Esquerra exigix la dimissió d’Antonio Suárez com a director territorial

La formació republicana presenta una moció per tal que la Diputació de Tarragona rebutge el projecte d’abocador a Riba-roja d’Ebre

Roda de premsa de càrrecs electes republicans, este dimarts.
Roda de premsa de càrrecs electes republicans, este dimarts. | Cedida
Redacció
06 de febrer del 2019
Esquerra Republicana de la Ribera d’Ebre demana que Antonio Suárez dimitisca del seu càrrec de director territorial de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre. Els motius d’esta petició fan referència a les informacions revelades, fa un parell de dies, en que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat contemplava la possibilitat de traslladar els residus de l’abocador de Vacamorta (Cruïlles, Baix Empordà) al futur macroabocador de Riba-roja d’Ebre i al de Tivissa.  

“Ens sentim profundament traïts, perquè veiem que se'ns ha amagat informació, no només al grup d'Esquerra, sinó al territori, a la comarca i, especialment, als ciutadans de Riba-roja d’Ebre”, ha declarat el president dels republicans a la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, en una roda de premsa acompanyat per alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores, consellers i conselleres comarcals riberencs.

Sáez també ha afegit: “Veiem claríssimament com l’aposta de Suárez pel macroabocador no és ni pels deutes municipals ni pels catorze llocs de treball, sinó que ho fa per donar resposta a un problema que té el seu propi departament a raó d'esta sentència”.  El TSJC va sentenciar que s’havia de retornar l’espai que ocupa l’abocador de Vacamorta al seu estat inicial perquè la llicència estava mal donada.

“Demanem la dimissió perquè en cas de que sabés les propostes de la Conselleria i ho ha amagat hauria de dimitir; en cas de que no ho sabés també hauria de dimitir perquè coneixent el posicionament contrari de la pràctica unanimitat del territori a este abocador, no hauria hagut de permetre que la Conselleria posés damunt de la taula unes propostes que englobessen l'abocador de Riba-roja”, ha remarcat el president riberenc dels republicans.

Sáez ha destacat que Suárez “té l’obligació d’escoltar el clam unànime del territori, perquè no hi ha hagut ni un sol ajuntament que s'haja posicionat encara a favor d'este projecte. És una qüestió de territori, és una qüestió de país”. A més, ha afegit: “Amb l’oposiciò que hi ha, no podem entendre que la Conselleria encara observe Tivissa i Riba-roja com a opcions”.

Els republicans també demanaran explicacions al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la reunió decisiva pel futur del projecte del macroabocador, programada pel dia 14 de febrer.

Moció a la Diputació
D'altra banda, el grup polític d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presenta una moció per al ple de febrer de la Diputació de Tarragona, que demana que este ens mostre l’oposició al projecte de macro abocador que es planteja al municipi de Riba-roja d’Ebre, "un projecte contrari a la línia de desenvolupament econòmic consensuada per tots els municipis riberencs i que marcaria molt negativament el futur de la comarca i les Terres de l’Ebre", sosté la formació. La moció insta el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Agència Catalana de Residus i l’Ajuntament a què en paralitzen immediatament els tràmits i se n’obliden.
 

Imatge del plenari de la Diputació de Tarragona Foto: Cedida Diputació Tarragona


La moció repassa com es va generar este text. Els alcaldes de la Ribera d’Ebre van demanar informació al seu homòleg de Riba-roja d’Ebre quan es va fer públic el projecte. Després de conèixer-ne els detalls, la gran majoria d’alcaldes riberencs van acordar articular el rebuig a un nou abocador. Cal recordar que existix un abocador a Tivissa, que en principi era pels municipis de les comarques de Terra Alta, Priorat i Ribera d’Ebre, que s’ha convertit en un gran abocador de més de la meitat de residus industrials de Catalunya, amb tot el que això suposa.
 
El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar la moció de rebuig el 30 de gener, amb els vots en contra dels alcaldes de Riba-roja d’Ebre i de Tivissa (tots dos de CiU). "Ara bé, es dóna el cas que representants de CiU s’han expressat en contra del projecte a altres institucions, com ara ajuntaments ebrencs i també al Consell Comarcal del Segrià, que va aprovar l’oposició al macro abocador adduint la proximitat del mateix amb els municipis d’Almatret i Maials", apunta el grup republicà. A més d’això, el Ple de la Diputació de Lleida va aprovar la moció de rebuig, en senyal de solidaritat amb el Segrià, el passat 31 de gener.
 
Tal com diu la moció que ERC ha registrat per al proper ple de la Diputació de Tarragona, un projecte com el de l’abocador de residus industrials que es planteja "xoca frontalment" amb la línia marcada i consensuada a la Ribera d’Ebre. "Volem un projecte de comarca on el desenvolupament econòmic i social dels municipis estiga basat en el turisme rural i gastronòmic, en els actius històrics i naturals, en la qualitat dels nostres productes i el nostre entorn, i una indústria compatible amb la Reserva de la Biosfera. I no un model de desenvolupament que es base en portar tones i tones de residus industrials de tota Catalunya pel benefici econòmic d’un sol municipi, que de ben segur llastrarà, encara més, l’esdevenir de la comarca de per vida", afirma.