Civil es va crear una certa situació de tensió. La gent ja havia vist què havia passat i hi havia inquietud sobre què passaria".
 12:48 Declara ara Jordi Rubinart, votant de l'1-O a Sant Esteve Sesrovires. Assegura que l'ambient era serè i hi havia molta gent a primera hora. "Feia molt temps que esperava poder decidir el futur del meu país en referèndum", afirma.
 12:06 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 12.30h. 
 11:51 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Per què van venir els 'piolins'? Van venir a per nosaltres".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "M'han dit que hi va haver llançament de pedres. Suposo que va ser en una rotonda. No em consta que el vehicles policials acabessin malmesos".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan va sortir la Guàrdia Civil va haver ciutadans que van sortir darrere seu".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La majoria de ciutadans estaven amb les mans alçades i alguns ploraven. Suposo que amb el mur de contenció de la Guàrdia Civil era més fàcil pegar-los".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan va arribar la Guàrdia Civil hi havia unes 200 persones com a mínim. Els agents no van informar que tenien una ordre judicial".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Sabia que hi havia certes advertències per part de la justícia en relació al referèndum".
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La gent es va asseure a terra i la Guàrdia Civil els continuava apallissant" .
 11:50 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig escoltar amenaces contra la Guàrdia Civil".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Moltes criatures van quedar desemparades i un bar de davant del Pavelló les va acollir i protegir".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Un grup de la Guàrdia Civil va fer servir violència explícita. Sortia gent amb sang".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig veure ni una agressió per part dels votants contra la Guàrdia Civil. Ni tan sols actitud agressiva".
 11:32 Albert Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Hi havia centenars de persones fent cua per votar. Des de dins del pavelló vam veure que arribaven molts agents de la Guàrdia Civil".
 11:16 Declara ara Albert Salvadó, que està imputat en una altra causa pels fets de l'1-O. Va votar a Sant Carles de la Ràpita.
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Els Mossos van parlar amb la gent i després es van apartar. Estaven allà però no sé si van intentar tancar les portes del centre".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "En cap moment vam intentar perjudicar la tasca de la Guàrdia Civil. Ells no anàvem cap a la porta, anaven cap a nosaltres".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Vaig anar al col·legi abans de l'hora d'obertura dels centres de votació perquè era el dia més important de la meva vida. Votaríem sobre el dret a l'autodeterminació".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No recordo que la policia i la Guàrdia Civil hi fossin el 9-N".
 11:16 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Sabia que el referèndum va ser suspès, però també sé que votar no és delicte".
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig veure ningú que llancés res contra els guàrdies civils".
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan la Guàrdia Civil ens va començar a pegar, un grup ens amb asseure, però vam veure que no serviria de res".
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No ens esperàvem que la policia acutés com ho va fer. En cap moment ens van parlar, van entrar a sac".
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "A mi em van donar cops a la cama fins a caure al terra. Vaig anar a l'ambulància quan la Guàrdia Civil reculava, però em van dir que anés al CAP".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig veure ningú abraonar-se contra la policia. Tothom era pacífic. Si algú tenia intenció de fer alguna cosa l'aturàvem i li dèiem que érem gent pacífica".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Vaig veure molta gent plorant, amb por, desesperada. Se sentia la gent de darrere dient als familiars que sortissin d'allà".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La Guàrdia Civil ens va començar a pegar, ens apallissaven, ens colpejaven al cap. Es van posar en formació i tal com ens empenyien, ens pegaven a l'estómac".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan va arribar la gent vam alçar les mans i cridàvem 'som gent de pau'. La Guàrdia Civil va entrar 'a saco', de males maneres".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La policia va arribar cap a les 9.15h. Va ser un cop molt fort, no ens ho esperàvem".
 10:50 Declara ara Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan vam arribar l'ambient era molt tranquil, hi havia emoció".
 10:47 Juli Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig votar a l'Escola Industrial perquè hi havia cens universal. No sé si les meves dades estaven en algun registre".
 10:47 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "Quan vaig anar a votar hi havia una parella de Mossos. Van intentar tancar el col·legi però em van dir que no podien fer res més".
 10:47 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "Quan vaig anar a votar hi havia una parella de Mossos. Van intentar tancar el col·legi però em van dir que no podien fer res més".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "L'octubre de 2017 era tinent d'alcalde de Sabadell, però la policia no va tenir cap tracte diferent amb mi".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "La gent estava indignada, però no vaig veure ni insults ni llançament d'objectes contra la policia".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia es va endur menjar per a celíacs i joguines".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia em va donar un cop de puny a la cara, em van retirar i després em van clavar dues puntades de peu. Això va passar amb més gent".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell, denuncia que la polica va arribar a primera hora i sense dir res va començar a retirar gent de la zona. "A un senyor el van treure donant-li cops de puny a l'esquena", afirma.
 10:31 Declara ara Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell, a l'escola Nostra Llar: "Allà no vaig poder votar per l'actuació policial i vaig anar a votar a l'Escola Industrial amb Cuixart i Serracant".
 10:31 ​Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "Estàvem manifestant-nos, asseguts al terra i amb les mans alçades. Ens estàvem manifestant i vam impedir l'accés de la policia".
 10:31 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia no es va endur material electoral. El col·legi va continuar obert quan van marxar els agents. La presència dels Mossos auxiliava la gent ferida".
 10:28 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "No vaig veure gent agredint els policies, vaig veure gent plorant, fins i tot jo vaig plorar".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia no es va endur material electoral. El col·legi va continuar obert quan van marxar els agents. La presència dels Mossos auxiliava la gent ferida".
 10:26 ​​​Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig estar tota la nit al col·legi. Vam organitzar activitats amb altres pares per tal de manifestar el nostre dret a vot. No sabíem que la policia vindria".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "A l'escola Nostra Llar, els Mossos auxiliaven els ferits".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia va entrar al Nostra Llar i es van endur material escolar: disfresses, joguines... S'ho van endur en bosses d'escombraries".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "No sabíem que arribaria la policia. Ningú els va amenaçar ni agredir".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig veure un policia aixecar la porra a una àvia. La gent estava asseguda amb les mans aixecades cridant 'votarem'".
 10:20 Declara ara Pilar Calderon, votant de l'1-O a Sabadell: "Abans de les nou del matí vam veure com la policia arrossegava i pegava la gent".
 10:18 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig anar al col·legi Nostra Llar perquè ja sabia que hi havia cens universal. Vaig anar a aquell centre perquè pensava que seria més àgil".
 10:17 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "La gent protestava pel que estava passant. No sé si la portada estava tancada, però els policies la van trencar".
 10:17 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig passar pel costat dels Mossos i no ens van dir res".
 10:17 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig sentir algun insult, però no amenaces. Volíem votar i estàvem enfadats".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig rebre algun cop i alguna puntada per part de la policia merament provocadora".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia no va poder tancar el col·legi Nostra Llar. Vam seguir votant quan van marxar".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "En cap moment els votants van agredir la policia".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell, assegura que l'actuació policial va durar uns 45 minuts. "Van arribar a la porta i la van trencar, després van sortir del col·legi amb bosses d'escombraries i van marxar".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig veure cops, policies agafant la gent pels cabells, com les llançaven al terra... Hi havia gestos violents. No m'ho esperava".
 10:06 Declara Santi Valls, que va votar al col·legi Nostra Llar de Sabadell. Explica que va arribar la policia i els va separar en dos grups: "Va ser tot molt ràpid, ens van separar per la força", assegura.
 10:05 Bon dia, reprenem el minut a minut amb tota la informació del judici de l'1-O. Avui els protagonistes seran els votants del referèndum, que testificaran al Suprem. 
 18:00 L'exdiputat de JxSí Lluís Llach ha estat un dels testimonis més destacats de la tarda. Ha comparegut amb el llibre de Raül Romeva des de la presó, i ha explicat que el 20-S va ser davant del Departament d'Economia i va parlar en diverses ocasions amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. De fet, s'ha fet responsable que els dos dirigents independentistes pugessin damunt dels cotxes de la Guàrdia Civil per desconvocar la manifestació . 
 18:54 Manuel Marchena suspèn la sessió fins dilluns a les 10h. 
 18:41 "Abans de marxar, cap a les 17h, Junqueras va fer un petit parlament cridant a la calma i la serenitat, i va concloure dient que ens acompanyaríem els uns als altres per fer triomfar la veritat, la llibertat i la democràcia", ha explicat a preguntes d'Andreu van den Eynde. Dins del Departament, Juncà ha explicat que Junqueras i Lluís Salvadó es van saludar i ha negat que hi hagués cap moment de "tensió" amb la Guàrdia Civil. "Jo era a primera fila, vaig poder enregistrar un petit vídeo del moment. Hi havia sis o set guàrdies civils i va passar amb tota tranquil·litat", ha apuntat. Van den Eynde ha sol·licitat la incorporació d'aquest vídeo a la prova. "És un fet controvertit", ha dit l'advocat. Manuel Marchena ha dit que aquest vídeo, "en principi", no és "determinant".
 18:41 Un dels testimonis més destacats ha estat Lluís Juncà, l'excap de l'oficina d'Oriol Junqueras el 20 de setembre. Ha explicat que va poder entrar sense problemes a la conselleria i en va marxar a les 11h per anar al Palau de la Generalitat. "A aquella hora la gent ja arribava a la Gran Via i nosaltres estàvem esperant a veure què passava", ha dit. Més tard va poder tornar al Departament acompanyant Oriol Junqueras i hi van poder entrar gràcies al passadís de l'ANC.
 18:40 L'exdiputada de JxSí Teresa Vallverdú ha explicat que va apropar-se fins a la porta del Department i hi havia "bastanta gent" amb una actitud "tranquil·la". "La gent estava enfadada, però l'actitud era en alguns tranquil·la i en alguns moments festiva", ha apuntat. La testimoni ha negat que hi hagués cap actitud violenta ni intents d'assalt a la conselleria. "Els agents de la Guàrdia Civil anaven vestit de manera normal, sense protecció", ha assegurat, i ha reiterat que es podia moure.
 18:40 Un altre senador republicà, Quim Ayats, també present el 20-S, ha anat en la mateixa línia que la resta de testimonis i ha assegurat que l'ambient a Economia era "lúdic" i tranquil. Ha ressaltat que l'acció que s'estava duent a terme era "un acte de protesta": "Mai vam pretendre obstaculitzar la tasca de la Guàrdia Civil", ha ressaltat. Ha admès, a preguntes de la Fiscalia, que va veure gent enfilada als vehicles de la Guàrdia Civil però ha ressaltat que principalment eren "fotoperiodistes".
 18:40 El senador d'ERC Bernat Picornell, també present el 20-S a Economia, ha refermat el relat d'Orobitg i ha assegurat que la concentració era "reivindicativa però festiva". També ha explicat que Oriol Junqueras va anar al Departament amb diversos col·laboradors. "Es va dirigir a la gent a la porta i va parlar de democràcia i llibertat", ha explicat, i ha ressaltat que els agents de la Guàrdia Civil tenien una actitud de "tranquil·litat". 
 17:17 Orobitg ha explicat que Oriol Junqueras va parlar  amb la persona de màxim rang de la comitiva judicial i que a la sortida d'Economia va fer un discurs cridant a la calma. També ha relatat que Jordi Sànchez tenia la intenció de dissoldre la concentració i va preguntar a diversos diputats presents si es sumarien a donar aquest missatge a la gent. "Van pujar a l'escenari per demanar que la gent marxés", ha dit, i ha afegit: "Em penedeixo d'haver-los dit que no els havien sentit, aleshores algú els va suggerir pujar als cotxes de la Guàrdia Civil", ha  afirmat. 
 17:17 El diputat d'ERC Jordi Orobitg, que va ser present a la seu d'Economia el 20-S, ha assegurat que la concentració era "festiva" i que no va veure cap acte de violència o hostilitat, ni tampoc que la gent intentés accedir al Departament. "L'acte de més hostilitat va ser un jove llançant una ampolla de plàstic buida, i la gent li va retreure l'acció", ha dit. També ha assegurat que hi havia un passadís i que la gent podia entrar i sortir tot el dia. "Diverses persones sortien per anar a buscar menjar", ha apuntat. 
 17:00 Pel que fa al dia del referèndum, ha dit que hi va participar des de la nit abans a l'escola La Dovella del Clot. "Entre les 10 i les 12h del matí van venir tres binomis dels Mossos, vam formar un mur humà en silenci i de manera pacífica", ha dit, i ha explicat que ell va mediar amb els Mossos i els va dir que no podrien retirar les urnes. "Era conscient que el referèndum estava prohibit i la vaig desobeir de manera conscient", ha ressaltat, i ha reblat: "Si l'autodeterminació és delicte, em declaro culpable i reincident".
 16:59 L'exdiputat de la CUP David Fernàndez ha comparegut aquest dijous al Tribunal Suprem per declarar com a testimoni. A preguntes de Benet Salellas, ha explicat que va ser diputat al Parlament per la CUP. L'any 2017 ha dit que ja no era al Parlament i exercia com a militant cupaire i va participar "tant com va poder" en la participació del referèndum de l'1-O. 
 12:59 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h. 
 12:59 A preguntes de la Fiscalia, ha explicat que hi havia tallers de formació en la resistència no violenta i pacífica. "Es van fer diversos cursos a aquells col·lectius que volien tallers de formació sobre la no-violència. No hi havia cap acord amb els CDR", ha dit. "Rebutjàvem la violència, els insults...", ha deixat clar Armadans al fiscal Jaime Moreno. 
 12:59 Armadans ha explicat que moltes organitzacions participaven la iniciativa En peu de pau que volia reforçar la consciència pacífica de les mobilitzacions socials a Catalunya. Es va crear l'octubre de 2017. "Òmnium hi donava suport", ha explicat el testimoni a preguntes de Benet Salellas. Armadans ha dit que va participar en la campanya "Lluites compartides" d'Òmnium entre 2016 i 2017 a través de diverses conferències.
 12:59 Armadans ha explicat també que l'1-O va veure en diversos col·legis gent organitzada amb una actitud pacífica i de "companyerisme". "Cap dels acusats va promoure l'ús de la violència", ha assegurat. Pel que fa al 20-S, ha dit que no va veure cap actitud violenta: "L'ambient era totalment relaxat". 
 12:59 En la mateixa línia, el director de Fundipau, Jordi Armadans, també declarat com a testimoni per explicar la tasca de Romeva en favor de la pau. "Romeva sempre ha estat convençut que la violència no és un instrument acceptable i l'ha rebutjat sempre. Sempre ha dit que qualsevol conflicte s'ha de resoldre per la via del diàleg", ha afirmat.
 12:37 Pel que fa a la societat civil mobilitzada a què fa referència el llibre blanc, Vintró ha dit que no té res a veure amb un acte de força o coacció: "És el plantejament de la necessitat que qualsevol objectiu polític ha de tenir el màxim grau de legitimació política, però mai amb intimidació ni amb l'ús de la força", ha recalcat. A preguntes de l'advocada Olga Arderiu, el testimoni ha dit que Carme Forcadell no va tenir cap paper en l'elaboració del Llibre Blanc. Vintró ha dit que la tasca d'assessorament al Govern es va acabar l'any 2014.
 12:37 En el Llibre Blanc, ha dit Vintró, no hi havia cap "expressió de coacció" a l'Estat. Ha explicat que el testimoni ha dit que en aquest document es va analitzar la possibilitat de fer un referèndum en el marc constitucional, i ha apuntat que es van estudiar escenaris com el del Quebec i Escòcia. "Van ser objecte d'especial consideració", ha dit. Ha deixat clar, com el testimoni anterior, que el llibre blanc no era un full de ruta. "No era un document d'estratègia política, és un document acadèmic", ha dit. 
 12:36 Creat el 2013, el consell assessor no va ser mai impugnat, tal com ha ressaltat el testimoni, que també ha dit que no va rebre remuneració per part de la Generalitat ni cap advertència per part de la justícia per la tasca que estava duent a terme. La mateixa idea l'ha ressaltat Joan Vintró, catedràtic i també exmembre del CATN. "Jo no vaig ser mai apercebut per part del TC", ha assegurat Vintró. 
 12:36 Albertí ha deixat clar que el Llibre Blanc que es va elaborar no era "un full de ruta per la independència de Catalunya". "Teníem l'encàrrec d'estudiar quines podrien ser les vies per celebrar aquesta consulta i els diversos escenaris que es podien obrir a partir d'aquesta consulta, tant si es feia d'acord amb l'estat com si no", ha dit, i ha explicat que aquest consell estava format per acadèmics i sociòlegs de prestigi, però que no en formaven part les entitats de la societat civil.
