El CAT demanarà una nova reducció de la concessió del ministransvasament per la caiguda del consum

La presidenta del CAT, Meritxell Roigé, també proposa que els municipis ebrencs adherits deixen de pagar el cànon pel subministrament

La presidenta del CAT i alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha presentat el balanç del CAT acompanyada del director gerent, Josep Xavier Pujol
La presidenta del CAT i alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha presentat el balanç del CAT acompanyada del director gerent, Josep Xavier Pujol | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
06 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:10h
El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) un nou ajust a la baixa de la concessió, que actualment és de 100,27 Hm3/any a la proposta de 94,71 HM3/any.

Així ho anunciat este matí la presidenta de l’ens, Meritxell Roigé, que ha presentat el balanç del CAT del 2018 acompanyada del director-gerent, Josep Xavier Pujol.

Esta proposta de reducció de la concessió del que es coneix com a ministransvasament de l’Ebre és la segona que es fa en 30 anys d’història del CAT. Al 2015 la concessió es va reduir dels 120 hm3/anys als 100,27hm3/any actuals. La nova proposta de reducció fins als 94,71 HM3/any naix arrel de la reducció de dotacions, majoritàriament de la indústria i alguns ajuntaments, que fan servir el volum equivalent a la reducció en aigua reutilitzada, provinent de les estacions depuradores de Vila-seca i Salou.

Així, el consum industrial  ha baixat un 14,43% respecte el 2017. Al mateix temps, les empreses industrials del Camp de Tarragona van consumir l'any passat un 15% més d'aigua reutilitzada de les depuradores de Vila-seca i Salou. Mentre que el consum en els Ajuntament es manté, si fa no fa, en els nivells de l’any anterior (+0,07%).

“Ens aproximem a un model més sostenible. Hem demanat a la CHE un ajust pel que fa a la concessió vigent, ja que la reutilització genera una gestió més eficient. En breu esperem tenir-ho tramitat”, ha exposat Roigé.

Acabar amb el cànon a l'Ebre

La presidenta del CAT també ha avançat que un dels objectius que s’ha marcat és aconseguir que els municipis ebrencs adherits al Consorci no hagin de pagar el cànon per subministrament. “És una qüestió que s’està gestionant, per bé que encara no està del tot lligada”, ha matisat Roigé.

Actualment, dels 63 Ajuntaments consorciats al CAT, 11 són ebrencs. Es tracta d'Alcanar, l’Ampolla, l’Aldea, l’Ametlla de Mar, Amposta, Camarles, Deltebre, Tortosa, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita i El Perelló. Precisament, al febrer del 2018 el Consell de Ministres va aprovar una reducció d’este cànon fins als 0,090668 euros/m3, el que suposa una reducció del 7% respecte els 0,097570 euros/m3 que es pagaven.

Entre les obres previstes per 2019, el CAT posarà en marxa enguany, entre altres, el projecte per fer arribar aigua de l'Ebre a deu municipis de la Conca de Barberà, una actuació que aparca el polèmic pacte de Rialb. Actualment s’estan redactant els estudis per possibilitar l’arribada de l’aigua de l’Ebre a 10 municipis, un projecte que descarta definitivament la possibilitat d’un transvasament a través del Canal Segarra-Garrigues.

Les accions més notòries del CAT, d’altra banda, s’emmarquen en la continuïtat de l’aplicació del Pla Estratègic 2018-2021 que suposarà una inversió global de 9,3 MEUR per a l’execució d’un seguit d’obres destinades a augmentar la garantia en el subministrament, com ara, entre d’altres, la construcció d’un dipòsit regulador a la zona de Coto del Rei (El Vendrell).

Finalització del projecte Life+

D’altra banda, el CAT ha posat també punt i final al projecte Life+ ADMICLIM, que va començar el 2014 i que ha consistit en l’anàlisi del transports dels sediments generats a l’ETAP de l’Ampolla i la seua dispersió a través dels canals de reg del Delta.

Tot i la finalització del projecte a nivell europeu, el CAT ja té enllestit el projecte constructiu per fer possible la gestió alternativa dels llims que arriben a l’ETAP, aproximadament entre 1200 i 1400 tones a l’any. ”És quelcom molt petit i mínim, però és una aportació en termes ambientals, és el nostre gra de sorra a la mitigació de l’efecte del canvi climàtic al Delta de l’Ebre “, ha expressat Meritxell Roigé.

Per una altra banda, el CAT ha dissenyat també durant este 2018 el desplegament de 17 sensors multiparamètrics que s’acabaran d’implantar fins al 2020 i que serviran per mesurar en temps real els diferents indicadors de qualitat de l’aigua.