La Terra Alta cedix finques perquè els futurs pastors practiquen la silvopastura

El projecte d'espais test és pioner a Catalunya i promou el relleu generacional a la ramaderia extensiva

Un pastor vigilant el seu ramat.
Un pastor vigilant el seu ramat. | ACN
Redacció
30 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:44h
Els pastors que es formen a l'Escola de Pastors de Catalunya de Rialp, al Pallars Sobirà, podran practicar la professió a la Terra Alta. Gandesa, Prat de Comte i la Pobla de Massaluca cediran finques públiques per treballar la silvopastura, una pràctica de pasturatge extensiu que redueix el risc d'incendi forestal.

La Terra Alta tindrà el primer espai test de Catalunya, un projecte innovador i pioner que vol fomentar el relleu generacional, sobretot en el sector de la ramaderia extensiva. La nova xarxa d'espais test, impulsada a Catalunya i Extremadura pel Grup Operatiu RETA, permet "testejar" projectes agrícoles o ramaders "en un entorn segur i amb una viabilitat econòmica de baix risc" i facilitar que s'incorporen nous joves professionals al camp. El projecte es desenvoluparà durant dos anys i es planteja que, com a mínim, tres nous pastors puguen posar en pràctica este tipus d'explotació forestal a Catalunya i Extremadura.

Importats de França
El mètode dels espais test s'ha importat de França, on funcionen amb gran èxit. Són finques condicionades per a exercir activitats agràries i ramaderes i permeten "testejar projectes agrícoles o ramaders en un entorn segur". Així, es facilita la incorporació progressiva de persones noves, com per exemple alguns joves en el sector agrícola. L'horticultura és l'àmbit on està més instaurat a França perquè, d'entrada, "és més fàcil. Amb dues hectàrees i una xarxa de regadiu tens un cicle productiu molt ràpidament, però la ramaderia necessita més temps i la situació és més complicada", ha explicat Albert Puigvert, gerent d'ARCA.

Per este motiu, i amb una perspectiva "realista", el projecte a la Terra Alta preveu oferir espais test, de moment, a tres pastors. "Ens hem assegut amb actors locals per fer possible un espai test a la zona de la Terra Alta treballant l'agrosilvopastura. És un territori forestal amb molts problemes de risc d'incendi, que s'incrementa a mesura que es van abandonant les explotacions", ha explicat Puigvert.

Existeix un altre problema que afronta el dispositiu, la falta de relleu generacional que comporta dificultats en la gestió forestal del territori i la producció local. "Es vol facilitar que gent que no ve de família pagesa, que no coneix el sector, pugui testar l'ofici amb un risc econòmic limitat", ha dit el gerent d'ARCA. Al final del projecte, després de dos o tres anys, també es proposa un acompanyament per aconseguir-li una finca al nou pastor on desenvolupar l'activitat i que s'implanti al territori. "Té una doble funció: incrementar el relleu generacional però també millorar la gestió territorial a Catalunya", ha afegit.

Puigvert ha assegurat que a l'Escola de Pastors de Catalunya la formació dura uns sis mesos i cal un "segon cicle" per acabar de formar-se en el maneig del bestiar i "comprovar si la passió per aquesta feina encaixa a la realitat i la complexitat de fer de ramader". "Passat aquest temps d'acompanyament es farà el salt a treballar de forma autònoma però és important la disponibilitat de finques, que és el que necessitem treballar", ha defensat el portaveu d'ARCA.

Les fases del projecte
A l'estiu, un cop acabe l'estudi de la viabilitat econòmica i tècnica de les finques que han cedit els ajuntaments, caldrà establir les inversions necessàries per mantenir el ramat en funcionament. El projecte necessita garantir el subministrament d'aigua, infraestructures ramaderes com coberts i tanques, i abastiment d'alimentació del bestiar de cabra blanca durant l'hivern. Les inversions per adequar les explotacions les farà l'ADF Terra Alta. De moment ja disposen de 50.000 euros pressupost aprovat.