 12:36 L'últim testimoni abans de la pausa de les 12h, aquest dijous més curta del que és habitual, ha estat el catedràtic de Dret Constitucional Enoch Albertí, que va ser membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). Albertí ha admès, a preguntes de les acusacions, que el Consell va estudiar la possibilitat d'un referèndum unilateral, si no era possible acordar una consulta amb l'Estat. 
 11:44 Un dels testimonis del matí ha estat Fèlix Martí, exdirector del centre Unesco, amb qui va col·laborar Raül Romeva. Martí ha ressaltat el caràcter pacifista de Romeva i recorda que va treballar en projectes de desarmament i per fomentar la cultura de pau a Sarajevo. "Mai es va desviar de la seva orientació favorable a la pau", ha insistit el testimoni.
 11:40 L'alcaldessa ha explicat l'ideari polític de Junqueras, que defensava sempre que calia una solució pacífica per donar sortida a la reivindicació d'independència de Catalunya. "Mai he escoltat Junqueras parlar d'una altra manera per defensar la independència", ha assenyalat Aymerich, que ha dit que, per a Junqueras, l'1-O havia de ser el mandat democràtic per iniciar un diàleg. "Ell mai estaria en un projecte que contemplés la via violenta per assolir la independència", ha assegurat, afegit que ningú pensava que l'Estat respondria a l'1-O fent ús de la força. Manuel Marchena s'ha mostrat reticent a les preguntes de l'advocat de Junqueras sobre l'ideari del líder independentista.
 11:40 Una de les testimonis d'aquest dijous al matí ha estat Maite Aymerich, alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts i present al col·legi electoral on va votar Oriol Junqueras l'1-O. Aymerich va acompanyar Junqueras a votar. Ha dit que la presència de Mossos l'1-O va impedir que pogués accedir al centre de votació que li tocava. Es va haver de desplaçar i votar en un altre lloc, i després va tornar. L'alcaldessa ha dit que Junqueras es va dirigir als votants demanant "molta calma" i "serenitat". "Ho va dir davant de veïns i mitjans de comunicació", ha explicat, i ha especificat que quan ho va dir ja se sabia que hi havia càrregues policials en diversos punts de Catalunya. 
 11:12 El tercer testimoni, també relacionat amb el Diplocat, ha estat Daniel Garcia, membre del secretariat nacional de la UGT, sindicat membre del consell del Diplocat. "UGT tenia interès a formar part de l'organisme per la seva vocació internacional", ha destacat i ha insistit que en la qüestió catalana "Diplocat tenia una posició neutral". "El Diplocat no era una eina d'internacionalització del procés, sinó les institucions de Catalunya", ha dit, i ha insistit que es parlava de diverses qüestions econòmiques, socials i culturals, "no només del procés".
 11:12 En el torn de les acusacions, el testimoni ha explicat que el patronat de la Generalitat estava participat majoritàriament per la Generalitat. Preguntat per les despeses, ha assegurat que es pagaven amb el pressupost de Diplocat, que procedia en un 90% de la Generalitat. "No hi havia partides del pressupost destinades a promocionar l'1-O", ha deixat clar a preguntes del fiscal Fidel Cadena. 
 10:31 Millet ha negat que es parlés d'un programa acadèmic relacionat amb Helena Catt en l'última reunió del patronat de Diplocat abans de l'1-O, el novembre de l'any 2016. En aquesta reunió es va parlar dels projectes del 2017: "No vaig veure cap canvi sobre el que havia estat fent fins aleshores el Diplocat", ha especificat, i ha insistit que cada any hi havia programes de visitants internacionals a Catalunya. Preguntat per si algun dels membres del patronat s'ha donat de baixa amb la nova obertura del Diplocat, ha assegurat que tots ells han continuat. 
 10:28 El segon testimoni del dia ha estat Antoni Millet, director de l'escola de diplomàcia de Barcelona i membre del consell del Diplocat. Ha explicat que el president de la Generalitat és qui presideix el ple del patronat del consell de diplomàcia pública de Catalunya, i que el pressupost està finançat majoritàriament per la Generalitat. "L'objectiu de Diplocat no és fer diplomàcia governamental", ha ressaltat. En relació al procés, el testimoni ha deixat clar que des del patronat s'instava a què hi hagués "pluralitat". "En les qüestions acadèmiques relacionades amb el procés, s'intentava que hi hagués professors que enfoquessin el tema des de perspectives diverses", ha apuntat. 
 10:28 Tant bon punt ha començat la sessió d'aquest dijous, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha refermat el criteri de la sala en relació als interrogatoris de les defenses. L'advocat Jordi Pina va demanar ahir que els lletrats defensors fossin els últims en preguntar, per afavorir els acusats. Aquest matí, Marchena ha dit que el criteri seguirà sent el que s'ha seguit fins ara: primer preguntarà la part que ha citat el testimoni, després la resta de defenses, i finalment les acusacions. Les defenses han protestat per aquesta decisió.
 10:28 En el torn de les acusacions, Jornada ha dit que no sap qui pagava les despeses de Diplocat. "Suposo que la Generalitat", ha dit, i ha especificat que no formava part del comitè executiu i que en el ple del patronat de Diplocat no es va parlar d'observadors internacionals. "Desconec si es van abonar les despeses del grup d'Helena Catt", ha afirmat. A preguntes de l'advocacia de l'Estat, ha assegurat que no coneixia el dia a dia de l'organisme i ha dit que en els plans d'actuació que es presentaven cada any es preveien visites d'experts internacionals.
 10:28 Jacint Jordana, catedràtic de Ciència Política per la UPF i membre del patronat del Diplocat. Després d'explicar amb detall què és el Diplocat, Jordana ha deixat clar que no fa diplomàcia governamental, sinó diplomàcia pública. "Diplocat es dedicava la internacionalització de la realitat catalana, a l'estudi de les relacions internacionals i Europa i a donar a conèixer Catalunya i la societat catalana a la resta del món", ha dit, i ha especificat que la tasca de l'organisme no era promocionar el procés d'independència.
 10:28 Després de 250 testimonis citats per les acusacions, arriba el torn ara pels testimonis citats per les defenses, que ja va començar ahir amb la declaració de l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé i la cap de protocol del Departament d'Economia el 20 de setembre Anna Teixidó. Per aquest dijous hi ha citats una vintena de testimonis.
 22:00 CRÒNICA Batlle s'alinea amb Trapero i López al Suprem. L'exdirector dels Mossos reivindica l'actuació de la policia abans de l'1-O i ressalta la figura del major: "Mai no hauria permès ingerències polítiques". Per Bernat Surroca des de Madrid.  
 15:27 Batlle afirma que va dimitir per la «incomoditat» que sentia davant l'1-O. L'exdirector dels Mossos reivindica l'actuació de la policia i ressalta la figura de Trapero: "Mai no hauria admès ingerències polítiques en l'actuació del cos". Llegiu-ho aquí. 
 15:11 Lloveras nega que l'AMI participés en l'organització de l'1-O: «El nostre suport era polític». L'expresidenta de l'AMI assegura que el Govern no va demanar a l'entitat que cedís espais per al referèndum. Llegiu-ho aquí. 
 11:52 Elena nega que el Pacte Nacional pel Referèndum es financés amb «aportacions públiques». L'excoordinador de l'organisme desvincula la fi del Pacte de la "conjuntura política" i l'aposta per la unilateralitat per part de diverses entitats que en formaven part. Llegiu-ho aquí. 
 11:52 El coordinador de Mossos per la República afirma que l'1-O va actuar «respectant la Constitució». Albert Donaire assegura que la sectorial de l'ANC dels mossos independentistes no té "cap relació" amb Jordi Sànchez. Llegiu-ho aquí. 
 11:51 Un treballador d'Unipost admet que era «vox populi» que l'empresa enviaria material de l'1-O. Rafael Ramírez assegura que sabien "extraoficialment" que enviarien material del referèndum perquè feien tots els enviaments de la Generalitat. Llegiu-ho aquí. 
 09:15 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació del judici de l'1-O. Avui, el protagonista serà Albert Batlle, exdirector dels Mossos, que declararà previsiblement a les 13h. 
 09:13 La defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva –exercida pel lletrat Andreu van den Eynde- ha remès un escrit al Tribunal Suprem on comunica que renuncia a la declaració de 19 testimonis que ja estaven citats pel tribunal. Entre ells, destaca el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, el senador d'ERC Miquel Àngel Estradé (present als registres del 20-S), el president de la Fundació Marianao, Xavier Pedrós, i fins a 16 ciutadans que van estar a diferents col·legis l'1-O i van presenciar els fets, tal com acrediten fotografies i vídeos. Entre aquests, també n'hi ha que han comparegut en d'altres procediments judicials relacionats amb els fets. El tribunal havia acceptat al lletrat la compareixença de fins a 91 testimonis i el lletrat ha decidit reduir els mitjans de prova a la vista de com avança el judici.
 09:30 Pere Aragonès és un dels protagonistes de la setmana. El dirigent d'ERC disposa d'una situació processal complexa. Com a membre del Govern és aforat, el jutjat 13 no l'ha processat i es va inhibir en favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que tampoc ha obert una causa formal contra ell. El seu entorn, segons fonts consultades per Europa Press, considera que encara està "materialment investigat", de manera que podria acollir-se al seu dret de no declarar que ja van ressaltar al Suprem altres encausats pel jutjat 13 de Barcelona. Un jutjat, per cert, que fa només unes setmanes va decidir processar una trentena d'alts càrrecs per delictes que van des de la desobediència fins a la revelació de secrets.
 09:30 Després d'una tanda llarga de policies nacionals espanyoles, guàrdies civils i mossos d'esquadra, la sala segona del Tribunal Suprem torna a acollir dirigents polítics relacionats -en primera o segona instància- amb el referèndum. El primer en parlar hauria de ser el vicepresident Pere Aragonès, secretari d'Economia sota les ordres d'Oriol Junqueras durant l'1-O, però ha demanat ser eximit de la citació. Aragonès ha esgrimit que manté la condició d'investigat pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona i que s'acolliria al dret de no declarar. Vox l'ha citat no només pel 1-O, sinó també per la presumpta recerca de finançament per a la independència.
 09:29 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació del judici de l'1-O. Aquesta setmana, els testimonis polítics tornen al Suprem. 
 13:50 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h, quan han de declarar més agents de la Policia Nacional espanyola. 
 13:49 A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que va treure la porra com a "mesura dissuasòria", però no la va fer servir. Sobre l'home que va patir un infart al centre Caparrella, l'agent ha dit que el va veure molt bé. "Crec que quan vam entrar al centre, aquest senyor ja havia estat atès", ha dit.
 13:49 Un dels agents que va intervenir al centre Joan Carles I, més enllà de relatar el mateix que la resta de testimonis, ha destacat la presència d'un cordó de Bombers. "Hi havia una fila de bombers que impedien l'entrada dels agents. Els vam haver de fer fora", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. El dotzè testimoni ha assegurat que va patir una distensió a l'espatlla quan "ajudava" la gent a aixecar-se. "Quan intentava aixecar una persona vaig notar una estrebada", ha explicat, i ha dit que va veure "ploure escopinades". 
 13:39 A preguntes de les defenses, el testimoni ha assegurat que a la gent gran que hi havia als centres l'acompanyaven fora com si fossin de la seva família. Ha explicat que va anar al metge per mirar-se la lesió l'endemà del referèndum, i ha insistit que no va veure ningú utilitzar les defenses reglamentàries. Preguntat concretament per l'IES Caparrella, de Lleida, no ho ha pogut assegurar. L'agent ha dit que no va veure que els agents de la Unitat d'Intervenció traguessin gent "llançant-los violentament".
 13:13 Un altre testimoni, un oficial de la policia espanyola que ha estat l'onzè d'aquest dijous, ha insistit en la negativa dels Mossos a ajudar al cos i ha assegurat que hi havia "una atmosfera molt violenta". Ha relatat que van patir "insults, amenaces, agressions, escopinades..." i que ell va patir una lesió. El testimoni ha explicat que l'operatiu era el mateix en tots els centres, i ha assegurat que van trobar "menors i gent gran a primera línia i, darrere, joves". També ha dit que els voatnts van colpejar el cotxe policial i van provocar desperfectes.
 12:57 Dos testimonis més de la policia -el novè i el desè del dia-, també en relació al CAP Cappont, han insistit en el que han dit la resta de policies. "La gent a l'arribada estava més tranquil·la, però durant la intervenció estaven més violents i, a la sortida, molt més", ha assegurat un dels policies. Ha dit també els votants van llançar "pedres, paraigües i ferros petits". L'agent ha dit també que els mossos no van col·laborar i que molts companys van acabar lesionats. L'altre testimoni, que ha declarat minuts després, ha reiterat la mateixa idea: "La gent se'ns abraonava a la sortida", ha relatat.
 12:57 Un dels moments més surrealistes de la jornada ha estat quan un inspector de la policia espanyola ha entrat a la sala per declarar com a testimoni. L'advocat Jordi Pina ha fet notar que aquest testimoni ja havia declarat. "Sí, vaig declarar dijous a la tarda...", ha dit l'inspector. "Doncs... què faríem sense vostè senyor Pina?", ha dit Manuel Marchena en to d'humor. La tensió al Suprem s'ha destensat durant uns minuts, davant l'error la sala. Marchena ha acomiadat el testimoni i ha fet passar el següent. Abans que entrés, ha demanat a Pina que estigui atent un altre cop per veure si hi ha cap error.
 12:44 A preguntes de les defenses, l'agent ha explicat que es van utilitzar les defenses per "obrir camí". "Es van utilitzar com a defensa, no com a eina d'agressió", ha explicat per respondre a Jordi Pina. En el replegament, ha dit que no sap què van fer els agents. "L'assetjament era pitjor que a l'entrada", ha apuntat. Al centre Cappont, l'agent ha dit que no va veure cap persona sent atesa per personal sanitari i ha assegurat que no va veure si algun policia va enregistrar l'actuació policial. 
 12:43 El vuitè testimoni que va actuar al CAP Cappont ha ressaltat la presència de gent jove. Ha dit, com la resta d'agents, que la sortida va ser pitjor que l'entrada. També ha explicat que es va demanar col·laboració als Mossos i s'hi van negar. "Durant els enfrontaments, una persona em va treure la caputxa que portava i em a dir que ara veia 'la cara del feixisme'", ha explicat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal.
 11:53 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 12.30h. 
 11:53 A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que va explicar als Mossos l'operatiu. "Els vaig demanar que col·laboressin i parlessin amb la gent per treure la gent gran", ha apuntat, i ha afegit que no esperaven que els Mossos "intervinguessin" en l'operatiu, però que només els van demanar "parlar" amb la gent.
 11:53 L'inspector ha explicat que hi havia Mossos a tots els centres on va anar i que alguns "van verbalitzar que no participarien". "Dos agents van demanar que esperéssim a actuar, ho vam fer i quan va arribar el seu superior ens van dir que no participarien", ha assegurat a preguntes de la Fiscalia. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, el testimoni ha afirmat que els van ensenyar la interlocutòria del jutge. "Em van dir que els sabia molt greu però que no podien fer res", ha insistit. 
 11:52 Un dels testimonis del matí -el setè- ha estat un inspector de la policia espanyola que va intervenir al CAP Cappont. Ha dit que va ser el centre més complicat on va intervenir. Quan van arribar hi havia unes 200 persones, amb una "actitud estranya". Ha assegurat que van treure els ciutadans que els impedien entrar al centre "de manera agressiva". Ha especificat que a primera fila hi havia "dones, gent gran i menors". La sortida, ha dit, "va ser molt violenta": "Va costar molt sortir. Hi havia una turba violenta, ens van escopir, ens van insultar i vaig sortir lesionat", ha explicat. 
 11:21 A preguntes de les defenses, l'agent ha assegurat que no va veure cap ciutadà ferit ni tampoc si es va requisar material electoral. El testimoni ha explicat que quan van arribar van utilitzar escuts per evitar que la gent que es treia dels accessos al centre es tornessin a situar davant dels agents. "Hi havia gent que accedia i gent que no volia. Els que no volien els agafaven i els treien", ha dit a preguntes de Mariano Bergés. "Vam trigar una hora i mitja o dues hores, i no vaig veure si la comitiva judicial va poder accedir.  
