franquisme

El govern espanyol obliga a retirar els vestigis franquistes d'Horta de Sant Joan

En concret la petició s'adreça als consistoris de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa i Horta de Sant Joan

per Redacció , Horta de Sant Joan, 6 de febrer de 2019 a les 17:34 |
Retirada d'un símbol franquista | Europa Press
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Direcció General de Memòria Històrica del Ministeri de Justícia ha demanat a 656 ajuntaments, sis dels quals catalans, que eliminen els vestigis del franquisme que encara queden a l'espai públic en els seus municipis, en compliment amb la Llei de memòria històrica. Són els ajuntaments de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa, i Horta de Sant Joan.

El govern espanyol ambé reclama als governs autonòmics que verifiquen l'eliminació dels elements d'exaltació de la Guerra Civil i la dictadura. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha detectat que destacades figures del franquisme donen nom encara a 1.171 carrers i places espanyoles, repartides entre més de 637 municipis. A este cens, la direcció ha incorporat 19 més segons informacions pròpies.


Estos governs municipals han rebut una carta del director general per a la Memòria Històrica, Fernando Martínez López, que demana la certificació de la "no existència de simbologia d'exaltació en el seu municipi" i, en cas que n'hi hagués, "procedeixi a donar compliment a la llei elaborant el catàleg de vestigis municipal, amb la immediata retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació de la revolta militar i la repressió de la dictadura".

En la seua carta, el director també recorda que una sentència del Suprem estableix que l'article 15 de la Llei de memòria històrica imposa a totes les administracions l'adopció de les mesures oportunes per retirar els monuments commemoratius que suposin una exaltació de la Guerra Civil, "amb l'objectiu de donar compliment a l'esperit de reconciliació i concòrdia que va permetre l'aprovació de la Constitució". Amb aquella sentència va rebutjar un recurs contra la retirada de l'estàtua eqüestre del dictador Franco de la plaça San Juan de la Cruz de Madrid.  

El monument de Tortosa

D'altra banda però, encara no consta que hagin demanat la retirada del monument franquista més gran de Catalunya, el de la Batalla de l'Ebre. El monòlit està situat al mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa.

 

Participació