L'Ajuntament de Tortosa arriba a un acord amb el Bisbat per comprar el Mas del Bisbe de Bítem

L’espai, que inclou una capella romànica i una sala capitular, s’inclourà al catàleg del patrimoni municipal

L'espai conegut com a Mas del Bisbe, a Bítem.
L'espai conegut com a Mas del Bisbe, a Bítem. | Ajuntament de Tortosa
Redacció
21 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:35h
L'Ajuntament i el Bisbat de Tortosa han arribat a un acord per a la compra del conegut com a Mas del Bisbe, a Bítem. L’espai és un element patrimonial d'alt valor que conté una capella romànica del segle XII, que els experts defineixen com un referent únic al territori d'aquest estil, i una sala capitular que ja va ser objecte de restauració fa dècades per part de la Diputació de Tarragona. L'acord ha sigut possible després de mesos de converses entre ambdues institucions. L'Ajuntament pagarà 137.400 euros, repartits en quatre anualitats, a canvi d’una hectàrea de terreny on estan incloses les edificacions.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha subratllat la importància de l'adquisició des del punt de vista patrimonial i, sobretot, perquè el Mas del Bisbe va suposar l'origen del poble de Bítem com a tal.  La voluntat de l’Ajuntament és que la rehabilitació dels diferents espais es faci de forma esglaonada, atès que previsiblement suposaran una gran inversió. L'objectiu és que el Mas acabi sent visitable, que pugui acollir activitats i que quede connectat directament amb el poble amb un nou passeig. Els primers treballs que es faran a l’espai seran de consolidació de les estructures, ja que actualment presenten un estat precari. 

El Mas del Bisbe havia servit com a residència d'estiu dels bisbes de la diòcesi, els quals hi arribaven directament per via fluvial. L'origen d'esta construcció es remunta al segle XI i, posteriorment, va anar incorporant altres edificacions com una capella d'estil romànic dels segles XII i XIII -amb un rosetó molt rellevant a la façana- i una sala capitular d’època medieval.