 10:59 El cinquè testimoni també va intervenir en aquest centre de Lleida. Ha assegurat que la gent els mirava amb "cares d'odi i de menyspreu", i ha admès que no sap si se'ls va llegir l'ordre del jutge d'intervenir el material electoral. Ha explicat que va rebre un cop a la cama que li va provocar un hematoma, i que em moment de la sortida va ser el més complicat. "Hi havia gent que bloquejava el pas. La gent s'asseia, donava cops als vidres... I el cap de l'operatiu va prendre la decisió de sortir marxa enrere", ha explicat. L'agent també ha insistit que els Mossos que hi havia no els van ajudar: "Es van apartar i no van fer res", ha afirmat a preguntes del fiscal. En la resta de centres on va intervenir no va haver-hi complicacions. 
 10:59 En el torn de les defenses, l'agent ha admès que va veure gent amb clavells. També ha explicat que no recorda que cap agent gravés la intervenció amb el mòbil. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que va ser atès de les lesions el dia 1 a la tarda, malgrat que l'advocat ha fet notar que el van atendre el dia 2. 
 10:59 A la sortida, un cop s'havia desallotjat els votant i requisat el material, "la gent impedia que marxéssim del lloc". L'agent, que va intervenir en diversos centres, ha explicat que a tot arreu ve veure la mateixa situació. "Hi havia un efecte crida, el més complicat era quan ens havíem de replegar", ha assegurat. 
 10:59 "Em van lesionar mentre ens replegàvem. Les 200 persones inicials es van triplicar o quadriplicar", ha dit, i ha especificat que va ser lesionat abans de treure la defensa. "Vaig tenir contusions a l'espatlla, crec que van ser puntades, però no ho vaig veure", ha explicat. També ha assegurat que la gent els va rodejar quan volien sortir del centre. El testimoni ha explicat també que va veure agents dels Mossos quan van arribar, però que no els va veure més.
 10:42 El tercer testimoni va intervenir al centre d'atenció primària Cappont de Lleida. Ha explicat que quan van arribar, la gent -unes 200 persones- estava a l'espera "de la reacció" que la gent tingués. "Bloquejaven l'accés al centre", ha dit, i ha assegurat que va veure un home que portava un nen. "Em va sorprendre, perquè no em va semblar lògic que portessin un menor a un lloc on podia resultar ferit", ha relatat al fiscal. L'agent ha explicat que hi va haver gent que va col·laborar, però que en altres casos "no va haver més remei" que utilitzar la força.
 10:42 En el torn de les defenses, Judit Gené ha demanat al testimoni si la persona que el va seguir era un mosso. "La veritat és que no ho vaig saber. Va ser molt amable i em va acompanyar fins a l'ambulatori", ha explicat, i ha lamentat no haver-lo identificat. "L'havia vist en dues o tres ocasions, m'havia fixat en ell", ha assegurat. El testimoni ha admès que no li van dir en quins centres hauria d'entrar. "A mi només em van dir la conselleria d'Agricultura", ha explicat. "Quan els ciutadans es llançaven al terra, s'agafaven entre ells i cridaven 'fora, fora, marxeu d'aquí, volem votar'", ha explicat a preguntes de Benet Salellas.
 10:42 L'agent també ha explicat que van anar a donar suport en un centre on els van amenaçar de mort. "Un senyor amb escuma a la boca ens deia 'us hem de matar, us hem de matar!'", ha relatat l'agent. En aquest centre, ha dit que el replegament va ser "molt complicat" però que ells van poder sortir bé. A preguntes de Vox, l'agent ha dit que els votants "sabien perfectament què havien de fer en cada moment". "Estava totalment organitzats. Miraven el mòbil, era com si rebessin informació. Deien noms de col·legis i sabien què havien de fer", ha assegurat. També ha ressaltat que no va agafar la baixa perquè "feia falta" a Catalunya.
 10:42 El segon testimoni també va intervenir a l'Escola Oficial d'Idiomes. Ha avalat el relat de l'anterior testimoni, explicant que van anar cap a aquell centre per donar suport a un altre grup que hi estava actuant. Ha dit que la gent no els deixava entrar. "Recordo que van treure nens. Els vam intentar treure per protegir-los", ha explicat. "Els agents van anar traient la gent cap a l'exterior", ha afegit. El testimoni ha assegurat a preguntes de la Fiscalia que la gent donava puntades de peu i cops de puny als agents, i quan els policies responien aixecaven les mans i cridaven "som gent de pau". A la sortida, l'agent ha explicat que els votants es llançaven a les rodes dels cotxes. "Era molt perillós, podia haver-hi un atropellament i això era l'últim que volíem", ha relatat. Ell va rebre puntades de peu i cops de puny a les mans. "Se'm va inflar un dit i vaig portar una fèrula durant 15 dies", ha afirmat. També ha explicat que una persona el va seguir quan anava al metge. "Em va dir que volia saber si volíem intervenir en algun centre", ha afirmat.
 10:20 En el torn de les defenses, l'agent ha dit que "aproximadament es van posar quatre taules, unes contra les altres". És el que ell ha anomenat barricada. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que va fer gravacions de l'actuació, però ha assegurat que desconeix si es van incorporar als atestats. "La gent cridava de tot, quasi tot era en català. 'Votarem, feixistes...', això sí que ho recordo", ha explicat.
 10:20 L'agent també ha dit que la gent va fer "barricades" amb taules i cadires per impedir l'accés al centre. "Ells mateixos van trencar els vidres de la porta", ha assegurat. A preguntes del fiscal Fidel Cadena, ha dit que van requisar material electoral i que la sortida va ser més ràpida que l'entrada, però que també van rebre cops i insults. "Jo vaig rebre esgarrapades i cops per intentar retirar els agents", ha assegurat, i ha dit que la gent estava "clarament" organitzada. "Hi havia gent a les cantonades que avisava la gent del centre que arribàvem", ha defensat. També ha explicat que els votants es situaven davant dels cotxes per evitar que avancessin, i també en colpejaven les finestres. "Recordo que es va disparar una salva", ha explicat. A preguntes de Vox, ha dit que no va escoltar amenaces de mort.
 10:20 El primer testimoni ha estat un agent de la policia espanyola que va actuar a Lleida, concretament a l'Escola Oficial d'Idiomes i a l'escola Ronda. Ha relatat que van rebre insults quan van arribar i que la gent no els deixava llegir la interlocutòria del jutge, que demana impedir el referèndum. L'agent ha explicat que de les coses que més li va sorprendre va ser veure "gent vulnerable" intentant impedir l'accés de la policia. "Vaig veure una persona en cadira de rodes agafant una reixa perquè no poguéssim passar", ha explicar a preguntes de la Fiscalia. El testimoni ha assegurat que la gent se'ls va abraonar i van rebre empentes, però ha deixat clar que no va veure cap porra fora de la funda.
 10:19 

Nova sessió del judici i desfilada de policies espanyols que van actuar l'1-O. Avui toca Lledia, després que ahir passessin una vintena d'agents per relatar la seva experiència a Tarragona i Girona el dia del referèndum. La tesi dels policies és clara, i concorda amb el relat de la Fiscalia, que és qui els ha citat: violència dels votants i connivència amb els Mossos.

 19:40 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a demà a les 10h. Avui han declarat una vintena de testimonis de la policia espanyola i demà n'han de desfilar més. 
 19:15 El bloc dels agents que van intervenir a Girona s'ha tancat amb el testimoni d'un policia que ha assegurat que van detectar un cotxe que els seguia i els feia fotografies. Quan van intentar parlar amb els ocupants del vehicle, van pujar la finestreta i a un dels policies li va quedar el braç atrapat. Més tard, ha declarat aquest agent, que ha assegurat que va patir "un vessament a l'avantbraç". 
 19:15 Un altre agent que ha declarat al Suprem va intervenir al col·legi Josep Dalmau i Carles de girona. Ha explicat que va resultar ferit per una patada al pit que li va etzibar una persona que després van detenir. A la sortida, el testimoni ha explicat que "la massa" els va perseguir, però que no van intentar prendre'ls les urnes que es volien endur. 
 18:32 L'advocat Benet Salellas ha volgut preguntar per què significa "massa". "Es refereix vostè la gent manifestant-se a la porta del col·legi?" Manuel Marchena ha impedit la pregunta. "Portem 20 sessions parlant de la massa i ara vostè vol saber què és? Aquesta pregunta no és pertinent", li ha dit a Salellas. 
 18:32 El dissetè testimoni també va intervenir a l'escola Verd i ha avalat el testimoni dels altres agents que van actuar en aquest centre. Ha explicat que va resultar ferit pels cops de la gent però que no va haver d'agafar la baixa. Ha assegurat que van intentar "retirar la gran massa de gent" durant 50 minuts abans d'utilitzar les defenses de manera "proporcional". El divuitè testimoni també va actuar en aquesta escola i ha assegurat que va veure com "la massa s'organitzava. "Els bombers portaven la veu cantant", ha apuntat.
 17:48 A preguntes de les defenses, ha dit que la gent estava entrellaçada de braços per impedir que els agents avancessin. "La gent de davant no ens llançava objectes. Els objectes venien de dins dels col·legis", ha dit, i ha afegit que un agent no podia respirar per la pressió de la gent. A preguntes de Benet Salellas, l'agent ha dit que van fer ús de les defenses per apartar els manifestants. "No hi va haver un canvi d'actitud a partir del moment que vam utilitzar les defenses", ha especificat. 
 17:48 L'agent també ha relatat que va intervenir al col·legi Carles Dalmau i al Servei Municipal. "Allà hi havia agents dels Bombers. Duien els equips de protecció i es col·locaven entre nosaltres i els concentrats", ha explicat, i ha afegit que la gent agredia els agents i després s'amagaven darrere dels bombers. 
 17:48 Un altre testimoni que també va intervenir al col·legi Verd -el setzè del dia- ha dit que quan la gent va veure que arribaven les furgonetes policials van tancar la porta. "Vam veure una parells dels Mossos amb actitud passiva", ha assegurat, i ha afirmat que "era impossible" entrar al col·legi directament. "Vaig pensar que era més fàcil obrir un passadís pel lateral per evitar haver de fer servir tanta força", ha apuntat. L'agent també ha explicat que els van llançar objectes i que es donar l'ordre d'utilitzar les defenses. "Perillava la integritat física dels meus homes", ha assegurat, i ha dit que amb les porres van poder evitar les agressions de la gent. El policia ha dit que va ser ferit a la boca. També ha recordat que una persona amb un megàfon animava la gent a resistir davant l'actuació policial. 
 17:48 A preguntes de les defenses, l'inspector ha reivindicat l'ús de les defenses. "Està perfectament legitimat i se'n fa un ús proporcionat", ha assegurat, i ha insistit que van advertir els ciutadans abans d'utilitzar-les. A preguntes de l'advocada Judit Gené, el testimoni ha assegurat que no tenia cap instrucció per coordinar-se amb els altres cossos policials en cas que hi haguessin grans concentracions l'1-O. "No em van donar cap instrucció sobre com coordinar-me amb altres cossos policials", ha admès.
 17:48 A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, l'agent ha dit que els antidisturbis van intervenir en 10 llocs a Girona. "En pràcticament tots els col·legis hi va haver intervencions", ha assenyalat. També ha fet referència a un centre on hi havia una resistència "organitzada" amb "molta hostilitat". "Hi ha via una línia de bombers o d'agents forestals", ha dit. També ha explicat que no hi ha cap protocol respecte a les càmeres. "No eren GoPro, eren càmeres que s'havien de dur a la mà i que dificultaven l'actuació", ha dit. 
 17:04 Un dels testimonis -el quinzè del dia- ha estat l'inspector en cap de la policia espanyola que va participar en l'operatiu policial de l'1-O a l'escola Verd de Girona. Ha explicat que quan va arribar va veure que els agents patien cops de puny i puntades de peu. "Vaig ordenar l'ús de les defenses", ha explicat al Fiscal, que ha assegurat que es trobaven "confinats". Ha explicat que ell va patir una lesió al dit petit i ha assegurat que els votants "interposaven" nens entre la gent i els agents. El testimoni ha admès que van disparar salves "com a mitjà dissuasiu". L'agent ha explicat que una persona dalt d'un mur estava animant la gent perquè resistissin davant l'actuació policial. 
 17:04 A preguntes de les defenses, ha dit que la gent insultava els policies en català i en castellà. Ha especificat que la gent els va començar a llançar objectes quan van entrar. "A última hora, quan estava el cordó policial, la gent es posava davant de la unitat d'intervenció i realitzaven càntics", ha explicat a preguntes de Marina Roig. També ha explicat que van intervenir material i que va veure companys sortint amb material. "Es va arribar a un acord amb la gent perquè lliuressin material", ha explicat.
 16:40 El catorzè testimoni del dia també va intervenir a l'IES Tarragona. Ha explica que l'accés va ser fàcil al recinte del centre va ser fàcil, però que un cop dins del pati "la intervenció es va complicar". "Ens van començar a llançar ampolles d'aigua i a escopir. Ens van insultar", ha relatat a la Fiscalia. L'agent ha dit que ell va resultar lesionat per una puntada de peu als testicles. "No vaig agafar la baixa i em van donar antiinflamatoris", ha explicat, i ha afegit que altres agents van rebre cops i agressions. A preguntes de Vox, l'agent ha dit que quan van entrar al col·legi va veure un home amb un casc al colze. "Alguna persona duia passamuntanyes a mitja altura", ha dit. 
 16:40 A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que les unitats d'intervenció van entrar al mateix moment que ell. "No em consta que els meus companys utilitzessin les defenses. No sé si les portaven desenfundades", ha explicat, i ha afegit que es dedicaven a aixecar la gent amb les mans. "No duien escut. Van utilitzar-lo durant el replegament per fer la línia de seguretat", ha afirmat. A preguntes de Marina Roig, ha admès que "pot ser que alguna persona caigués al terra". "No va volar ningú", ha insistit, i ha dit que no va veure persones ferides al terra.
 16:40 Un altre testimoni ha explicat la seva versió de la intervenció a l'IES Tarragona. Ha assegurat que quan van arribar al centre hi havia poca gent fora. "A dins, unes 200 o 300 persones", ha explicat, i ha assegurat que van rebre insults i els van llançar objectes. L'agent ha dit que miraven de retirar la gent, però que es tornaven a col·locar. "Els apartàvem cap a un costat del pati per crear una zona de seguretat. Estàvem sobrepassats", ha admès l'agent, que ha recordat que va patir una lesió. "No sé com va passar", ha dit. A la sortida ha dit que hi havia molta gent cridant i amenaçant. "No ens van donar cops al cotxe", ha apuntat, i ha dit que a l'arribada va veure una parella dels Mossos amb actitud "tranquil·la". 
 16:40 L'agent també va intervenir a l'Institut Pont del Diable. "La dinàmica va ser semblant: bloquejar-nos l'accés a les urnes, amb resistència passiva forta o insultant-nos o increpant-nos", ha explicat. A preguntes de Vox, el testimoni ha dit que hi havia gent que utilitzava mocadors i caputxes per cobrir-se la cara, i que van rebre amenaces de mort. "No recordo si hi va haver referències a ETA", ha dit. 
 16:19 L'onzè testimoni també va intervenir a Tarragona, concretament a l'IES Tarragona. Ha explicat que quan van arribar "hi havia molta gent", tant dins com fora de l'institut. "Ens insultaven i també vam rebre alguna amenaça", ha assegurat. Un cop dins del centre, ha dit que hi havia gent asseguda fent resistència passiva. "En el moment d'entrar vam tenir força problemes fins que es va normalitzar la situació. Hi va haver agressions, puntades de peu... A mi em van pegar una puntada als testicles", ha dit a preguntes de la Fiscalia. El testimoni ha dit que mentre negociaven amb els votants per confiscar material, la gent continuava "insultant i cantant". "Els Mossos no van intervenir, l'actitud va ser passiva", ha assegurat.
 16:19 El testimoni també ha dit que va intervenir a l'Institut Torreforta, on va enregistrar l'actuació policial "dins del que vaig poder". A preguntes de les defenses, ha dit apareix un agent agafat per la cama, però no un votant agredint un policia.
 16:19 Un altre agent, el desè testimoni del dia, també ha explicat la intervenció a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. Ha dit que hi havia "molta tensió" i la gent, "unes 150 persones", els insultava. El seu objectiu era assegurar les portes del centre perquè els agents hi poguessin entrar. "Amb tanta gent era difícil. No ens van detectar fins que les intentaven tancar i nosaltres ho impedíem", ha relatat. Ha explicat que va resultar ferit quan intentava aguantar la porta. "Ens va costar però vam aconseguir assegurar la porta. El mateix dia vaig anar a l'hospital", ha dit. En aquest centre, l'agent ha dit que no recorda si hi va veure Mossos. 
