S'acosta l'eclipsi de superlluna: tot el que has de saber per veure l'espectacular fenomen

La matinada de dilluns, la Lluna agafarà un color vermellós i assolirà la fase final de l'eclipsi a les 6.12 h

La lluna «de sang»
La lluna «de sang» | Carme Molist
NacióDigital
20 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:19h
Este dilluns a la matinada, si t'agrada l'astronomia, hauràs de mirar la Lluna. I si no t'agrada però sents curiositat per este fenomen, has de saber que tindrà lloc un eclipsi total de superlluna (o Lluna de Sang, com també es coneix) que serà visible des de Catalunya. Començarà cap a dos quarts de 4 de la matinada, i acabarà, aproximadament, abans de les 9 del matí de dilluns. 
 

La Lluna de Sang Foto: Europa Press


Com ha explicat Mònica Usart a RAC1, les hores claus seran les 3.36 h, quan la Lluna començarà a entrar dins la penombra provocada per la Terra. A les 5.41 h, el satèl·lit entrarà fins la zona d'ombra que fa la Terra. A les 6.12 h l'eclipsi arribarà al seu màxim: la Lluna serà vermella per l'efecte que provoca la nostra atmosfera. És a dir, no desapareixerà, però es tenyirà de vermell. A les 6.43 h la Lluna sortirà de la zona d'ombra de la Terra, i a les 8.48 h, de la penombra. Serà aleshores quan s'acabi l'eclipsi.

En cas que els núvols de dilluns a la matinada no ho permetin contemplar, hi haurà diversos centres astronòmics que emetran en directe la Lluna de Sang. L'última que Catalunya va veure va ser el 27 de juliol del 2018, i la propera serà el 26 de maig del 2021.  

​El color rogent de la Lluna de Sang es deu a que part de la llum solar travessa l'atmosfera de la Terra, fa un revolt al voltant del planeta i cau sobre la superfície de la Lluna. L'aire de la Terra també dispersa més llum de longitud d'ona més curta (colors com el verd o el blau), per tant, el que queda és la longitud d'ona més llarga, o sigui, l'extrem més vermell de l'espectre.