Les ratxes de vent registrades este cap de setmana són les més fortes dels últims anys

L'estació de Mas de Barberans va registrar 136,1 km/h, la més forta dels últims dotze anys, i l'estació de Benissanet també va mesurar més de 100 km/h

Hi ha hagut ventades superiors als 120 quilòmetres per hora a punts de les Terres de l'Ebre.
Hi ha hagut ventades superiors als 120 quilòmetres per hora a punts de les Terres de l'Ebre. | S.A.
Redacció
04 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:22h
Este cap de setmana s'han registrat les ratxes de vent més fortes dels deu últims anys a Catalunya, segons ha informat el Servei Meteorològic. Hi ha hagut ventades superiors als 120 quilòmetres per hora a punts de les Terres de l'Ebre, l'Alt Empordà i punts elevats del Pirineu, els llocs típicament més ventosos del país.

Les ratxes de vent més importants dissabte es van mesurar al sud del país. Diumenge el vent va afectar de ple l'Empordà. Feia 10 anys que cap estació de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) no mesurava una ratxa de vent tan forta com els 184,3 km/h de diumenge a Portbou (Alt Empordà). L'última vegada va ser el 24 de gener del 2009, quan va mesurar 200 km/h.

Dissabte, l'estació de Mas de Barberans va registrar 136,1 km/h, la més forta dels últims dotze anys en este punt del Montsià des del 8 de març del 2007. L'estació de Benissanet  també va mesurar més de 100 quilòmetres, la seua ventada més forta dels últims sis anys. A Amposta es va arribar fins als 106,9 km/h, la més elevada des del 2013.

Al llarg del cap de setmana també ha caigut una nova nevada al Pirineu, sobretot entre divendres i dissabte, amb gruixos de neu nova superiors als 30 centímetres al vessant nord i a sectors propers a la carena principal de la serralada. Ara bé, ha estat discreta al vessant sud i pràcticament no ha arribat al Prepirineu. 

D'altra banda, el vent del nord ha provocat un descens important de la temperatura arreu del país, però especialment notable a l'alta muntanya, amb valors al voltant dels -15 graus a 2.400 metres i una sensació de fred molt aguditzada pel vent. Diumenge es van mesurar -16,5 graus a la Tosa d'Alp, la més baixa d'este hivern a les estacions de la XEMA.