 16:19 El novè agent -el primer de la tarda- ha estat un policia espanyol que va actuar l'1-O a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. A preguntes de la Fiscalia ha explicat que quan van arribar l'actitud de la gent era d'"espera". Ha dit que quan van accedir al col·legi van poder confiscar diversos objectes i material electoral. Ha relatat que ell va resultar ferit aquell dia: "Vam rebre empentes i cops, i en un moment determinat jo vaig rebre un cop de puny a la cella". Com la resta d'agents, ha assegurat que l'actitud dels Mossos era passiva. 
 12:32 Un vuitè testimoni també ha relatat què va viure a l'Institut Torreforta. "Quan vam arribar la gent es va asseure a terra de manera molt organitzada. Van formar una muralla humana", ha explicat, i ha dit que els van insultar. "Ens agafaven dels peus, ens pessigaven... L'ambient era molt hostil", ha dit a preguntes de la Fiscalia. Ha dit també que va intentar requisar una urna però que li van treure, i ha denunciat la passivitat dels Mossos.
 12:24 El setè agent també va intervenir a Torraforta i ha passat pel Suprem per explicar un cop a la cara quan havien requisat material electoral. "Es va formar un petit tumult amb el tema de les urnes", ha explicat a la Fiscalia. Ha explicat que ell enregistrava la intervenció i que no va veure "les agressions" a altres agents. "Vam haver de deixar les urnes allà perquè l'ambient estava molt violent a dins", ha afirmat. A preguntes de les defenses, ha explicat que la gravació la va donar al cap de l'operatiu i que desconeix si es va incorporar en els atestats. "No vam identificar la persona que em va colpejar", ha dit. 
 12:21 A preguntes de les defenses, ha explicat que no tots els membres de la policia judicial van poder accedir al centre. Preguntat per si un agent va intentar entrar al centre saltant per sobre de la gent, la fiscal Consuelo Madrigal ha demanat aturar l'interrogatori. "S'està convertint l'interrogatori en un judici a l'actuació policial", ha dit la fiscal. Manuel Marchena li ha donat la raó al ministeri públic i ha demanat no fer preguntes sobre premisses que no estan provades. "Sabrem què va passar", ha assegurat el president del tribunal.
 12:16 El sisè agent ha anat en la mateixa línia. Ha explicat a la Fiscalia que va rebre un cop al cap amb una urna. "Vaig caure al terra i em van agafar per les cames", ha explicat, i ha dit que hi havia una setantena de persones assegudes al terra. L'endemà, ha dit, va anar al metge però no va tenir més transcendència. A la sortida, el testimoni ha explicat que quatre companys van patir lesions per cops. "Dos van rebre cops de puny, un altre va rebre una puntada, també esgarrapades...", ha dit, i ha denunciat la passivitat dels Mossos.
 12:16 En el torn de preguntes de les defenses, el testimoni ha admès que van enregistrar imatges, però s'ha desmarcat de l'atestat quan Jordi Pina li ha demanat si van aportar les imatges. A preguntes de Marina Roig, ha dit que van intervenir sobre i paperetes, però que les urnes no les van poder recuperar. "Els Mossos no van intervenir per a res", ha afirmat.
 12:16 El cinquè agent del dia ha estat un policia que va intervenir a l'Institut Torreforta de Tarragona. Ha relatat escenes de tensió i agressions, i ha explicat que es va lesionar en una mà i a la cama. "Vam intentar treure les urnes però ens les van prendre tres cops", ha assegurat a preguntes del fiscal. Com la resta de testimonis, ha dit que hi havia Mossos d'Esquadra però que no hi va haver cap col·laboració. A preguntes de l'advocada de l'Estat, l'agent ha dit que en d'altres centres també van rebre agressions.
 11:41 El testimoni també ha dit que a l'escola Dolors Monserdà es va retirar gent "de la manera que es fa quan la persona es resisteix". "Els agafaven per les espatlles i no es van usar les defenses", ha explicat a preguntes de les defenses.
 11:41 Un quart agent que també va intervenir a Sarrià-Sant Gervasi ha reforçat el relat de l'anterior policia. Ha insistit en l'hostilitat dels votants i en la passivitat dels Mossos ens els centres on va intervenir en aquest districte. "A l'Escola Monserdà, vaig veure paraigües volant", ha relatat. També ha explicat que l'escola Disseny es va "barrejar" amb la massa: "Vaig veure com una persona feia recompte de molts vots pel 'sí' i molt pocs pel 'no'". L'agent també ha dit que a l'exterior hi havia un "vehicle camuflat" dels Mossos que es van emportar les urnes. 
 11:40 Durant el torn de preguntes de l'advocat de Jordi Cuixart Àlex Solà, Manuel Marchena li ha retret la forma d'una de les preguntes i li ha recomanat canviar-la. L'advocat ha acceptat però ha recordat que a la Fiscalia se li ha permès preguntar d'aquesta manera -fent referència a allò que el testimoni hauria d'haver vist, i no a allò que realment ha vist. "No vagi per aquí", l'ha advertit el president del tribunal. Podeu veure el moment aquí. 
 10:55 En el torn de les defenses, el testimoni ha dit que no va enregistrar res. "Al patí de Projecte hi havia molta gent gran i nens. Vam retirar-los amb cura", ha insistit, i ha assegurat que no va enregistrar res. "La gent parlava i se'ls convidada a abandonar el lloc", ha dit.  A preguntes de Judit Gené, el testimoni ha dit que els agents dels Mossos eren de seguretat ciutadana i que tampoc va veure si cap policia espanyol es va dirigir als policies catalans. A preguntes de Jordi Pina, el policia ha dit que "havien de fer vigilància en general i informar del que veiéssim, res específic dels Mossos". L'agent ha explicat que va saber que actuaria al districte de Sarrià-Sant Gervasi a les 5 del matí de l'1-O. "Ens van dir que faríem tasques d'informació a l'espera de veure què passava", ha dit.
 10:55 Al col·legi Projecte, l'agent ha dit que hi havia "una massa gran de persones" amb ancians i joves. "Em va cridar l'atenció un noi jove amb Síndrome de Down", ha relatat, i ha dit que van treure la gent de manera "curosa". "Vam trencar una xapa que hi havia a la porta per poder accedir", ha dit. Un cop dins, van requisar una urna, paperetes i una acta. La sortida, ha dit seguint el fil de la Fiscalia, va ser accidentada: "La gent va començar a colpejar els vehicles. Hi havia força gent que ens insultava", ha dit. En aquell centre també hi havia Mossos: "No ens van ajudar en cap moment".
 10:55 El testimoni ha dit que van utilitzar un mall per accedir al centre. A l'interior hi van trobar unes quinze persones. "Vam demanar que s'identifiqués la gent i vam començar a buscar urnes", ha explicat, i ha afegit que van requisar una urna i material informàtic. L'agent ha denunciat que els mossos que hi havia no van fer res: "Es dedicaven a observar què passava. Tenien una actitud merament contemplativa", ha assegurat. Durant la sortida, la gent va insultar els policies. "Vam sortir d'aquella manera", ha dit.
 10:37 El tercer agent que ha testificat aquest matí va intervenir al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Al col·legi Infant Jesús, l'agent ha explicat que van avortar l'operació perquè era un col·legi privat. El següent centre, als Serveis Centrals d'Ensenyament, ha dit que van trobar gent impedint l'accés al centre. Allà, l'agent ha dit que van identificar la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí. "Tenia una actitud bastant nerviosa. Deia que allò era casa seva i que volia entrar", ha relatat el testimoni, que ha assegurat que va veure que parlaven. Amb Ponsatí, l'agent ha dit que no va saber si eren escortes. "Després vaig saber que s'havien identificat com a escortes i que un d'ells era mosso d'esquadra", ha dit a preguntes del fiscal.
 10:37 En el torn de les defenses, l'agent ha assegurat que no va veure que s'utilitzessin les porres. Ha dit que va veure "gent que queia al terra quan s'abraonaven contra nosaltres". A preguntes de Marina Roig, ha dit que no duien càmeres. "Els equips que dirigien l'entrada sí que van fotografiar la gent de les meses", ha explicat, i ha dit que la primera actuació va durar uns 40 minuts.
 10:36 En la mateixa línia, a l'institut Tarragona, l'hostilitat va ser més gran. "Unes 200 persones es van abraonar sobre nosaltres", ha dit. Després van entrar més agents i van "calmar el col·legi". A la sortida, ha explicat, la gent els va llançar "ampolles, escopinades, encenedors...". "No ens van tocar", ha admès. El testimoni ha explicat que va rebre atenció mèdica: "Em van dir que havia rebut un fort cop o una lleu fissura i que hauria d'estar amb antiinflamatori. No vaig agafar la baixa perquè feia falta gent i no rebríem la col·laboració dels Mossos", ha explicat. A preguntes de Vox, el testimoni ha dit que no va veure ningú encaputxat ni va identificar ningú que dirigís la gent. "Es van reunir molt ràpidament, això està clar", ha assegurat. 
 10:36 L'agent també va intervenir en altres centres. Al centre Sant Pere i Sant Pau, ha explicat que quan van arribar la gent va tancar les portes. "Es van asseure rere una porta metàl·lica per impedir la nostra entrada", ha dit, i ha explicat que van tancar unes portes de vidre de tal manera que "si les trencàvem, es lesionarien". En aquell centre, l'agent ha explicat que van parlar amb un home vestit de bomber per intentar que la gent els deixés passar. Ha dit que hi havia agents dels Mossos però lluny i sense col·laborar. 
 10:18 El segon testimoni va intervenir al centre cívic de Campclar de Tarragona i va rebre un cop a les costelles. "Durant el forceig amb la gent, vaig notar un cop a les costelles i em vaig haver de retirar". Ha explicat que quan van poder obrir la porta ell va entrar per donar suport als altres agents. "Es va requisar material electoral i es va identificar els membres de la mesa", ha explicat, i ha denunciat que dins del centre hi havia dos agents dels Mossos que no van ajudar-los. "No hi va haver cap interacció amb ells", ha assegurat a preguntes del fiscal Jaime Moreno. En aquell centre, ha explicat, van rebre insults durant la sortida. 
 10:18 A preguntes de les defenses, ha assegurat que no van utilitzar les defenses per moure la gent, però sí que van fer ús de la força. "Vam colpejar la gent de cintura cap avall", ha admès finalment, i ho ha justificat parlant de la "violència" dels votants. "Fins i tot ens van tirar una moto", ha assegurat, i ha dit que no va veure si algú intentava frenar la gent que tirava coses a la policia. Ha dit també que ell no va entrar al col·legi però que sí que va veure gent amb les mans aixecades. També ha negat que els agents donessin cops de puny o puntades de peu a la gent mentre eren a terra, i ha insistit que per servir les porres per entrar al centre, però no per colpejar la gent: "Era el que menys fèiem", ha dit a preguntes d'Àlex Solà, advocat de Jordi Cuixart.
 10:18 El primer testimoni del dia ha estat un agent de la policia espanyola que va intervenir a l'escola Pia de Sant Antoni el dia del referèndum. Ha explicat que va hi havia molta hostilitat i "resistència molt activa" al centre, però ha admès que no hi va haver "agressions directes". També va intervenir a l'institut Pau Claris, on ha assegurat que no hi va veure Mossos. A la sortida de les escoles, "hi va haver molta violència", ha dit. Ha relatat que els votants van colpejar vehicles i els van llançar unes llambordes que, segons ha dit, "estaven preparades".
 10:17 La sessió del judici ha començat puntual aquest matí amb la declaració de més agents de la policia espanyola citats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per mirar d'apuntalar el relat de la rebel·lió. Un relat que el Ministeri Públic creu que es va confirmant a mesura que passen els testimonis. Els agents d'avui recullen el testimoni dels d'ahir, que van justificar l'ús de pilotes de goma a l'escola Ramon Llull, van parlar de la violència dels votants, de la passivitat dels Mossos i van explicar algunes unes escenes que no es corresponien amb els vídeos dels fets de l'1-O.
 19:04 Un altre agent ha confirmat la tesi de la resta de testimonis policials que van intervenir a l'escola Ramon Llull. L'agent, que està sent investigat per l'actuació policial de l'1-O a Barcelona, ha assegurat que la gent no parava d'insultar la policia. "Vaig utilitzar la defensa durant un moment del replegament", ha admès. Després d'ell, un cinquè agent ha defensat la mateixa tesi, ha parlat de persones encaputxades i ha assegurat que es van utilitzar pilotes de goma com a últim recurs.
 18:40 Un tercer agent que va intervenir a l'escola Ramon Llull ha dit que hi havia unes 500 persones que dificultaven la visió de què passava al centre. "Ens vam quedar fent una línia perquè no hi hagués més gent per poder facilitar la feina dels companys", ha afirmat, i ha assegurat que la gent els insultava. "La gent insultava Espanya, això no ho havia vist mai en cap intervenció", ha ressaltat. "Vam aguantar molt, insults, amenaces, puntades, escopinades... I ho vam aguantar amb tota la professionalitat possible", ha reblat. L'agent ha dit que va patir una ferida perquè va rebre l'impacte d'un tros de llamborda. El testimoni també ha admès que es van disparar pilotes de goma, però no va veure si van impactar contra ningú.
 18:34 Un altre agent que va intervenir a l'institut Joan Fuster ha dit que va patir "una ferida oberta" a l'avantbraç i una tendinitis. "Vaig estar tres mesos de baixa", ha afirmat. La ferida a l'avantbraç se la va fer quan va intentar esbotzar la porta amb un ariet. L'agent ha relatat que van trobar-se unes 200 persones que no els van facilitar l'entrada al centre. "Els meus companys els van anar traient un per un", ha assegurat.
 17:42 El testimoni ha admès que van llançar pilotes de goma. "Les salves no funcionaven i teníem l'objectiu de marxar", ha assegurat, i ha afirmat que no va veure si les bales de goma van impactar contra algú. "Vam utilitzar-les com a últim recurs davant el llançament de pedres, tanques, llambordes...", ha insistit. 
 17:42 L'agent ha dit que els ciutadans es van asseure davant dels vehicles per evitar que la policia marxés. "Ens vam quedar engabiats, cada cop venia més gent", ha assegurat. Finalment, ha dit, la primera línia de la policia va utilitzar les defenses per poder sortir. "Aleshores ja va començar una pluja d'objectes... Jo vaig patir una lesió al peu i vaig ser atès al migdia al vaixell on ens trobàvem", ha afirmat, i ha insistit que la gent no parava de tirar-los coses.
 17:41 El setè testimoni ha estat un agent de la policia nacional espanyola que va participar de l'operatiu policial de l'1-O a l'escola Ramon Llull. Ha relatat que "tot va ser molt complicat", hi havia "unes 700 i 800 persones" amb una actitud "totalment hostil" que insultaven i amenaçaven de mort els agents. "Ens deien que ens havíem de morir, que hauria de tornar ETA per matar-nos...", ha relatat. 
 17:41 VÍDEOS Les imatges de l'1-O contradiuen el relat d'un inspector de la policia espanyola al Suprem. Vegeu-ho aquí. 
 17:01 L'agent ha dit que els votants sabien que la policia havia de complir l'ordre judicial, i que la gent es va quedar allà "expressament" per impedir l'actuació policial. "Cantaven i cridaven frases plenes d'odi. Ens van dir de tot", ha assegurat. A instàncies del fiscal, l'agent ha relatat que la gent tenia "una mirada que et volia matar": "Jo això només ho he vist al País Basc, quan el jutge Marlaska ens enviava a perseguir terroristes", ha relatat. Ha afirmat també que els treballadors del Port de Barcelona els van dir que moririen de gana perquè no els deixarien entra el menjar. A preguntes de les defenses, ha admès que cap comandament els va dir res sobre aquest conflicte.
 17:01 "Això només ho havia vist al País Basc, quan el jutge Marlaska ens enviava a perseguir terroristes". El cinquè testimoni ha estat un agent de la policia espanyola que va intervenir a l'escola Estel i a l'escola Trinijove de Barcelona. L'agent ha dit que va rebre "puntades i cops". "Vaig patir diversos cops que em va provocar que se m'inflés el genoll", ha afirmat, i ha explicat que va ser atès al vaixell de la policia. Va haver de posar-se genolleres i pomada, ha explicat a la Fiscalia. Quan va anar al metge, li van dir que tenia el menisc trencat arran de les empentes i cops que va rebre a l'escola Estel. El testimoni també ha dit que els Mossos no van col·laborar: "Es van amagar en uns arbustos".
