Deltebre canviarà finalment el nom franquista del carrer Capità Cortés pel de Club Nàutic

L'equip de Govern assegura que ha fet pedagogia "veí per veí" per complir amb la llei de memòria històrica

Imatge del darrer plenari del mes de gener a Deltebre
Imatge del darrer plenari del mes de gener a Deltebre | Cedida
Redacció
23 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:17h
La sessió plenària del mes de gener a l'Ajuntament de Deltebre ha estat marcada, entre d'altres temes, per l’aprovació per unanimitat del canvi de nom del Carrer Capità Cortés pel nom Club Nàutic, proposat pels propis veïns i veïnes del carrer, una vegada l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, acompanyat per membres de l’equip de govern van visitar casa per casa fent pedagogia del necessari compliment de la Llei de la Memòria Històrica.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que “tal com hem manifestat reiteradament, la voluntat del govern municipal de canviar el nom del Carrer Capità Cortés era decidida i compartida, i ara es veu ratificada pels veïns i veïnes del propi carrer amb les visites que vam fer, casa per casa, i amb el posterior procés de participació que van fer per escollir el nom del carrer”.

La portaveu de la CUP Deltebre, Dayana Santiago, ha celebrat que “després de tant de temps des de l’aprovació de la moció, finalment puguem dir que es retira el nom del carrer Capità Cortés”. No obstant, ha recordat que “esta és la tercera vegada que es consulta el franquisme”.

Segons ha recodat la CUP, "han calgut 2 anys i mig de mocions aprovades, rodes de premsa, comunicats, recollida de signatures, el Síndic de Greuges de Catalunya… per fer 'pedagogia' al govern convergent de PDeCat per aconseguir-ho".

Santiago, també ha denunciat al ple l’actitud del PDeCat "és patètic que un equip de govern, convergent, que es fa dir catalanista només actue en canviar el nom franquista del carrer perquè el Síndic de greuges de Catalunya li exigeix que el canvií, i no per voluntat pròpia", ha reblat.

Un altre punt ha estat l’aprovació de la liquidació de les contribucions especials del sector Unamuno amb els vots favorables del PDeCAT, CE- Socialistes, ERC i l’abstenció de la CUP. Finalment, les contribucions especials seran un 32% menors gràcies a “la gestió econòmica acurada que està realitzant l’Ajuntament de Deltebre”, segons ha remarcat Soler. En este sentit, les obres executades han costat menys del que inicialment estava previst al projecte que ascendia fins a 87.000€. Soler ha recordat que “val a dir esta xifra ja era molt inferior a la prevista al conveni que s’havia signat el 2008 i que, la mateixa actuació, es xifrava en 250.000€” .

L’alcalde també ha afegit que “no hi ha precedent a Deltebre de liquidacions negatives de contribucions especials en execucions d’obres per tornar diners que ja han pagat els veïns i veïnes”. De manera que, per a Soler, este fet “és un punt d’inflexió per a què en futures obres es facen les liquidacions pertinents quan la gestió econòmica haja estat correcta i permeta retornar diners als contribuents”.

El portaveu de CE- Socialistes per Deltebre, José Emilio Bertomeu, ha detallat que “estan a favor del retorn de les contribucions especials, malgrat que ells no es van posicionar favorablement”. En el cas de la representant d’ERC, Vanessa Callau, ha explicat que “esta gestió econòmica no és cap mèrit i, per tant, no s’hauria de vendre als quatre vents”.

A hores d’ara, l’execució de l’obra per part de l’Ajuntament està íntegrament finalitzada. Manca, però, la connexió del nou centre de transformació i la retirada d’una última part de la instal·lació preexistent, que s’han de dur a terme per una companyia subministradora que ha iniciat un procés intern d’absorció i que està retardant esta finalització.

Finalment, el plenari municipal també ha aprovat la moció de la rebaixa de l’IVA per a la compra dels instruments musicals, com també la proposta en contra de l’abocador de Riba-roja.