Un laude arbitral qüestiona la trama de corrupció en les obres de descontaminació del pantà de Flix

La Cort d'Arbitratge de Madrid conclou que FCC va executar correctament els treballs

Imatges de les obres de descontaminació.
Imatges de les obres de descontaminació. | ACN
Redacció
21 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:05h
FCC ha guanyat a Acuamed la batalla pels suposats sobrecostos en l'obra de descontaminació del pantà de Flix. En un laude comunicat a les parts la setmana passada, a què ha tingut accés el diari econòmic EXPANSIÓN, la Cort d'Arbitratge de Madrid subratlla que la constructora va executar correctament els treballs i condemna a l'empresa pública dependent del Ministeri de Transició Ecològica a pagar segons FCC 1,8 milions d'euros per "els perjudicis ocasionats".

El laude conclou que el grup estatal "decretar sense causa justificada la suspensió de l'obres", el que va permetre a FCC "resoldre el contracte".

La resolució arbitral ha transcorregut en paral·lel al cas que porta l'Audiència Nacional (Operació Frontino) des de 2015 per una presumpta trama de corrupció pel cobrament de comissions a canvi d'inflar el preu de les obres.

En l'Operació Frontino, el jutge de l'Audiència Nacional va ordenar la detenció preventiva de l'antiga cúpula d'Acuamed i de diversos responsables de FCC, Acciona i Altyum, imposant fortes fiances per obtenir la llibertat.

Ara, esta investigació judicial podria quedar en entredit, ja que l'àrbitre declara que FCC "ha complert les seves obligacions contractuals de dragatge i descontaminació del llit de l'embassament", tal com recull EXPANSIÓN.

La Fiscalia Anticorrupció, basant-se informes de la UCO ia la denúncia prèvia d'empleats i exempleats d'Acuamed, manté que l'antiga direcció de l'empresa estatal, encapçalada per l'exdirector Arcadio Mateos, va inflar el projecte per beneficiar FCC sense que l'obra s'executés correctament per compensar costos en la dessaladora de Alto Almanzora (Almeria).