 16:41 El quart agent ha estat un policia que va actuar a l'escola Estel i en un centre jove de Trinitat. A l'escola Estel ha relatat que van veure molta gent que els cridaven "no passareu" i "feixistes", però ha assegurat que no van utilitzar les defenses. A la sortida, ha dit, no van tenir problemes. "Ens van assetjar una mica, ens van perseguir i ens insultaven", ha assegurat. Al segon centre, la seva tasca va ser de "protecció" del grup que entrava, i ha assegurat que tampoc van utilitzar les defenses. L'agent ha relatat que va patir una sobrecàrrega al centre i que va rebre atenció al vaixell de la policia.
 16:36 A preguntes de Jordi Pina, l'agent ha admès que ell triava que gravava i què no amb la càmera. "Vaig enregistrar tota la intervenció però probablement en algun moment va deixar de gravar. Jo estava preocupat per gravar sempre", ha admès. Pel que fa al llançament de tanques, ha assegurat que van malmetre els vehicles policials.
 16:36 A preguntes de les defenses, ha dit que hi va haver ciutadans ferits "però també policies". Pel que fa a la seva ferida, va dir que el van atendre en un hospital de Barcelona, però no n'ha recordat el nom. El testimoni ha dit que li van llançar "una tanca" i "dues o tres cadires", i que "probablement" ho va gravar amb la seva càmera. "Allà ningú no aplaudia, només hi havia persones agressives i violentes. No vaig veure ningú que intentés aturar la gent que ens tirava cons". 
 16:36 En referència a aquest centre, ha dit que hi havia tanques, pedres, cons d'obra... "A la sortida ens van llançar tanques contra els vehicles policials, els van insultar, ens van dir assassins...", ha afirmat. El testimoni, que no volia reproduir els insults, ha estat animat pel fiscal: "Digui-ho, està aquí per explicar-ho", ha dit Zaragoza. En aquell centre, l'agent ha admès que es van disparar salves. "El seu ús va ser absolutament necessari", ha assegurat, tot i que ha admès que no ho va veure.
 16:34 Pel que fa al segon col·legi, ha dit que no recorda res però que sí que es van utilitzar les defenses.  Al tercer on va intervenir, a l'Institut Pau Claris, l'agent ha dit que hi va haver alguns problemes. "Vam rebre empentes i puntades. Dins i fora del centre. Ens deien assassins", ha afirmat, i ha dit que era l'insult que més mal li feia, "més que les ferides". Allà, ha dit, hi havia molta gent, "unes 500 persones", amb actitud molt hostil. "Era un acte més preparat. Hi havia gent concentrada fent cadenes humanes que impedia fer la feina a la policia", ha assegurat a preguntes del fiscal Javier Zaragoza. 
 16:34 Al primer col·legi, ha explicat que van trobar molta gent que va oposar "resistència". Ha dit que els votants van intentar treure-li la càmera que portava, i que va rebre esgarrapades i cops. "Tinc una cicatriu que se'm va fer amb la punta d'un paraigües", ha reivindicat, però ha admès que la gent duïa paraigües perquè plovia. L'agent ha admès que els agents van utilitzar les defenses perquè la gent s'apartés de l'entrada. "Això implicava colpejar-los", ha ressaltat, i ha assegurat que no hi havia Mossos d'Esquadra. "Quan marxàvem va aparèixer una parella dels Mossos, al final". L'agent ha relatat que va patir també un traumatisme i va anar al metge a última hora del dia.
 16:34 "Em van fer més mal els insults que la cicatriu". El tercer testimoni del dia ha estat un agent de la policia espanyola que va participar de l'operatiu policial de l'1-O i que va intervenir, entre d'altres, a l'Escola Mediterrània. Ha explicat que van arribar a primera hora del matí al centre i, a preguntes de la Fiscalia, ha dit que va patir ferides al primer col·legi i a l'últim que va intervenir, on els van llançar tanques. Les ferides, però, no li van fer tant mal com els insults, segons ha relatat a preguntes de la Fiscalia.
 14:00 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h, quan passaran pel Suprem més policies espanyols. 
 13:52 Per últim, a l'Hospitalet, l'agent ha dit que van haver d'utilitzar una massa per accedir al centre. "Hi havia gent fora, però no recordo si ens insultaven", ha dit a preguntes de la Fiscalia. Ha explicat també que hi havia gent que intentava barrar-li el pas. "Unes 30 persones oferien resistència", ha explicat. El testimoni ha dit molts cops que no recordava els fets i, malgrat els esforços del fiscal per mirar de construir un relat, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha dit que no es podien acceptar les respostes de l'agent. 
 13:52 Pel que fa a l'Escola Ramon Llull, ha dit que el seu grup no hi va intervenir però que hi van anar per si calia ajudar els agents que hi estaven intervenint. "No vaig sentir salves durant l'estona que hi vam ser", ha explicat a preguntes del fiscal.  En un tercer centre on van intervenir, l'agent ha dit que no van poder intervenir peruqè hi havia una "muralla humana" que els ho impedia. "No vam utilitzar les defenses", ha insistit. 
 13:51 Ha explicat que no van fer servir les defenses per treure gent i que els van insultar. Ha dit també que ell va rebre un cop a la mà. "Va haver-hi un moment que no podia tancar-la. Em va veure un servei mèdic i em va dir que podia tenir trencat un òs. Al final no hi havia res trencat", ha explicat. L'agent ha insistit que no va colpejar ningú.
 13:37 El segon testimoni del dia ha estat un agent de la Policia Nacional que va actuar l'1-O a l'Institut Jaume Balmes de Barcelona. Ha explicat que hi havia unes 300-400 persones i, quan els van advertir que havien d'entrar per complir el mandat judicial, la gent es va asseure formant "un mur humà". "Vam intentar aixecar la gent, fer un passadís i vam aconseguir entrar". Ha explicat que no van fer servir les defenses per treure gent i que els van insultar. Ha dit també que ell va rebre un cop a la mà. "Va haver-hi un moment que no podia tancar-la. Em va veure un servei mèdic i em va dir que podia tenir trencat un òs. Al final no hi havia res trencat", ha explicat.
 13:37 Acaba la declaració del número dos de Baena, que ha ressaltat la importància de l'EnfoCATs i de la Moleskine com a documents clau per al procés.
 13:24 A preguntes de Benet Salellas, s'ha emparat en la Moleskine per dir que Jordi Cuixart va assistir a dues reunions. "Potser m'he equivocat, si és un error, és un error de la declaració", ha dit. Ha admès que els tallers de resistència que organitzava En peu de pau es presentaven com a tallers de resistència "pacífica". 
 13:03 L'agent ha admès que no sap per què van vincular Jordi Sànchez amb vaga del 8-N, quan l'expresident de l'ANC ja estava en presó preventiva. "A Sànchez el vam vincular a les mobilitzacions al carrer i per la seva capacitat de convocatòria", ha explicat.
 13:00 El testimoni ha explicat que van incorporar als atestats les diades independentistes des del 2013 però ha dit que no recorda si hi va haver incidents. A preguntes de Bernaola, ha dit que no van incloure les crides a la mobilització pacífica  durant les concentracions i manifestacions perquè "no entrava" dins de la seva investigació.
 12:51 Sobre la reunió "Últim intent", ha admès que es va celebrar el primer trimestre de 2016 i que el document EnfoCATs era posterior. Pel que fa als membres de la reunió, ha admès que no tenien res a veure amb els comitès d'organització del procés. L'advocada ha fet notar que en aquella reunió no hi va participar Junqueras, malgrat el que ha dit abans el testimoni.
 12:51 El número dos de Baena ha dit que sobre l'EnfoCATs es va complir el referèndum i la declaració d'independència, però ha admès que els terminis van canviar. "El document EnfoCATs es va crear el 2016 i plasma una realitat que nosaltres estaven investigant", ha dit, i ha afegit que el document no cita Jordi Sànchez. "Tampoc em consta que participés en la seva elaboració", ha ressaltat.
 12:50 A preguntes de l'advocada Ana Bernaola, el testimoni ha admès que es va començar a investigar les estructures d'Estat l'any 2015-2016. A la investigació inicial ordenada per Fiscalia, l'agent ha admès que no recorda si hi apareixia Jordi Sànchez. "Aquesta investigació no es va reprendre a partir dels fets del 20-S", ha assegurat.
 12:03 Manuel Marchena ordena un recés fins a les 12.30h. 
 12:03 En el torn de l'advocada Judit Gené, l'agent ha dit que no sap si Forn responia a Trapero quan el major li enviava les instruccions de Fiscalia. Després ha admès que no li responia ni li feia comentaris. "No vam detectar resposta del senyor Forn a Trapero sobre l'operatiu policial que establia la Fiscalia per a l'1-O", ha acabat dient. L'agent ha admès també que els Mossos van participar de les reunions per planificar l'operatiu de l'1-O. Pel que fa a l'agenda Moleskine, el testimoni ha dit que no recorda si hi havia una anotació que feia referència als Mossos i deia que obeirien el mandat judicial. 
 12:03 A preguntes d'Andreu Van den Eynde el testimoni ha començat a perdre la memòria. Preguntat per diverses ordres la Fiscalia o atestats, l'agent ha respost que no ho recorda. Pel que fa les estructures d'Estat, l'agent ha dit que van començar investigant qüestions econòmiques. "Això no tenia res a veure amb el Govern", ha dit, i ha admès que van incloure Oriol Junqueras perquè "tenia a veure amb persones que feien coses". "El 2016, quan comencem a investigar les estructures d'Estat, no sabia que Junqueras era vicepresident del Govern". 
 12:03 A preguntes de les defenses, el número dos de Baena ha dit que hi havia una instrucció de 2015 en què la Fiscalia sol·licitava als cossos policials que informessin de qualsevol delicte de rebel·lió o sedició. Ha admès que "pot ser" que demanessin una intervenció telefònica, i ha dit que la primera va ser el juny o juliol de 2017. "Va ser en base a les declaracions de Santiago Vidal", ha dit, i ha dit que no recorda si abans es va demanar intervenir el telèfon a Josué Sallent. "No recordo quin objectiu tenien les diligències de la Fiscalia del 2017", ha insistit. 
 11:28 Les defenses han protestat en diversos moments per la declaració del número dos de Baena. En un primer moment, Andreu Van den Eynde ha interromput el testimoni per dir que estava definint un document -l'EnfoCATs- que el tribunal "podia llegir" sense necessitat d'escoltar l'agent. Més tard, Benet Salellas ha retret al testimoni que estava actuant com un "pèrit". Manuel Marchena ha rebutjat totes dues peticions i ha quedat constància de les protestes.
 11:25 El guàrdia civil ha parlat també d'un "escenari de guerra i un escenari de guerrilla", com a possibles vies en cas de conflicte. "Es parla de passos a tenir en compte per finançar el nou estat. Parlaven d'opcions a l'estranger, préstecs internacionals...". També ha assegurat que es parlava del control del territori. "Van trobar un Excel amb 52 decrets lleis sobre com s'hauria de dur a terme la implementació de la República, havien d'entrar en vigor el dia 2 d'octubre", ha dit. En un document de Lluís Salvadó, ha assegurat, es parlava d'un "exèrcit català".
 11:25 Ha explicat que va investigar persones en relació al referèndum de l'1-O. Sobre el referèndum, Jové parlava directament amb Oriol Junqueras, ha assegurat. "Jové va ser l'origen per poder arribar al a nau de Bigues i Riells on van trobar les paperetes del referèndum", ha explicat a preguntes de la Fiscalia, i ha afirmat també que es va encarregar de la gestió dels locals de l'1-O. "Jové va enviar una carta als ajuntaments on deia als alcaldes què havien de fer si els demanaven tancar els col·legis per l'1-O", ha assegurat. Pel que fa al registre de catalans a l'exterior, ha explicat que era una ampliació per fer "un registre de les persones a l'exterior".
 11:25 L'agent ha dit que en un document de Josep Maria Jové es parlava de la viabilitat d'un referèndum unilateral. "El referèndum sempre era el pas previ per a la declaració, però inicialment es plantejava que fos pactat amb l'Estat", ha dit a preguntes del fiscal Fidel Cadena. Ha recordat també que les eleccions del 27-S es plantejaven com a plebiscitàries i ha fet referència a diversos reunions "importants". "En la reunió del 7 de gener veiem que es decideix una cosa que es materialitza dies després", ha dit. També ha fet referència a una reunió del juny de 2017 on es parla de la unilateralitat -hi van participar Junqueras, Turull, Mas i Rovira, entre d'altres, ha assegurat.
 11:25 El número dos de Baena, que va ser jutjat (i absolt) per un delicte de tortures, ha explicat que "EnfoCATs era un document estratègic i la Moleskine un document executiu". El primer, es basava en acció política, acció de participació ciutadana i acció de comunicació. Hi apareixien els Mossos i el CTTI com a estructures d'Estat, i altres estructures que estaven desenvolupant-se, com l'Agència Tributària. El testimoni ha dit que l'estratègia passava per un "conflicte amb l'Estat". "El conflicte s'havia de ponderar en funció de la resposta de l'Estat. A l'agenda es preveien una sèrie d'escenaris i, en funció d'això, s'augmentaria o no el conflicte", ha explicat.
 11:25 Desena setmana del judici de l'1-O amb més policies i un protagonista clar: el secretari dels atestats de la Guàrdia Civil i número dos del tinent coronel Daniel Baena. El testimoni ha elevat a "document estratègic" l'EnfoCATs que, juntament amb l'agenda Moleskine, van trobar a casa de Josep Maria Jové. Ha desgranat el document i ha assegurat que recollia el pla de la desconnexió, un pla que passava per una "doble legislació, una possible desobediència civil, un referèndum i, finalment, la declaració de la República". Aquest document ha estat usat per la Fiscalia per elaborar el relat de la rebel·lió. 
 09:38 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació de la desena setmana de judici de l'1-O. Està previst que desfilin pel Suprem més de 60 policies coincidint amb la campanya electoral. El protagonista, però, serà el número 2 de Daniel Baena, secretari dels atestats de la Guàrdia Civil. 
 18:25 Òmnium Cultural ha demanat al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que elevi a instàncies internacionals l'informe sobre el 20-S elaborat per Scotland Yard que el Tribunal Suprem no ha admès com a prova. L'informe anglès conclou que aquell dia no hi va haver violència i que la Guardia Civil no va actuar amb criteris professionals. El vicepresident de l'ens, Marcel Mauri, ha denunciat la "vulneració flagrant" de drets i llibertats que al seu parer pateix Catalunya des d'abans del referèndum de l'1-O. Mauri també ha afirmat que l'informe és una prova "clau" que "trenca el fals relat de violència". També ha lamentat que el Suprem ha denegat "desenes de testimonis, proves i informes a la defensa de Cuixart", i en canvi "a l'extrema dreta de Vox li accepta tot".
 18:08 La jornada d'aquest dijous al Suprem ha estat marcada per dures crítiques als Mossos i relats de violència dels votants. Han desfilat per la sala segona inspectors i agents de la policia espanyola que van intervenir a Barcelona, Girona i Lleida, i tots ells han coincidit en assenyalar la complicitat de la policia catalana amb els votants i la passivitat a l'hora d'impedir el referèndum. 
 18:08 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a dilluns vinent a les 10h.
 18:08 Un subinspector de la policia espanyola ha explicat un suposat assetjament el dia 2 d'octubre a un comboi a Girona. "Hi va haver una col·lisió i es va haver d'aturar el trànsit. Moltes persones van sortir dels seus vehicles i van venir cap a nosaltres de forma hostil", ha explicat a preguntes del fiscal. Ha relatat un "assetjament" de la massa: "Era una comunicació no verbal, ens insultaven, ens escupien... Vaig optar pel replegament i abandonar el lloc". 
 17:50 El tercer agent va intervenir "de manera activa" a la Caparella, Joan Carles I i Can Pont de Lleida. En el centre Joan Carles I, l'agent ha dit que va veure com una persona tenia un infart i ha explicat que li va practicar maniobres. "Li vaig buscar el pols i no vaig trobar res. Vaig trucar a la sala de coordinació per demanar una ambulància", ha explicat. Al final, ha explicat, uns homes que es van identificar com a metges el van atendre. 
 17:50 El segon agent va intervenir al col·legi Ronda i a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida. Ha explicat que va haver-hi agents lesionats i insults, i que van tenir molts problemes en la sortida. "A l'EOI hi havia oficials dels Mossos però no van intervenir en cap moment", ha explicat. A preguntes de les defenses, ha assegurat que desconeix per què les imatges que van enregistrar els policies  a Lleida no han aparegut.
 17:26 "No em consta que hi hagués ciutadans lesionats", ha dit en resposta a les defenses, i ha assegurat que no recorda si algun agent va colpejar els ciutadans amb una porra extensible. "Vam fer una intervenció molt neta", ha assegurat a Benet Salellas, i ha dit que no va veure cap ciutadà "llançat al terra" per part dels agents.
