L'oliva pateix

El Baix Ebre i Montsià acumulen pèrdues de més de 8 MEUR

Redacció
23 de gener del 2014
En plena faena d'aplega d'olives en uns camps pròxims a Deltebre.
En plena faena d'aplega d'olives en uns camps pròxims a Deltebre. | Xavier Borràs
Recollida d'olives, al Camp de Tarragona Foto: Xavier Borràs

La plaga de la mosca, sumada als efectes de la sequera i el vent en algunes zones, faran caure la collita d'olives prevista a Catalunya per aquesta campanya al voltant d'un 38%, segons els càlculs del sindicat agrari Unió de Pagesos (UP). La zona més perjudicada per aquest fenomen, serà precisament, la de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, les principals productores del país, amb una pèrdua de 27.934 tones d'olives -8,38 milions d'euros-, al voltant de la meitat de la collita que havia a l'arbre a l'agost. El sindicat agrari ha criticat la manca de recursos econòmics per al tractament de la mosca que, enguany, ha arribat també, tot i que de forma més moderada, a zones de Barcelona i Girona.
 
En el global de la demarcació de Tarragona, el sindicat estima que la pèrdua haurà estat del 53% de la collita que hi havia a l'arbre a l'agost, amb una davallada de 32.354 tones i pèrdues de 9,71 milions d'euros. A les Terres de l'Ebre la caiguda no només afecta el Baix Ebre i el Montsià, sinó que pot arribar també a nivells d'un 40% als camps a la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat. Les fortes ventades i la sequera dels mesos de tardor en algunes zones productores concretes van contribuir a agreujar encara més els perjudicis ocasionats per la mosca. 
 
Una de les claus d'aquesta situació, segons ha remarcat el responsable nacional del sector de l'oli d'UP, Miquel Blanch, és la successiva i dràstica reducció de mitjans econòmics i materials per fer front a la lluita contra la mosca de l'olivera durant els últims anys, primer per part de l'administració de l'Estat i, actualment, per part del Departament d'Agricultura. «Venim de tres quatre anys que anem malament. Al Baix Ebre i el Montsià es feien tres o quatre tractaments aeris, que ajudava a controlar la mosca. Però cada any hi ha menys pressupost: enguany ha fet un vol i per unes zones molt concretes. El control per evitar la superpoblació no s'ha fet i per això l'increment tant important arreu de Catalunya», ha declarat. 
 
Aquesta manca de contenció, afegeix, ha permès que la mosca s'hagi mogut, doncs, cap a altres zones, arribant fins i tot a Barcelona o l'Empordà, on s'han registrat atacs de «quan mai en la vida n'han tingut». Creu el sindicat que el Departament no ha considerat prou la importància d'aquest tractament en el sector de l'oli d'oliva a Catalunya i insta a la Generalitat a buscar mecanismes per garantir els recursos per als tractaments necessaris o investigar en tractaments alternatius.
 
Sis anys per sota del preu de cost
 
El sector, a més, veu amb alta preocupació la situació actual dels preus de l'oli que, malgrat la reduïda collita, es manté en aquests moments per sota del preu de producció «des de fa sis anys». Un fenomen que, la campanya passada, amb un terç de la producció habitual a Andalusia, ja es va produir i evidencia la dependència externa de la comercialització. El sindicat apunta que en el context de collita rècord estatal d'enguany -1.545.000 tones, segons el Ministeri- i malgrat el bon ritme de les sortides, segons la Agencia del Aceite de Oliva, el preu continua baixant. A la sortida de molí, l'oli s'ha reduït dels 2,38 euros el quilo d'oli verge extra a inici de campanya -a l'octubre- als 2,06 euros el quilo aquesta setmana, per sota dels costos de producció. 
 
Aquestes xifres contrasten amb el preus de venda de distribuïdors, com Carrefour, precisen, que ven al consumidor final a 1,89 euros el litre d'oli verge, la mateixa xifra que es paga al productor, i sense tenir en compte factors com l'envasat o el transport. Unes condicions de venda que, recorden, "són contràries a la llei de competència i, per tant, il·legals". En aquest sentit, UP ja ha anunciat que estudiarà aquests casos i, si s'escau, els denunciarà, a més de sol·licitar a l'administració informació per verificar la qualitat anunciada en l'oli que es ven.
 
Paral·lelament, Blanch ha mostrat també la preocupació del sindicat pel greuge comparatiu per als productors catalans, respecte altres més zones productives de l'Estat, amb l'aplicació de la nova reforma de la Política Agrària Comuna (PAC), que podria descompensar el pagament base en favor dels monocultius andalusos i reduir la dotació per a les zones catalanes que conviuen amb altres conreus de secà, com la vinya i la fruita seca.