 17:26 Al col·legi Caparrella, "l'actitud va ser molt violenta". Ha explicat que mentre retiraven gent, un home "amb una corpulència important" va arrossegar un agent cap a l'interior del col·legi. "Va haver-hi diveross agents lesionats", ha assegurat a preguntes del fiscal. En aquell centre hi havia dos Mossos: "Vaig acostar-m'hi i els vaig demanar el carnet professional. Me'l van donar", ha explicat. A preguntes de Vox, ha dit que no recorda que hi hagués llançament d'objectes ni persones encaputxades.
 17:26 "Vam veure nens petits en braços de persones adultes a l'interior dels centres", ha explicat a preguntes del fiscal, i ha afegit que el replegament va ser "ràpid". Pel que fa als Mossos, ha dit que estaven davant del col·legi: "No ens van ajudar en cap moment. Jo no em vaig dirigir a ells perquè havíem de travessar tota la massa i corria risc la nostra integritat física", ha assegurat.  
 17:26 També ha passat pel Suprem una agent de la policia espanyola que va participar en l'operatiu de l'1-O a Lleida. Va intervenir als serveis territorials del departament de Treball i al col·legi Caparrella. En el primer, ha assegurat que hi havia gent que bloquejava l'entada del centre. "Principalment hi havia gent gran a la primera línia", ha explicat. Ha relatat que els votants els insultaven però que van poder confiscar urnes, paperetes i més documentació electoral.
 17:02 El quart agent ha anat en la mateixa línia. Ha assegurat que l'actitud de la gent era "molt violenta" i que els van "estirar i empentar". "A la sortida vam seguir rebent puntades de peu i insults", ha explicat l'agent, i ha explicat, com ha fet abans el seu company, que en un dels vehicles els ciutadans van llançar-hi un test.
 16:43 El tercer agent ha estat un policia nacional espanyola que va actuar a l'operatiu de l'1-O a Girona. Ha explica que durant l'actuació van demanar ajuda a les UIP per poder complir el mandat judicial, que era "confiscar tot el material que poguéssim trobar als centres de votació": "Ens van fer una mena de passadís per poder entrar la centre. A un agent li van donar un cop de puny a l'ull", ha explicat a preguntes del fiscal. "Sense els antidisturbis no hauríem pogut entrar al centre de votació", ha assegurat, i ha dit que un home li va "arrencar" la GoPro que portava. 
 16:22 El segon testimoni de la tarda ha estat un altre agent de la policia nacional que va participar en l'operatiu de l'1-O. Ha explicat que en un dels centres on va actuar hi havia persones amb "actitud aparentment hostil" i també ha fet referència a barricades. També ha dit que van veure persones grans i alguna persones amb discapacitat "col·locades aparentment per impedir el pas". L'agent ha explicat que van van entrar al centre, les perosnes estaven assegudes al vestíbul. "Vaig retirar una persona gran que em va dir que no li pegués", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. Sobre la gent, ha dit que tenien "una actitud irada": "No violenta, però sens dubte complicada", ha assegurat. 
 16:13 L'agent que va redactar l'acta de l'1-O al districte de Sant Martí ha assegurat que els Mossos actuaven en connivència amb els votants. Ha fet referència a un vehicle de color gris que el va fer sospitar, i que després va saber que era del Departament de la Presidència. Ha dit que les persones que hi havia al vehicle estaven observant la resta de cotxes que ens van acostar a la zona i al carrer on eren. "No miraven el col·legi", ha assegurat. 
 11:36 El sisè testimoni ha estat un agent que va intervenir al centre Aiguamarina. Ha assegurat que el col·legi estava tancat, amb gent a dins, i que van haver de trencar la porta. El policia també va intervenir a l'escola Àgora, i ha dit que a mesura que avançaven les intervencions a Nou Barris, augmentava també l'agressivitat.
 11:24 El cinquè agent també va intervenir al centre Víctor Català. Ha dit que hi havia gent que va fer resistència activa i que dins del col·legi hi havia unes quinze persones encaputxades. "Actuaven junts", ha assegurat. També ha dit que el van empentar i es va fer una lesió a la mà esquerra. 
 11:20 El quart testimoni del matí ha assegurat que al centre Víctor Català hi havia gent encaputxada. Ha relatat que li van llançar una cadira que li va fer mal a la cama i ha parlat de murs humans per impedir la tasca de la policia espanyola. 
 11:15 Al centre Aiguamarina, l'agent ha dit que hi havia "un plus d'hostilitat i resistència". El testimoni ha dit que ja hi havia les portes d'accés tancades . "No podíem obrir la porta perquè faríem mal als concentrats", ha dit, i ha explicat que van haver d'entrar per una porta auxiliar. En tots els centres ha dit que hi havia Mossos en actitud "passiva". "La seva actitud era d'inactivitat, no ens van ajudar". Més enllà d'insuls i cops a les furgonetes, l'agent ha dit que no van tenir més problemes.
 11:15 L'agent, que va intervenir al districte de Nou Barris, ha explicat la intervenció al centre Tibidabo i Prosperitat i ha dit que va ser "fàcil". "Vam requisar urnes i material electoral", ha dit a la Fiscalia. En el tercer centre, el Freire, ha dit que van començar a percebre "hostilitat". "Continuava havent-hi resistència passiva, però més hostilitat i insults", ha dit. "Tenien un mur popular de persones amb braços entrellaçats. Quan vam entrar vam identificar la els membres de la mesa", ha relatat, i ha afegit que els van insultar però ningú els va agredir. "A la sortida van continuar els insults i van colpejar la furgoneta", ha assegurat. A preguntes de les defenses, l'agent ha admès que no va ser al centre Prosperitat i tot el que ha explicat li han relatat altres agents.
 11:14 Ha parlat del centre Tomàs Muro, on ha assegurat que també hi havia murs organitzats de persones. En tots els centres, ha dit, hi havia gent fen "tasques de vigilància", pèrò no ha pogut assegurar que fossin agents dels Mossos. "No anaven uniformats", ha afirmat. També ha relatat que a les 20h va veure agents de la policia catalana posant urnes en vehicles policials. "Els col·legis ja havien tancat, ja no tenia sentit". A preguntes de les defenses, l'agent ha admès que no va ser al centre Tomàs Muro i que tot el que ha relatat li han explicat altres agents.
 11:14 L'inspector de la policia espanyola que va redactar l'acta de l'1-O al districte de Nou Barris ha assegurat que a mesura que avançava la violència dels votants anava in-crescendo. Ha parlat de murs humans organitzats amb una actitud "bel·ligerant" contar la policia, i ha denunciat la passivitat dels Mossos i la cordialitat amb els votants. Entre d'altres centres, el testimoni -el tercer del matí-  ha relatat que al col·legi Àgora hi havia "quatre murs de persones" i ha assegurat que estava "organitzat". "Vam haver d'utilitzar la força per apartar-los i accedir al centre", ha assegurat, seguint el fil de la fiscal Consuelo Madrigal. A la sortida, el testimoni ha dit que la gent es posava davant dels vehicles policials, que van patir desperfectes. En tots els casos, ha insistit l'agent, els Mossos no van col·laborar.
 10:32 Un segon testimoni de la Policia Nacional espanyola (que va entrar al Mas Casanovas i al Marenostrum, però no a l'Escola Oficial d'Idiomes) ha assegurat que els Mossos a Horta-Guinardó sabien que les unitats d'intervenció estaven actuant i que no van fer res. "Ni van tallar el trànsit per nosaltres", ha denunciat a preguntes de la Fiscalia. Al Marenostrum, ha dit, van rebre insults i "els Mossos no van fer res". Amb tot, ha admès que més enllà dels insults, els ciutadans no els van agredir.  
 10:32 Pel que fa al centre Marenostrum, l'agent ha assegurat que els Mossos tampoc van col·laborar. La policia catalana, ha dit, no va parlar amb la gent ni van facilitar el compliment del mandat judicial. "En cap moment van intervenir", ha insistit. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, ha explicat que en aquest centre i a l'Escola Oficial d'Idiomes hi havia una representant de l'administració, però que no va mostrar cap acreditació, i també ha assegurat que no va veure unitats d'ordre públic dels Mossos en cap dels centres d'Horta-Guinardó. A preguntes de Vox, ha dit que no va veure llançament d'objectes.
 10:32 El testimoni ha dit que va veure Mossos, ha admès que no els van demanar ajuda i ha dit que la policia catalana tampoc es van oferir per ajudar-los. "Tenien una actitud contemplativa", ha assegurat. Ha explicat que un cop al col·legi van identificar els membres de les meses. En aquell centre, ha relatat l'agent, van trobar una persona que duia una acreditació de "visitant internacional". "Ens va preguntar pel motiu de la nostra presència aquí", ha dit, i ha assegurat que en tots els centres on va intervenir, l'actitud de la gent era "hostil" i de "nul·la col·laboració".
 10:32 L'agent també va intervenir al centre Mas Casanovas. "Vam veure molta gent dispersada, però quan van veure que arribàvem tots es van agrupar a la porta d'accés a l'edifici", ha ressaltat, i ha dit que actuaven d'una manera "organitzada". "Va costar molt apartar-los. Hi havia molta gent i oposaven molta resistència", ha assegurat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal.
 10:32 El primer testimoni ha estat l'instructor de l'acta número 7 de l'1-O a Barcelona, pel districte d'Horta-Guinardó. Ha explicat que van intervenir a l'Escola Oficial d'Idiomes. "Vam intervenir material electoral i la gent ens insultava i ens va escopir", ha explicat a preguntes de la Fiscalia, i també ha dit que va rebre "cops" amb paraigües. "Jo no vaig patir cap lesió i vam aconseguir requisar el material. No vam tenir problemes a la sortida", ha assegurat.
 10:32 El Suprem tanca aquest dijous la novena setmana del judici amb la declaració de més policies nacionals espanyols que van intervenir en els diferents districtes de Barcelona l'1-O. Fins ara, tots ells han apuntalat la tesi de la rebel·lió de la Fiscalia a través de dues idees: la violència dels votants i la passivitat i obstrucció dels Mossos el dia del referèndum. Els testimonis d'avui han anat en la mateixa línia. 
 09:50 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació de la sessió del judici de l'1-O. Avui tanquem la setmana amb la declaració de 16 policies espanyols que van actuar a Catalunya la jornada del referèndum.
 18:15 Manuel Marchena suspèn la sessió fins demà a les 10h.
 18:14 L'agent dels Mossos diu que no va rebre cap ordre de facilitar el referèndum i acaba la seva declaració.
 18:14 L'agent dels Mossos diu que no va veure urnes ni paperetes en cap moment. "No vam veure incidents. Vam veure gent agrupats pacíficament a l'entrada", explica.
 18:13 eclara ara una agent dels Mossos que assegura que va estar en un centre a Cardedeu i hi havia 300 persones a l'entrada. "No vaig impedir que votessin. No vam demanar ajuda a la policia nacional ni a la Guàrdia Civil", diu.
 18:13 Un agent de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que Cuixart li va «exigir» que retornés uns cartells comissats. Reconeix que el president d'Òmnium no va cridar però que va "colpejar el capó" del cotxe de la policia.
 17:58 Un inspector de la policia espanyola diu que l'alcaldessa de l'Hospitalet els va recriminar l'ús de violència. El comandament diu que els Mossos feien "d'espectadors" durant l'actuació.
 16:57 Desfilen ara més agents de la Guàrdia Urbana de Badalona per explicar el mateix fet: la requisa de cartells del referèndum a Badalona el 25 de setembre, on hi havia Jordi Cuixart i José Téllez. 
 16:54 L'agent de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que José Téllez va agafar els cartells del cotxe i els va passar a Cuixart i a una altra persona. "Els van repartir a la gent i van marxar cantant i cridant 'Hem guanyat'", ha dit.
 16:54 L'agent de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que Cuixart els demanava que no actuessin i no requisessin els cartells. "Ens deia que fèiem el ridícul i que ho deixéssim estar", ha explicat.
 16:53 L'agent de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que una senyora va trucar a l'alcaldessa Dolors Sabater. "Va començar a arribar gent fins que van ser unes 50 persones. Al principi bé, però després l'ambient estava més tens", diu.
 16:53 L'agent de la Guàrdia Urbana de Badalona explica que va introduir el material decomissat als seients de darrere. "Jo vaig redactar l'acta", diu a preguntes de Vox.
 16:53 L'agent de la Guàrdia Urbana de Badalona diu que van requisar cartells d'un grup de gent que els estava penjant. "Es van comportar d'una manera excel·lent", admet.
 16:40 Declaren ara agents de la Guàrdia Urbana de Badalona. Els ha citat Vox per relatar la retirada de cartells del referèndum.
 16:38 Com la resta de testimonis, l'agent que va intervenir a l'institut Vilumara de l'Hospitalet diu que els Mossos no els van ajudar ni abans d'entrar al centre ni a la sortida.
 16:36 L'agent a qui li va quedar atrapada la cama a l'institut Vilumara diu que la gent els va insultar i escopir, i que cridaven "som gent de pau". "No vaig veure cops al cotxe", admet.
 16:36 "Ho vaig passar malament, vaig notar molt dolor, però no vaig anar a cap metge i al final em va passar el mal", ha explicat l'agent a qui li va quedar atrapat el peu en un centre de l'Hospitalet l'1-O.
 16:35 Declara ara l'agent a qui li va quedar atrapada la cama en una porta a l'escola Vilomara. "Tenia el peu atrapat però la gent no parava de donar cops a la porta", ha afirmat.
 16:28 L'autor de l'acta policial de l'1-O a l'Hospitalet admet que van trencar els vidres de la primera porta: "Vam colpejar la porta i inevitablement es van trencar", diu.
 16:28 L'autor de l'acta policial de l'1-O a l'Hospitalet diu que no va parlar amb l'alcaldessa Núria Marín (PSC), que va anar al col·legi Vilomara.
 16:23 "L'agent a qui li va quedar atrapada la cama amb la porta no va patir cap lesió", ha admès l'autor de l'acta policial de l'1-O a Gràcia i l'Hospitalet.
 16:23 L'autor de l'acta policial de l'1-O a Gràcia insisteix que els Mossos van tenir una actitud d'"absoluta passivitat". "Els Mossos no ens van ajudar en cap dels centres", ha reiterat.
 16:22 L'autor de l'acta policial de l'1-O a Gràcia i l'Hospitalet assegura que els Mossos no els van ajudar. "Estaven d'espectadors", ha afirmat.
 16:22 "Ens deien assassins, feixistes, bèsties", relata l'autor de l'acta de l'1-O a Gràcia i l'Hospitalet a preguntes de la Fiscalia. Marchena ha hagut de cridar l'atenció del fiscal, que induïa les respostes del testimoni.
 16:09 L'autor de l'acta de l'1-O a Gràcia i l'Hospitalet diu que la cama d'un agent va quedar atrapada quan els votants van tancar una porta d'un centre de votació. "La gent es va comportar de forma violenta", ha assegurat el testimoni, que ha afegit que van utilitzar "la força indispensable".
 16:09 El primer testimoni de la tarda ha estat un inspector de la Policia Nacional espanyola que va instruir l'acta policial de l'1-O al districte de Gràcia i a l'Hospitalet. A preguntes de la Fiscalia, ha explicat que als centres que van intervenir a l'Hospitalet hi havia dos Mossos en actitud "passiva": "Estaven com si es tractés d'un referèndum normal", ha assegurat. 
 14:06 Acaba la sessió del matí i es reprendrà a les 16h de la tarda amb la declaració de més policies espanyols. 
 14:01 L'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi diu que no va veure agents donar puntades de peu als votants.
 14:01 L'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi diu que no sap per què es van disparar pilotes de goma a la casa Orlandai.
 13:53 L'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi diu que al centre Projecte la gent "no era col·laboradora" però que no van oposar una resistència "greu". "La majoria era gent gran", diu a preguntes de les defenses.
 13:49 L'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi diu que "és molt difícil" pensar que les concentracions als centres fossin "espontànies".
 13:49 ​L'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi: "El binomi dels Mossos va veure com colpejaven membres de la unitat d'intervenció i no van fer res".
 13:48 L'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi: "Una de les persones que més resistència va oposar va ser un noi amb Síndrome de Down".
 13:35 L'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi explica que hi havia gent que impedir l'accés a la conselleria d'Educació "amb el seu cos". "Va ser molt tens", ha dit.
 13:35 Declara ara l'instructor de l'acta de l'1-O a Sarrià-Sant Gervasi, que diu que l'actitud dels Mossos en aquell districte era "passiva" i explica que un agent va veure urnes dins d'un vehicle de la policia catalana.
 13:26 Un agent que va actuar al Pau Romeva l'1-O assegura que van ser objecte de contravigilància per part d'un vehicle de Presidència de la Generalitat.
 13:26 Un agent que va intervenir al Pau Romeva diu que van fer us de les defenses "d'una manera molt natural". Explica que van requisar material del referèndum i "un manual d'instruccions del referèndum". 
 13:26 Un agent que va intervenir a l'institut Joan Boscà diu que la gent intentava que els policies no entressin, però admet que no hi va haver incidents greus.
 13:02 Un agent que va intervenir a l'institut Joan Boscà diu que la gent intentava que els policies no entressin, però admet que no hi va haver incidents greus.
 13:02 Continua la sessió al Suprem. Declara ara una agent de la policia espanyola que feia tasques de contravigilància. Denuncia que dues persones de paisà vigilaven el centre Pau Romeva, duien una defensa extensible i uns auriculars. 
 11:35 El segon i el tercer testimoni d'aquest dimecres ha avalat la tesi del primer inspector. El policia, que va participar en la contraviiglància al districte de les Corts. "Al Pau Romeva vam veure dues persones que eren mossos camuflats i ens van seguir amb un vehicle a nom de la Generalitat", ha assegurat un dels policies a preguntes de la Fiscalia. El tercer testimoni, que també va participar de la contravigilància l'1-O, ha assegurat que dues persones que eren dins del centre van alertar la gent que la policia estava a punt d'arribar.
 11:34 El testimoni ha relatat que quan es disposaven a anar al centre Pau Romeva, el responsable de l'equip de contravigilància els va informar que la gent sabia que arribava la policia. "Vam decidir avortar l'actuació", ha relatat. Qui els va avisar? "Gent que teníem entre els concentrats", ha dit. Poques hores més tard, quan se'ls va informar que la situació estava tranquil·la, es va tornar a iniciar "l'acostament".
 10:26 Manuel Marchena interromp la sessió del judici i demana atenció mèdica per un dels assistents de la sala. L'home, segons TV3, és l'encarregat de distribuir el material durant el judici, i ha pogut sortir pel seu propi peu de la sala.
 10:26 Pel que fa a l'escola Nostra Llar de Sabadell, el policia ha dit que en un primer moment la gent, unes 200-300 persones, estaven "tranquil·la", tot i que ha ressaltat que estaven "congregats en massa" i no situats "com una votació normal". Segons ha dit, quan van arribar les UIP la gent es va situar a la porta del centre i va començar a cridar "votarem". El testimoni, seguint les declaracions d'ahir, ha acusat els Mossos de no actuar: "La primera situació surrealista va ser quan els Mossos van dir-nos que no podien intervenir perquè no tenien unitats d'ordre públic i es van retirar", ha explicat.
 10:26 L'inspector ha explicat que va dirigir l'entrada a l'escola Nostra Llar de Sabadell, i al Joan Boscà de les Corts i al Pau Romeva. "Primer vam entrar a Sabadell, després al Joan Boscà i després al Pau Romeva, i durant el dia anàvem fent seguiment de tots els col·legis assignats", ha relatat a preguntes de la Fiscalia. A més de les tres intervencions, l'inspector ha dit que també van fer tasques de control i vigilància en altres centres.
 10:26 El primer testimoni del dia ha estat l'inspector de la Policia Nacional espanyola que va redactar l'acta policial número 4 de l'1-O a Barcelona pel districte de les Corts, i també l'acta policial de Sabadell, en concret de l'escola Nostra Llar. Ha explicat que duien unitats de suport policial per poder entrar als centres i impedir la votació "sense cap perill". "El dispositiu policial es va concretar la matinada de dissabte i a les 5 del matí del dia del referèndum", ha dit. 
 10:26 Nova jornada de judici amb el protagonisme centrat en els testimonis de la policia nacional espanyola, que han continuat desfilant pel Tribunal Suprem. Ahir, les dues idees més rellevants que van voler deixar clares els testimonis van ser la suposada violència dels votants i la passivitats dels Mossos. De fet, l'autor de l'acta de l'1-O a Barcelona va assegurat que el dispositiu dels Mossos estava pensat per permetre el referèndum.
 09:52 El cap de llista de JxCat per Tarragona a les eleccions del 28-A, Josep Rull, està convençut que sigui quina sigui la sentència, ja han guanyat el judici de l'1-O. "Hem estat capaços de posar en evidència, despullada de tota la seva parafernàlia, l’operació orquestrada per l’Estat profund per crear unes falses acusacions de rebel·lió, de sedició, de violència, de malversació... que no s’han produït mai", ha argumentat en una entrevista que publica aquest dimecres El Punt Avui. De cara a les eleccions del 28-A, l'exconseller empresonat alerta que el PSC pot acabar sent el "cavall de Troia" des Catalunya mateix en permetre un acord amb Cs. I ha reivindicat que el vot a JxCat té una doble funcionalitat: aturar el tripartit de dretes i impedir una nova aplicació del 155.
 09:24 Van den Eynde ha remarcat que la magistrada ha arxivat la imputació de les dues persones que van motivar l'inici de la investigació: Santi Vidal i Carles Viver i Pi-Sunyer. Van den Eynde tampoc confia que deixin sortir els presos per fer campanya. Ha pronosticat que "pot passar que hi hagi fets que no hi hagi cap forma d'argumentar que es prohibeixin, com recollir les actes", però més enllà d'això, ha remarcat que "l'experiència demostra que tots els drets polítics han sigut prohibits".
 09:23 Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, no creu que la interlocutòria del jutjat número 13 influeixi en el Tribunal Suprem. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha remarcat que aquesta causa "tan estranya i complexa" és la que motiva la presó provisional dels independentistes. "Ara quan es desinfla, la situació que va crear no la reverteixen ni la revisen", s'ha queixat.
 09:23 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació del judici. Avui, 29a sessió, estarà marcada per les declaracions de més testimonis de la Policia Nacional espanyola, que ahir ja van començar a desfilar pel Suprem.
 19:01 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a demà a les 10h. 
 19:00 El setè testimoni de la tarda ha estat un dels agents que va participar en el dispositiu de Sants-Montjuïc, en concret a la brigada d'informació. Ha explicat que va anar informant de la gent que hi havia als col·legis i ha denunciat també l'actitud "passiva" dels Mossos.
 18:04 El sisè testimoni ha estat l'instructor de l'acta policial número 3 de l'1-O a Barcelona que fa referència al districte de Sants-Montjuïc. Ha explicat que en aquell districte no es va fer cap entrada i només van informar del transcurs de la jornada. "No vam entrar en cap col·legi perquè no comptàvem amb unitats d'intervenció policial", ha dit. Ha explicat que la gent es quedava a la porta després de votar i ha admès que en tots els col·legis hi havia una parella dels Mossos amb "actitud passiva". "Un dels meus funcionaris va sentir un mossos que parlava amb gent i els avisava que aviat la policia actuaria", ha denunciat a preguntes de la Fiscalia.
 17:47 El cinquè testimoni ha estat l'autor de l'acta policial al districte de l'Eixample l'1-O. A preguntes de la Fiscalia ha explicat que van entrar a l'Institut Jaume Balmes i a l'escola Ramon Llull i no van poder accedir al col·legi Diputació. Pel que fa al Jaume Balmes, ha relatat que es van trobar una "massa" de 300 persones amb els braços entrellaçats que els insultaven i que van haver de ser desallotjades perquè la policia pogués arribar a la porta principal. "Vaig veure empentes i insults als agents", ha dit a preguntes del fiscal Jaime Moreno, i ha explicat que van retirar les persones "una per una". L'inspector ha relatat que al Jaume Balmes van requisar material electoral i tres urnes "que duien el logo de la Generalitat". "La gent no es va voler identificar", ha afegit.
 17:09 Ha explicat que en un dels centres que va observar va veure que la gent va obrir als Mossos quan començava el recompte. "Es van entrevistar amb els agents i després els van deixar sortir i els van aplaudir i va continuar el recompte", ha relatat a la Fiscalia. A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, ha dit que tots els Mossos que veure tenien l'uniforme de seguretat ciutadana, no d'unitats d'intervenció. "No vaig veure la intervenció d'unitats d'ordre públic", ha reblat.
 17:08 El tercer testimoni, també de la brigada d'informació, ha estat un subinspector de la policia espanyola que també va participar en l'operatiu policial de Ciutat Vella. Ha assegurat que els Mossos que hi havia eren de seguretat ciutadana i estaven "estàtics".
 16:57 A preguntes de l'Advocacia de l'Estat, ha dit que va notar "un canvi d'actitud" en la gent quan van arribar les furgonetes policials: "Van començar a avisar i cridar, i va augmentar el nombre de persones congregades", ha relatat, però no ha pogut concretar si van impedir l'entrada dels agents. "No vaig poder percebre la seva actitud", ha afirmat, tot i que ha reconegut que "unes quantes persones" van començar a cridar "votarem" i a aixecar els braços.
 16:56 La segona testimoni de la tarda, una inspectora que va participar en l'operatiu policial a Ciutat Vella l'1-O, ha explicat que hi havia "bastanta gent" congregada a l'exterior. "Vaig poder veure que la gent es concentrava al voltant de les furgonetes", ha dit, i ha admès que des d'on ella estava no va veure llançament d'objectes. Sí que va poder veure tres agents dels Mossos en aquell centre.
 16:43 Pel que fa a l'escola Pia Sant Antoni, l'inspector ha dit que la gent bloquejava la porta d'entrada i insultava els agents. "Ens van llançar algun objecte, un con d'obra o una tanca, sobre els vehicles, quan ens apropàvem", ha relatat. La situació més greu, ha explicat, va ser a la sortida: "Ens van ploure cons, tanques, pedres... Allà va ser la situació més delicada. Van intentar aïllar sis companys que tancaven el comboi", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. "Vam veure com la massa que envoltava els companys els intentava deixar aïllats. No ho van aconseguir. Allà es van disparar salves", ha afegit. A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que no recorda si la gent intentava evitar que algunes persones els llancessin cons, ni ha pogut concretar si algun d'aquest cons va tocar els agents.
 16:42 Pel que va a l'Institut Pau Claris, l'inspector ha denunciat que uns dels agents dels Mossos va intentar trencar el cordó de seguretat. Ha explicat que hi van trobar "una massa d'unes dues-centes persones bloquejant una porta" i que no la van poder obrir per culpa de "la pressió de la gent". A la sortida d'aquell centre, ha dit, no va tenir problemes, però sí que se'ls va insultar. A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que no va veure com van desallotjar l'escala del centre.
 16:42 A preguntes de la Fiscalia, ha relatat com va viure l'1-O en aquests tres col·legis. En el primer dels centres, l'inspector ha relatat que quan van arribar els agents la gent es va aglutinar en una "massa compacta" a la porta d'accés, obligant a la policia a fer-los fora per accedir-hi. "Ens van agredir amb paraigües i cascos, i ens van insultar. Ens van dir 'aneu-vos-en al vostre país'", ha relatat. A l'escola Mediterrània, ha explicat, els policies van requisar material electoral i en un registre als lavabos van trobar quatre urnes amagades.
 16:42 El primer ha estat qui va redactar l'acta número 1 a Ciutat Vella. Ha explicat que va requisar tres centres de votació: l'escola Mediterrània, l'institut Pau Claris i l'escola Pia Sant Antoni.
 16:41 Els testimonis de la tarda han estat els instructors de les actes de l'1-O als diversos districtes de Barcelona. Tots ells han relatat escenes de violència, llançament d'objectes i insults als centres de votació on van intervenir els agents.
 14:03 Marchena suspèn la sessió fins a les 16h, amb la declaració de més testimoni de la Policia Nacional espanyola. 
 14:03 A preguntes de l'advocat Àlex Solà, representant de Jordi Cuixart, l'inspector ha dit que les indicacions dels CDR es van complir "en la major part dels col·legis" i ha admès que en cap dels missatges atribuïts a aquest comitès "fes crides a la violència". "Van ser molt cauts a l'hora de redactar els seus missatges", ha reconegut el testimoni, que ha tingut problemes per vincular el Govern amb els CDR però ha explicat que van detectar que es feien "curses per entrellaçar braços davant dels col·legis". "Ho vam veure prop de la seu de la CUP i en casals d'Arran", ha dit. 
 13:54 La premi Nobel de la Pau Jody Williams ha denunciat que la causa contra els líders independentistes al Tribunal Suprem posa en perill drets humans. Williams ha assistit aquest dimarts a la sessió del judici de l'1-O i ha alertat que s'estan "criminalitzant" manifestacions "pacífiques" i el dret a la llibertat d'expressió.
 13:13 L'autor de l'acta policial de l'1-O diu que algunes actuacions dels Mossos van ser "terribles". "Només les hauria pogut dissenyar el dispositiu dels Mossos", assegura a preguntes de la Fiscalia.
 13:13 L'autor de l'acta policial de l'1-O assegura que alguns Mossos els van seguir. "Alguns es desplaçaven d'escola per impedir-nos l'actuació", afirma a preguntes de la Fiscalia.
 13:07 L'autor de l'acta policial de l'1-O denuncia el "mal disseny" del dispositiu dels Mossos, tot i que ressalta la bona feina d'algun dels agents.
 13:07 L'autor de l'acta policial de l'1-O a Barcelona assegura que els Mossos que estaven als col·legis es comportaven com si es tractés d'un referèndum normal. 
 13:06 L'autor de l'acta policial de l'1-O afirma que els votants dels col·legis electorals estaven coordinats pels CDR.
 12:59 L'autor de l'acta policial de l'1-O assegura que es va garantir la seguretat dels votants "en detriment de la dels agents". "L'ús de la força va ser el necessari", afirma.
 12:58 L'autor de l'acta policial de l'1-O admet que van fer servir la força "per complir el mandat judicial" i assegura que cada centre "era diferent".
 12:58 L'autor de l'acta policial de l'1-O a Barcelona assegura que hi havia "la possibilitat" de trobar-se amb "una violència" no prevista.
 12:58 L'autor de l'acta policial de l'1-O a Barcelona assegura que abans de cada intervenció s'avisava els votants que es procediria al desallotjament del centre.
 12:51 L'autor de l'acta policial de l'1-O a Barcelona explica que van fer 27 intervencions en col·legis electorals, tots a la demarcació de Barcelona.
 12:50 L'autor de l'acta policial de l'1-O a Barcelona explica a la Fiscalia que el responsable de decidir a quin centre de votació s'entrava era ell. 
 12:50 La Fiscalia s'oposa a alliberar els presos polítics perquè facin campanya. El ministeri públic presenta un informe oposant-se a les peticions de Junqueras, Rull, Turull, Sànchez i Romeva i al·lega risc de fuga.
 11:49 Un agent de la Guàrdia Civil ferit a Esponellà (Pla de l'Estany) l'1-O assegura que els Mossos no els van donar suport. "Hi havia un grup de gent que ens insultava i no volia dialogar", ha assegurat.
 11:49 El Tribunal Suprem ha dictat una providència on argumenta que no és competent per autoritzar o no un debat electoral a la presó de Soto del Real, tal com demana el candidat de JxCat i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez. El tribunal que jutja l'1-O afirma que, segons la Constitució i la Llei General Penitenciària, no és competència de l'òrgan jurisdiccional "velar pels principis que determinen l'activitat electoral". I també esmenta que no li pertoca fixar un determinat règim penitenciari i assenyala que la possibilitat de celebrar un debat dins el centre penitenciari no suposaria una excarceració. Per tot plegat, li retorna la pilota a la Junta Electoral Central (JEC), que era qui li havia demanat al Suprem que es posicionés. Institucions Penitenciàries ja ha desaconsellat celebrar aquest debat dins de la presó madrilenya de Soto del Real.
 11:38 LA CAVERNA, A JUDICI Scotland Yard? No me viene nada por Scotland Yard... Ahir no hi va haver sessió del judici, però la premsa de Madrid no aprofita el forat per informar de l’informe de la policia anglesa sobre la violència. Per Joan Canela
 11:33 Un caporal que va participar a l'actuació al pavelló de Sant Carles de la Ràpita ha relatat que un grup de concentrats van llançar "pedres" a vehicles de la Guàrdia Civil quan la comitiva ja marxava de la zona, i que va patir una "petita ferida" pel llançament d'una moneda que li va donar "a prop de l'ull dret".
 11:33 El judici de l'1-O s'ha reprès aquest dimarts amb més declaracions a testimonis de membres de la Benemèrita que van participar en els dispositius de la jornada de l'1-O en diferents municipals catalans. 
 11:33 Dos guàrdies civils han assegurat que van estar cinc mesos de baixa per lesions en el dit d'una mà durant les seves actuacions de l'1-O, un a Vilabella (Alt Camp) i l'altre a Mont-roig del Camp (Baix Camp). 
 09:47 Una quarantena d'agents de la Policia Nacional espanyola estan citats aquesta setmana al Tribunal Suprem per tal que aportin la seva visió sobre l'1-O, segons consta en la planificació elaborada pel magistrat Manuel Marchena. Fins ara, els testimonis policials han estat centrats en les experiències dels guàrdies civils, que han descrit un escenari farcit d'"amenaces", "pressions" i fins i tot "agressions" en els col·legis electorals on van actuar per frenar la votació. Efectius de la força estatal van protagonitzar actuacions -no exemptes de violència- a Barcelona i altres ciutats per impedir la votació.
 09:30 Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació del judici de l'1-O al Tribunal Suprem. La novena setmana estarà protagonitzada per les declaracions d'agents de la Policia Nacional espanyola. Avui, però, encara escoltarem els testimonis de guàrdies civils que no van poder declarar la setmana passada. 
 19:50 Manuel Marchena suspèn la sessió i emplaça les parts per dimarts a les 10h, amb les declaracions de més agents de la Guàrdia Civil.
 19:50 El cap de l'operatiu policial de la Ràpita l'1-O ha explicat que la gent els va insultar i assegura que van posar "gent vulnerable" davant i la gent més corpulenta darrere. "L'actitud era d'exaltació i, entre els insults, ens deien que érem els culpables dels atemptats de Barcelona i Cambrils", ha dit, i ha assegurat que ell va rebre una bufetada i que un agent va quedar lesionat. En aquest context, ha dit que la violència que van utilitzar és "legítima". Vegeu les fotos de la suposada violència "legítima" aquí. 
 19:18 Un agent ferit a Sant Esteve Sesrovires l'1-O diu que agafant un votant amb un altre agent van caure tots tres a terra. Un cop al terra, diu, no recorda si la gent es va abraonar sobre ell.
 19:09 Un agent ferit a Sant Esteve Sesrovires l'1-O diu que va relliscar i li van donar una puntada de peu, però admet que va poder seguir treballant.
 19:03 El cap de l'operatiu policial a Castellbisbal i Sant Esteve Sesrovires l'1-O assegura que en el forcejament amb votants, un company va rebre una puntada de veu.
 18:59 El cap de l'operatiu policial a Castellbisbal i Sant Esteve Sesrovires l'1-O diu que un motorista va intentar atropellar uns agents. "Tres agents el van intentar reduir i els va intentar agafar l'arma, però no va poder", ha afirmat.
 18:57 El cap de l'operatiu policial a Castellbisbal l'1-O diu que la patrulla dels Mossos que hi havia els va dir que no els podien ajudar.
 18:19 
Un dels agents que va actuar a Sant Martí Sesgueioles admet que va dir a un votant que si no se li havia trencat, poc li faltava.
 18:08 Un dels agents de la Guàrdia Civil que ha declarat aquest dijous al judici de l'1-O, que va participar en el dispositiu del cos armat a Sant Martí de Sesgueioles (Anoia) l'1-O. Ha explicat que deien a la gent que havien de complir un mandat judicial i que van haver de retirar "una barricada de taules i cadires", ha dit. "Ens deien que no feien res dolent i que marxéssim", ha explicat. 
 18:07 Al final d'un dels interrogatoris, Andreu van den Eynde ha sol·licitat poder veure un tros d'un vídeo "molt concret". Marchena, com ha fet les últimes sessions, s'hi ha negat. "No és el moment, estem a l'interrogatori". L'advocat ha intentat respondre però el president del tribunal li ha tallat el micròfon i ha acomiadat el testimoni. Segons després, Van den Eynde ha sol·licitat l'ús de la paraula i Marchena li ha negat: "Protesto per no tenir l'ús de la paraula", ha acabat dient el representant de Junqueras i Romeva. Ho podeu veure aquí. 
 17:41 En un dels interrogatoris, Jordi Pina ha mirat d'acorralar el testimoni: "Sap si una persona es va posar davant seu, amb les mans alçades, per mirar de dialogar amb vostès i que el van tirar a terra i van seguir avançant?", ha preguntat l'advocat. "És que ho estic veient", ha afegit, fent referència al vídeo del moment. Ho podeu veure aquí. 
 17:18 Un dels agents ferits l'1-O a Dosrius assegura que "no es va tirar ningú al terra". "Potser van caure, però no vam tirar ningú al terra", ha dit.
 17:13 Un dels agents ferits l'1-O a Dosrius explica que es va quedar fora del centre de votació perquè no podien deixar "desprotegits" els vehicles. "Els haurien cremat o destrossat", deixa anar.
 17:09 Un altre agent ferit a Dosrius l'1-O diu que no va veure que es llancessin cadires i assegura que no va clavar cap cop de puny a cap votant.
 17:09 CONTRACRÒNICA Aquells segons que no controla Marchena. Mirades, salutacions i somriures entre els presos i el públic s'escolen en els pocs moments en què els protocols al Suprem abaixen la guàrdia. Per Sara González des de Madrid. 
 16:52 L'agent ferit a Sant Joan de Vilatorrada diu que li van llançar una cadira a l'alçada de les cames. Diu que va caure i va quedar mig "estabornit". Explica també que un grup de bombers es van situar entre la Guàrdia Civil i els votants. 
 16:52 Un guàrdia civil ferit a Sant Joan de Vilatorrada l'1-O assegura que en un institut del municipi la gent els colpejava perquè no entressin. "Vaig quedar una mica atordit, però no vaig perdre el coneixement", ha dit l'agent.
 16:46 El cap de l'operatiu policial a Sant Joan de Vilatorrada diu que no va ordenar que s'utilitzessin les porres, i que els agents les van utilitzar per evitar les agressions dels votants.
 16:43 El cap de l'operatiu policial a Sant Joan de Vilatorrada diu que els van llançar una cadira quan els agents van entrar al centre de votació. Diu també que els bombers es van posar a primera línia entre manifestants i Guàrdia Civil.
 16:28 Un guàrdia civil ferit a Fonollosa l'1-O assegura que hi havia barricades fetes amb bales de palla.  "La gent ballava i saltava, i aprofitava per colpejar els escuts", diu, i explica que va tenir un hematoma.
 16:28 El primer agent que ha declarat aquesta tarda ha estat especialment polèmic per com ha relatat que van reaccionar els votants durant la intervenció policial de l'1-O a Dosrius. "Un home amb el seu fill a l'esquena em va escopir a la cara. Era digne de veure l'odi amb el qual em mirava. No ho havia vist mai i he estat varis anys al País Basc", ha deixat anar.
 16:21 L'observadora islandesa Katrín Oddsdóttir ha denunciat en una reunió amb Fiscalia General de l'Estat que el judici de l'1-O és "polític". La trobada, celebrada aquest dimecres amb la plataforma International Trial Watch (ITW), va comptar amb el fiscal de sala cap de la secretaria tècnica del ministeri públic, Fernando Rodríguez Rey. El fiscal va negar que es tracti d'un "judici polític", segons ha explicat Oddsdóttir en declaracions a l'ACN. L'observadora també va retreure-li que els drets humans dels acusats podien estar sent amenaçats, cosa que el fiscal també va rebutjar. La portaveu d'ITW, Anaïs Franquesa, ha valorat a l'ACN la reunió com a "positiva" perquè "implica clarament un reconeixement a la figura dels observadors internacionals", cosa que és "diferent" al tribunal que jutja els polítics presos.
 16:20 L'agent de la Guàrdia Civil ferit en l'1-O a Dosrius assegura que el seu escamot no va fer servir les porres. "La gent aixecava les mans per agredir-nos", diu.
 16:20 Declara un agent de la Guàrdia Civil ferit a Dosrius l'1-O. Compara la situació amb el conflicte bacs, parla de "mirades d'odi" i assegura que els votants semblava que haguessin llegit Manual de guerrilla urbana.
 14:16 Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha constatat aquest dijous que el cap de la policia judicial a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, va "confessar" la setmana passada que el del Suprem és un "judici polític" on s'investiga un moviment i no uns fets concrets. "Si s'està investigant des del 2015 no s'estan investigant fets, sinó una idea, un projecte polític i unes persones, i això està prohibit en el dret penal modern", ha apuntat Boye a Catalunya Ràdio, on ha afegit que "el més perillós" no és aquesta investigació, sinó que la fes per ordre del fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, i sota el comandament de Consuelo Madrigal, dos dels acusadors al Suprem.
 13:32 
 12:42 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h. Dos membres del tribunal s'han de reunir amb la Junta Electoral per decidir si es poden fer debats a la presó de cara al 28-A.
 12:20 L'agent de la Guàrdia Civil que va actuar a Dosrius diu que no recorda que detinguessin un noi i el posessin contra un cotxe amb els pantalons abaixats. Admet que la gent cridava "votarem" i "no violència".
 12:20 L'agent de la Guàrdia Civil diu que no va veure cap dels seus companys colpejar ningú a Dosrius.
 12:20 L'agent de la Guàrdia Civil que va actuar l'1-O a Dosrius assegura que la gent els insultava des del principi, i no després d'un incident amb una dona gran que va caure a terra.
 12:11 L'agent que va actuar al Casal Cotxeres de Dosrius diu que la doctora que el va atendre no va veure la inflamació, malgrat que ell li va dir que l'havien agredit.
 12:11 Declara un altre agent de la Guàrdia Civil que va actuar l'1-O i que va rebre un cop a la cella. Diu que no recorda en quin "poble" va participar el dia del referèndum.
 12:11 L'agent de la Guàrdia Civil que va actuar a Dosrius l'1-O admet que els manifestants cridaven "no violència" però insisteix que si que l'exercien.
 12:00 L'agent de la Guàrdia Civil que va actuar a Dosrius l'1-O admet que els manifestants cridaven "votarem i som gent de pau".
 11:57 L'agent assegura, a preguntes de la defensa, que cap membre de la Guàrdia Civil va colpejar ningú a Dosrius i diu que no va veure els vídeos de l'actuació policial perquè ho va "viure".
 11:56 Es reprèn la sessió al Suprem amb la declaració d'un agent de la Guàrdia Civil que va intervenir a Dosrius. Ha explicat que li van clavar una puntada de peu a la cama i que els Mossos van actuar de forma passiva quan els van "agredir". També ha dit que els manifestants els van insultar i amenaçar "de mort", però nega que ningú exercís com a líder dels votants.  
 11:56 
 11:21 Acaba la declaració del comissari Joan Carles Molinero. Marchena suspèn la sessió durant 15 minuts.
 11:21 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "No se'ns va fer cap retret per l'actuació dels Mossos els dies previs a l'1-O".
 11:20 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Sànchez i Cuixart feien crides perquè les mobilitzacions i el referèndum fos pacífic".
 11:20 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "En les manifestacions convocades per l'ANC i Òmnium no s'han produït incidents ni desordres públics".
 11:20 El comissari Molinero diu que és "habitual" la relació entre els Mossos i els col·lectius que es manifesten. "La mediació és un element clau per a la gestió de grans mobilitzacions", explica a preguntes de Jordi Pina.
 11:20 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Els ARRO no van provocar un vessament de sang l'1-O". Minuts abans, la Fiscalia ha criticat la poca contundència dels Mossos amb els votants el dia del referèndum.
 11:18 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, diu que el dispositiu policial volia complir el mandat judicial. "En cap moment ens vam plantejar fer un operatiu per complaure el poder polític", sentencia.
 11:18 El comissari Molinero diu que es van arribar a plantejar fer una roda de premsa per deixar clar a la ciutadania el posicionament dels Mossos en relació al referèndum.
 11:18 El comissari Molinero diu que els tres cossos policials coincidien en els "riscos" als col·legis l'1-O.
 10:58 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, diu que en la Junta de Seguretat no hi va haver discrepàncies rellevants pel que fa a l'àmbit operatiu.
 10:58 El comissari Molinero diu que els Mossos no van tenir mai els plans d'actuació de la Guàrdia Civil ni de la policia espanyola.
 10:58 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, admet que des d'Interior no es van posar traves pressupostàries per tirar endavant el dispositiu policial de l'1-O.
 10:58 El comissari Molinero diu que el dispositiu policial de l'1-O no tenia precedents al cos dels Mossos.
 10:58 El comissari Joan Carles Molinero diu que Forn no va fer cap canvi en l'estructura dels Mossos quan va accedir al càrrec de conseller.
 10:58 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, explica que les declaracions públiques de Forn no van suposar cap canvi en el cos policial català: "Cap declaració va fer canviar el nostre convenciment de complir el mandat judicial".
 10:42 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, explica a preguntes de les defenses que alguns mossos van ser ferits els dies previs a l'1-O.
 10:41 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, diu que en diversos centres es van produir enfrontaments entre els Mossos i els votants. "No em consta que cap agent fos lesionat l'1-O", diu.
 10:41 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, recorda a la Fiscalia que l'1-O Catalunya es trobava en alerta 4 antiterrorista.
 10:41 El fiscal qüestiona que l'operatiu dels Mossos destinés efectius de la Brimo al partit del Barça contra Las Palmas.
 10:41 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, admet que la Brimo no va actuar per tancar col·legis, però recorda que sí que ho va fer l'ARRO.
 10:41 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, assegura que la tasca d'impedir el referèndum els dies previs a l'1-O corresponia, també, a la Guàrdia Civil i la policia espanyola.
 10:41 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Abans de l'1-O, als col·legis no hi havia urnes ni paperetes ni ordinadors... Per tant no podíem tancar-los".
 10:27 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, diu que els dies previs a l'1-O no van veure que s'estigués preparant el referèndum i, per tant, no podien tancar els col·legis.
 10:27 ​Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, diu que no es va reunir mai amb Pérez de los Cobos.
 10:27 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "A les reunions del 26 i 28-S vam transmetre a Puigdemont i Forn la nostra preocupació i malestar pel que podia passar l'1-O".
 10:26 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, relata una trobada distesa amb Forn en què el conseller li va dir que entenia la posició dels Mossos i que no posaria el cos en la situació d'haver de decidir entre obeir o no la legalitat.
 10:26 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, reitera que van fer saber a Forn que el cos compliria "la legalitat vigent en aquell moment".
 10:26 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, respon ara les preguntes de la Fiscalia. Diu que van rebre amb "preocupació" certes declaracions polítiques en relació als Mossos i el referèndum.
 10:16 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, deixa clar a Vox que la responsabilitat d'impedir l'1-O era dels tres cossos policials "per igual" i sota la tutela de Pérez de los Cobos
 10:15 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, explica que s'informava dels moviments de la Guàrdia Civil i la policia espanyola per garantir-ne la seguretat. "Els vam convidar al centre de coordinació, ho haurien pogut veure", ha dit.
 10:15 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "L'1-O es va establir un dispositiu policial coordinat i dirigit pel coronel Pérez de los Cobos".
 10:08 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, nega "rotundament" que els Mossos espiessin la resta de cossos policials. "Això és absolutament fals", diu a Vox.
 10:08 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "El 28-S, Puigdemont va dir que si hi havia una desgràcia l'1-O procediria a declarar la independència de Catalunya".
 10:08 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Puigdemont ens va dir que prenia nota de les nostres preocupacions però que havia de complir un mandat".
 10:08 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, explica que van traslladar al Govern que el cos preveia que l'1-O hi hauria una gran mobilització que, juntament amb la intervenció policial, podia produir "conflictivitat social".
 10:08 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, assegura que van advertir el Govern dels riscos de tirar endavant el referèndum.
 10:08 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "En la reunió amb Puigdemont i Forn hi va haver discrepàncies. Els vam traslladar les nostres preocupacions i els vam dir que compliríem el mandat judicial".
 10:07 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Les reunions del 26-S i 28-S amb Puigdemont i diversos consellers van ser a instàncies dels Mossos i concretament del major Trapero".
 09:56 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Es van aixecar més de 2.200 actes per part dels Mossos sobre els centres de votació de l'1-O i es van fer identificacions".
 09:56 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Ferran López va convidar les forces i cossos de seguretat de l'Estat al centre de coordinació dels Mossos. Primer va ser acceptat però després es va optar per una coordinació diferent".
 09:56 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "Els binomis dels Mossos als centres de votació van ser acceptats per Pérez de los Cobos".
 09:55 Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos: "En cap moments se'ns va dir que s'hagués qüestionat els binomis dels Mossos als centres de votació".
Entrades anteriors »

 

Participació